Secţiunea 3 - Obligaţiile producătorilor care obţin şi expun la vânzare produse primare de origine animală - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală
M.Of. 895
În vigoare Versiune de la: 19 Iulie 2024
SECŢIUNEA 3:Obligaţiile producătorilor care obţin şi expun la vânzare produse primare de origine animală
Art. 5
Producătorii sunt obligaţi să respecte condiţiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cele prevăzute în anexa nr. II din acelaşi regulament, în cazul producătorilor de carne de pasăre şi de lagomorfe sacrificate la fermă, şi ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Art. 6
Producătorii care expun la vânzare directă produse primare de origine animală obţinute de la animalele din exploataţia proprie trebuie să deţină asupra lor o fişă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, conform modelului din anexa nr. 15, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele.
Art. 7
Vânzarea directă de către producător a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în exploataţie este permisă către consumatorul final şi unităţi de vânzare cu amănuntul locale care le vând consumatorului final.
Art. 8
Producătorii trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală în timpul obţinerii şi expunerii la vânzare şi trebuie să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când constată că produsele obţinute şi destinate vânzării directe constituie un risc pentru sănătatea publică.
Art. 9
Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a)să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
b)să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
c)să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
d)să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obţinerii, condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
e)pentru laptele crud, să respecte cerinţele de sănătate animală şi igienă stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectă condiţiile de igienă a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea trasabilităţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
f)să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate şi echipament de protecţie corespunzător.
Art. 10
(1)În locurile publice amenajate de autorităţile locale, unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară, respectiv halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate, şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
(2)Expunerea spre vânzare directă a produselor de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
Art. 11
(1)În cazul în care, în urma verificării efectuate de personalul sanitar-veterinar din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzării directe a produselor de origine animală, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare prevăzute în legislaţia naţională referitoare la producţia şi la vânzarea directă a produselor de origine animală, se va întocmi un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului.
(2)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală şi transmite, după caz, lunar/trimestrial/semestrial la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor lista actualizată cuprinzând denumirea producătorului şi activităţile înregistrate.
(3)În cazul în care producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor de origine animală nu respectă condiţiile sanitar-veterinare stabilite de legislaţia în vigoare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti interzice desfăşurarea activităţilor.
(4)Vânzarea directă a produselor de origine animală către consumatorul final se realizează de producător în baza:
a)documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în care se înscriu aceste activităţi, conform modelului din anexa nr. 2;
b)actului de identitate al producătorului;
c)documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului;
d)fişei de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor zonale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
e)carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător, eliberat de primării, iar în cazul vânătorilor şi pescarilor, carnetului de membru vânător/permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs de asociaţiile profesionale din domeniu, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.
(5)În baza analizei riscului pe care îl pot prezenta produsele de origine animală destinate vânzării directe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pot impune măsuri de reducere a cantităţilor de produse de origine animală supuse vânzării directe faţă de cele stabilite la art. 2 lit. g).