Art. 34. - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală

M.Of. 895

În vigoare
Versiune de la: 19 Iulie 2024
Art. 34
(1)În vederea eliberării documentului de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererea depusă şi verifică documentaţia şi, la faţa locului, prin inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, îndeplinirea cerinţelor în domeniul specific şi a celor prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE, cu amendamentele ulterioare.
(2)Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor întocmesc la faţa locului un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, care cuprinde concluzia evaluării.
(3)Pentru unităţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor conform legislaţiei specifice, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiva municipiului Bucureşti emite, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete de către solicitant, documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, conform modelului cuprins în anexa nr. 10.

(4)Unităţile prevăzute în anexa nr. 9 sunt înregistrate de compartimentele/serviciile pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special.
(5)În cazul în care în urma verificării unităţii efectuate de inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se constată neîndeplinirea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor prevăzute în legislaţia specifică, se întocmeşte procesul-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care sunt înscrise deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura reprezentantului legal al unităţii.
(6)La expirarea termenului de remediere a deficienţelor, reprezentantul legal al unităţii solicită, printr-o cerere scrisă, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti reverificarea unităţii, aceasta supunându-se unei activităţi de recontrol; în cazul în care deficienţele constatate nu sunt remediate, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti notifică în scris operatorului faptul că nu are dreptul să îşi desfăşoare activitatea în domeniul pentru care este necesară înregistrarea pentru siguranţa alimentelor.

(7)Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9 şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(8)Unităţile care desfăşoară activităţile din domeniul alimentar, prevăzute în anexa nr. 9, pot fi radiate din lista celor înregistrate pentru siguranţa alimentelor atunci când se constată că nu se respectă condiţiile privind siguranţa alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
(9)Transportul produselor alimentare de origine nonanimală se realizează prin intermediul mijloacelor de transport înregistrate conform documentului prevăzut în anexa nr. 14.
(10)În vederea înregistrării pentru siguranţa alimentelor, mijloacele de transport al pâinii şi al produselor de panificaţie trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi în spate - cu caractere cu o înălţime de minimum 20 cm - următoarele menţiuni: "pâine şi produse de panificaţie".

(11)În cazul în care în unităţile supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor urmează să se desfăşoare şi activităţi de producţie, procesare şi/sau depozitare a produselor de origine animală supuse autorizării sanitare veterinare, se va emite un singur document de autorizare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, cu modificările ulterioare, în care se vor înscrie toate tipurile de activităţi care se desfăşoară în unitate.