Capitolul iii - Fabricarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare de origine nonanimală şi alte activităţi - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală

M.Of. 895

În vigoare
Versiune de la: 19 Iulie 2024
CAPITOLUL III:Fabricarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare de origine nonanimală şi alte activităţi
SECŢIUNEA 1:Definiţii
Art. 30
Prezentele prevederi stabilesc definiţiile referitoare la fabricarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare de origine nonanimală, procedura de înregistrare pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine nonanimală, precum şi la alte activităţi conexe.

Art. 31
În sensul prezentului capitol, următorii termeni se definesc astfel:
a)autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor - autoritatea centrală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, ce are atribuţii în domeniile de competenţă ale serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, sau orice altă autoritate din domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, căreia i s-au delegat puteri şi competenţe;
b)înregistrare pentru siguranţa alimentelor - înscrierea unităţilor care produc alimente de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 9 de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului legal al unităţii;
c)activităţi supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor - activităţile de prelucrare şi/sau fabricare a produselor de origine nonanimală, precum şi alte activităţi conexe desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9, care sunt supuse înregistrării şi controlului privind siguranţa alimentelor;
d)document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor - documentul emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor;
e)compartimentele/serviciile pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti - serviciile publice descentralizate pentru siguranţa alimentelor, subordonate tehnic şi administrativ Direcţiei generale siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având autoritatea şi responsabilitatea aplicării actelor normative care privesc domeniul siguranţei alimentelor pe teritoriul judeţului respectiv, realizării şi monitorizării controlului activităţii publice pentru siguranţa alimentelor la acest nivel, precum şi alte competenţe delegate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
f)proces-verbal de constatare - documentul care se completează cu ocazia controlului privind respectarea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor, efectuat în fiecare unitate din domeniul alimentar;
g)reţinere oficială - procedura prin care autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor dispune ca produsele de origine nonanimală să nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii cu activitate în domeniul produselor de origine nonanimală, în conformitate cu instrucţiunile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
h)punere pe piaţă - deţinerea de alimente în vederea vânzării, inclusiv oferirea spre vânzare sau orice alte forme de transfer, gratuit ori nu, precum şi vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer propriu-zise;
i)document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor privind mijloacele de transport al produselor alimentare de origine nonanimală - documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pentru vehiculele care efectuează activităţi de transport al produselor alimentare de origine nonanimală;

j)control oficial - orice formă de control pe care îl efectuează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru verificarea conformităţii cu legislaţia în domeniul siguranţei alimentelor.
k)transportator - persoana fizică autorizată sau persoana juridică ce transportă produse alimentare de origine nonanimală în nume propriu sau în numele unei terţe părţi.

l)cantităţi mici de produse de origine nonanimală - următoarele cantităţi de produse de origine nonanimală obţinute în unităţile prevăzute la anexa nr. 9 pct. VII:
1.produse de morărit - până la 120 tone/an;
2.pâine, specialităţi şi produse de panificaţie - până la 120 tone/an;
3.paste făinoase - până la 4 tone/an;
4.produse de patiserie-cofetărie - până la 30 tone/an;
5.sucuri de fructe şi legume - până la 12.000 l/an;
6.produse din legume, fructe, ciuperci - până la 10 tone/an;
7.sifon/alte ape îmbuteliate, exceptând apele minerale şi apele de izvor - până la 120 hl/an;
8.uleiuri brute presate la rece - până la 600 l/an;
9.bere - până la 3.000 hl/an;
10.vin - până la 200 hl/an;
11.băuturi alcoolice distilate - până la 50 hl/an echivalent 100% alcool;
12.îngheţată care nu conţine produse de origine animală - până la 15 tone/an.

SECŢIUNEA 2:Înregistrarea pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care procesează, produc, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine nonanimală
Art. 32
(1)Activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9 se desfăşoară în baza declaraţiei pe propria răspundere, a certificatului constatator eliberat de oficiul registrului comerţului teritorial de pe lângă tribunalul pe raza căruia este înregistrat sediul social şi în baza documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului din anexa nr. 10.
(2)Înregistrarea activităţilor din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9 se efectuează de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3)Documentul prevăzut la alin. (1) poate fi ridicat de reprezentantul legai al unităţii sau de o altă persoană, împuternicită printr-o delegaţie emisă numai pentru acest scop, înregistrată, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al unităţii.
(4)La ridicarea documentului prevăzut la alin. (1), reprezentantul legal al unităţii sau persoana delegată în acest scop semnează, ştampilează, datează documentul prevăzut în anexa nr. 10 şi achită tarifele aferente stabilite în anexa nr. 4.
Art. 33
În vederea obţinerii documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9, solicitanţii depun la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti un dosar cuprinzând următoarele documente:
a)cerere scrisă în care sunt precizate:
1.denumirea şi adresa unităţii;
2.activitatea desfăşurată;
3.tipurile şi cantităţile de produse obţinute ca urmare a procesării;
4.numărul personalului lucrător;
b)schiţa obiectivului unde se desfăşoară activităţile de producţie, datată, asumată de către operator prin semnarea acesteia;
c)copia certificatului constatator sau, după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul pe a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea sau alte documente specifice formei de organizare;
d)copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal al operatorului economic;
e)dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislaţia specifică în vigoare.

Art. 34
(1)În vederea eliberării documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererea depusă şi verifică documentaţia şi, la faţa locului, prin inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, îndeplinirea cerinţelor în domeniul specific şi a celor prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE, cu amendamentele ulterioare.
(2)Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor întocmesc la faţa locului un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, care cuprinde concluzia evaluării.
(3)Pentru unităţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor conform legislaţiei specifice, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiva municipiului Bucureşti emite, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete de către solicitant, documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, conform modelului cuprins în anexa nr. 10.

(4)Unităţile prevăzute în anexa nr. 9 sunt înregistrate de compartimentele/serviciile pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special.
(5)În cazul în care în urma verificării unităţii efectuate de inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se constată neîndeplinirea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor prevăzute în legislaţia specifică, se întocmeşte procesul-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care sunt înscrise deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura reprezentantului legal al unităţii.
(6)La expirarea termenului de remediere a deficienţelor, reprezentantul legal al unităţii solicită, printr-o cerere scrisă, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti reverificarea unităţii, aceasta supunându-se unei activităţi de recontrol; în cazul în care deficienţele constatate nu sunt remediate, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti notifică în scris operatorului faptul că nu are dreptul să îşi desfăşoare activitatea în domeniul pentru care este necesară înregistrarea pentru siguranţa alimentelor.

(7)Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9 şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(8)Unităţile care desfăşoară activităţile din domeniul alimentar, prevăzute în anexa nr. 9, pot fi radiate din lista celor înregistrate pentru siguranţa alimentelor atunci când se constată că nu se respectă condiţiile privind siguranţa alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
(9)Transportul produselor alimentare de origine nonanimală se realizează prin intermediul mijloacelor de transport înregistrate conform documentului prevăzut în anexa nr. 14.
(10)În vederea înregistrării pentru siguranţa alimentelor, mijloacele de transport al pâinii şi al produselor de panificaţie trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi în spate - cu caractere cu o înălţime de minimum 20 cm - următoarele menţiuni: "pâine şi produse de panificaţie".

(11)În cazul în care în unităţile supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor urmează să se desfăşoare şi activităţi de producţie, procesare şi/sau depozitare a produselor de origine animală supuse autorizării sanitare veterinare, se va emite un singur document de autorizare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, cu modificările ulterioare, în care se vor înscrie toate tipurile de activităţi care se desfăşoară în unitate.

Art. 341
(1)Înregistrarea mijloacelor de transport al produselor alimentare de origine nonanimală se realizează de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială se află sediul social al operatorului din domeniul alimentar sau un punct de lucru înregistrat conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru care desfăşoară activităţi de transport produse alimentare de origine nonanimală, fără comercializarea directă a produselor din mijlocul de transport către consumatorul final.
(2)În cazul în care operatorul economic efectuează pe lângă activitatea de transport al produselor alimentare şi activităţi de comercializare directă a acestora din mijlocul de transport către consumatorul final, mijlocul de transport se înregistrează la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială se află sediul social al operatorului.
(3)Operatorul economic este obligat să notifice în scris direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti cu privire la desfăşurarea activităţii de comercializare directă a produselor alimentare, dacă aceasta se realizează pe raza altui judeţ decât cel în care îşi are sediul social operatorul economic, cu 14 zile înainte de începerea activităţii de comerţ.
(4)În vederea înregistrării mijloacelor de transport al produselor alimentare de origine nonanimală, operatorul economic sau posesorul mijlocului de transport depune la sediul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială este situat sediul social sau un punct de lucru înregistrat conform prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru care urmează să desfăşoare activităţi de transport, un dosar cuprinzând următoarele documente:
a)o cerere scrisă în care sunt precizate:
1.tipul mijlocului de transport;
2.tipul de produse care se vor transporta cu mijlocul de transport;
3.condiţiile de transport;
4.capacitatea de transport, numărul de înmatriculare, după caz;
b)certificatul constatator sau, după caz, certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, din care reiese activitatea de transport/altă activitate în domeniul alimentar înregistrată/autorizată, după caz;
c)certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport;
d)actul de identitate al reprezentantului legal al operatorului economic;
e)documentul de înregistrare a activităţii, în cazul în care operatorul este înregistrat pentru activităţi de producţie/depozitare/comercializare produse alimentare;
f)contract de închiriere/leasing/comodat pentru mijlocul de transport, după caz;
g)dovada achitării la casieria instituţiei sau prin virament bancar a tarifului aferent în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(5)Documentele prevăzute la alin. (4) lit. b)-f) se prezintă în copie, însoţite de original, în vederea verificării.
(6)În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii de înregistrare, persoana responsabilă din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică mijlocul de transport, în vederea eliberării documentului de înregistrare.
(7)În urma controlului efectuat, inspectorul autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor întocmeşte referatul de evaluare pentru mijloace de transport, care conţine rezultatele verificării mijlocului de transport şi concluziile sale.
(8)În cazul în care rezultatul verificării este conform cu cerinţele stabilite de Regulamentul (CE) nr. 852/2004, cu amendamentele ulterioare, se propune emiterea documentului de înregistrare a mijlocului de transport.
(9)Fiecare document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor privind mijloacele de transport al produselor alimentare de origine nonanimală primeşte un număr de înregistrare unic, care este înscris într-un registru deţinut de fiecare direcţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(10)În cazul în care rezultatul verificării nu este conform cu cerinţele stabilite de Regulamentul (CE) nr. 852/2004, cu amendamentele ulterioare, în referatul de evaluare sunt înscrise toate neconformităţile constatate, măsurile dispuse şi termenele de remediere stabilite, toate fiind asumate sub semnătură de reprezentantul legal al unităţii.
(11)La termenul stabilit în referatul de evaluare, operatorul din domeniul alimentar sau reprezentantul legal al acestuia solicită la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti o nouă verificare a mijlocului de transport, printr-o cerere scrisă.
(12)Dacă, în urma reverificării, nu se mai constată neconformităţi, se propune, în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii prevăzute la alin. (11), emiterea documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor privind mijloacele de transport al produselor alimentare de origine nonanimală; în caz contrar, nu se emite documentul de înregistrare, acest fapt fiind înscris în procesul-verbal de constatare, cu încadrarea în termenul de 15 zile de la înregistrarea cererii prevăzute la alin. (11).
(13)Operatorii din sectorul alimentar/Transportatorii trebuie să dispună de sisteme şi proceduri care permit realizarea trasabilităţii transporturilor efectuate, pentru a putea furniza informaţii autorităţilor competente, la cerere.
(14)În situaţia în care se solicită ca un mijloc de transport să fie utilizat atât pentru transportul de alimente de origine animală, cât şi pentru transportul de alimente de origine nonanimală, este necesară emiterea unei singure autorizaţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 57/2010, cu modificările ulterioare, cu înscrierea tuturor tipurilor de produse alimentare transportate.
(15)Documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor privind mijloacele de transport al produselor alimentare de origine nonanimală se vizează la interval de doi ani prin perceperea unui tarif reprezentând 50% din tariful stabilit pentru înregistrare.
Art. 342
În vederea emiterii de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti a notificării pentru accesarea de fonduri europene, ca urmare a verificării de către personalul acesteia a conformităţii cu legislaţia pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală, se percepe un tarif reprezentând 50% din tariful stabilit pentru înregistrarea pentru siguranţa alimentelor; reprezentantul legal al unităţii trebuie să facă dovada achitării tarifelor la depunerea documentaţiei.

Art. 343
În cazul unităţilor care obţin cantităţi mici de produse alimentare de origine nonanimală, aşa cum sunt definite la anexa nr. 9 pct. VII, pot fi aplicate măsurile de adaptare a cerinţelor referitoare la structură, construcţie şi dotare prevăzute la art. 13 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare.

SECŢIUNEA 3:Controale, măsuri şi sancţiuni
Art. 35
(1)Toate activităţile din unităţile prevăzute în anexa nr. 9 sunt supuse controlului privind siguranţa alimentelor de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2)În cazul în care, în urma controalele efectuate, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, dispune următoarele măsuri:
a)sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b)reţinerea oficială a produselor alimentare de origine nonanimală, care se va efectua în baza documentului de sechestru/reţinere oficială, document emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7; această măsură este menţinută până la luarea deciziei cu privire la destinaţia produselor alimentare, respectiv ridicarea reţinerii oficiale sau distrugerea produselor alimentare;
c)ridicarea reţinerii oficiale a produselor alimentare de origine nonanimală, care constituie acţiunea prin care direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti dispune ca produsele de origine nonanimală reţinute oficial să fie scoase de sub reţinerea oficială, în vederea punerii pe piaţă sau denaturării/distrugerii; ridicarea reţinerii oficiale a produselor alimentare se va efectua în baza documentului de ridicare a sechestrului/reţinerii oficiale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 11;
d)distrugerea produselor alimentare de origine nonanimală, pentru care direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti emit documentul de însoţire a produselor alimentare de origine nonanimală în vederea distrugerii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 12.
(3)În cazul suspendării activităţii, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, consemnează în procesul-verbal de constatare întocmit la unitate motivele suspendării activităţii şi emite ordonanţa privind suspendarea activităţii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
(4)Termenul de remediere a deficienţelor începe de la data notificării reprezentantului legal al unităţii de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti şi poate fi stabilit. după caz, împreună cu operatorul din sectorul alimentar, dar nu poate fi mai mare de 4 luni.
(5)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti anulează documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor şi emite ordonanţa privind interzicerea activităţii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, atunci când, în cadrul acţiunilor de control efectuate de inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se constată neîndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare.
(6)În cazul unităţilor prevăzute în anexa nr. 9, a căror activitate a fost interzisă, reluarea activităţii se realizează prin parcurgerea procedurii de înregistrare conform prevederilor legale în vigoare, dar numai după remedierea neconformităţilor.
(7)În cazul în care, în urma controalelor efectuate de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, se constată neîndeplinirea condiţiilor privind siguranţa alimentelor stabilite în legislaţia în vigoare, reprezentanţii legali ai unităţilor implicate în activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9 trebuie să aplice măsurile pentru remedierea deficienţelor constatate şi să informeze în scris direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti atunci când deficienţele au fost remediate.
(8)Reprezentanţii legali ai unităţii trebuie să aplice măsurile pentru remedierea deficienţelor constatate şi să solicite, printro cerere scrisă, reverificarea acesteia de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti atunci când deficienţele au fost corectate.
(9)În cazul în care se constată că activităţile desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9 se desfăşoară fără înregistrare pentru siguranţa alimentelor conform prezentei norme sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţia sanitare veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti notifică în scris operatorului faptul că nu are dreptul să îşi desfăşoare activitatea în domeniul de competenţă pentru care este necesară înregistrarea pentru siguranţa alimentelor şi notifică pentru aplicarea măsurilor legale Ministerul Justiţiei, respectiv Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Economiei, respectiv Garda Financiară şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.
(10)Unităţile nou-înfiinţate se vor înregistra, conform prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în termen de 30 de zile de la înfiinţare.
(11)La încetarea activităţii la cererea operatorului din sectorul alimentar, acesta are obligaţia să depună o notificare care să cuprindă motivele care stau la baza încetării activităţii, conform modelului din anexa nr. 18, documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor în original şi documentul emis de oficiul registrului comerţului care face dovada încetării activităţii; direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti retrage documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor şi emite decizia privind încetarea activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform anexei nr. 19.
(12)În cazul unor modificări referitoare la denumirea societăţii, schimbarea sediului social sau al altor modificări care nu necesită efectuarea verificării unităţii/mijlocului de transport la faţa locului se emite un nou document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, cu acelaşi număr de înregistrare la data emiterii documentului, fără a se percepe tarifele pentru siguranţa alimentelor.
(13)La emiterea noului document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor se anulează şi se retrage documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor emis anterior.
(14)Operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi de recepţie, depozitare, comercializare de produse de origine nonanimală în spaţii închiriate, aflate în cadrul unor obiective supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor, trebuie să obţină documentul individual de înregistrare pentru siguranţa alimentelor pentru fiecare dintre aceste spaţii.
(15)În vederea eliberării unui duplicat al documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, în cazul pierderii sau deteriorării/furtului acestuia, operatorul din sectorul alimentar depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti următoarele documente:
1.cerere privind emiterea unui duplicat al documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor;
2.anunţul din presă privind publicarea pierderii/deteriorării/furtului documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor în vederea declarării nulităţii acestuia;
3.documentul care atestă achitarea tarifului de emitere a duplicatului, reprezentând 20% din cuantumul tarifului de înregistrare.

Art. 351
Pentru obţinerea documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor se percep tarifele cuprinse în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 36
Activităţile supuse controlului privind siguranţa alimentelor se derulează pe perioada îndeplinirii condiţiilor pentru siguranţa alimentelor, conform cerinţelor legislaţiei în domeniu.
Art. 37
Este interzisă procesarea produselor de origine nonanimală de către alte unităţi şi în alte condiţii decât cele prevăzute în prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Art. 38
Reprezentanţii legali ai unităţilor supuse înregistrării sunt obligaţi să notifice imediat direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti orice modificare survenită în activităţile desfăşurate.
Art. 39
Documentele de înregistrare pentru siguranţa alimentelor care nu au fost ridicate de la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti de către solicitanţi în termen de 30 de zile de la data eliberării vor fi anulate.
Art. 40
Documentele de înregistrare pentru siguranţa alimentelor eliberate de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti anterior intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor rămân valabile.
Art. 401
Documentaţia necesară pentru înregistrarea sanitară veterinară, înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, înregistrarea pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se poate depune şi online, scanat, prin platforma Punctului de contact unic electronic - PCUe, dezvoltată de Agenţia pentru Agenda Digitală a României.

Art. 41
Anexele nr. 1-15 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Art. 42
Mărfurile comercializate în mod legal în alt stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia sau originare şi comercializate în mod legal în statele părţi contractante la Acordul privind SEE sunt considerate a fi compatibile cu aceste norme. Aplicarea acestor norme se află sub incidenţa Regulamentului (UE) 2019/515 din 19 martie 2019 privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru.