Art. 11. - Art. 11 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală
M.Of. 895
În vigoare Versiune de la: 19 Iulie 2024
Art. 11
(1)În cazul în care, în urma verificării efectuate de personalul sanitar-veterinar din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzării directe a produselor de origine animală, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare prevăzute în legislaţia naţională referitoare la producţia şi la vânzarea directă a produselor de origine animală, se va întocmi un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului.
(2)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti monitorizează activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală şi transmite, după caz, lunar/trimestrial/semestrial la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor lista actualizată cuprinzând denumirea producătorului şi activităţile înregistrate.
(3)În cazul în care producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor de origine animală nu respectă condiţiile sanitar-veterinare stabilite de legislaţia în vigoare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti interzice desfăşurarea activităţilor.
(4)Vânzarea directă a produselor de origine animală către consumatorul final se realizează de producător în baza:
a)documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în care se înscriu aceste activităţi, conform modelului din anexa nr. 2;
b)actului de identitate al producătorului;
c)documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului;
d)fişei de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor zonale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul producătorul şi sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
e)carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător, eliberat de primării, iar în cazul vânătorilor şi pescarilor, carnetului de membru vânător/permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs de asociaţiile profesionale din domeniu, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.
(5)În baza analizei riscului pe care îl pot prezenta produsele de origine animală destinate vânzării directe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pot impune măsuri de reducere a cantităţilor de produse de origine animală supuse vânzării directe faţă de cele stabilite la art. 2 lit. g).