Capitolul ii - Condiţii generale de igienă a produselor alimentare - Norma din 2002 DE IGIENA A PRODUSELOR ALIMENTARE

M.Of. 866

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 2 Iunie 2003
CAPITOLUL II:Condiţii generale de igienă a produselor alimentare
Art. 3
Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, distribuţia, manipularea, comercializarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor a produselor alimentare trebuie să se desfăşoare în condiţii igienice.
Art. 4
Unităţile din sectorul alimentar trebuie să identifice activităţile care sunt determinante pentru securitatea alimentară şi trebuie să garanteze că procedurile de securitate corespunzătoare sunt stabilite, implementate, menţinute şi revizuite pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiză a riscurilor şi punctelor critice de control, abreviat HACCP:
a)analiza riscurilor alimentare potenţiale ale unei operaţiuni din cadrul activităţii unei unităţi din sectorul alimentar;
b)identificarea punctelor din cadrul acestor operaţiuni unde pot apărea riscuri alimentare;
c)stabilirea punctelor identificate ca fiind critice pentru securitatea alimentelor, denumite puncte critice;
d)identificarea şi implementarea procedurilor de control efective şi de monitorizare în aceste puncte;
e)revizia periodică şi ori de câte ori apare o modificare în sectorul alimentar a analizei riscurilor alimentare, a punctelor critice şi a procedurilor de monitorizare.
Art. 5
Unităţile din sectorul alimentar trebuie să respecte regulile de igienă prevăzute în prezentele norme.
Art. 6
(1)Autorităţile competente încurajează elaborarea unor ghiduri de bună practică a igienei, care pot fi utilizate voluntar de unităţile din sectorul alimentar drept ghid pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 şi 5.
(2)Ghidurile prevăzute la alin. (1) sunt elaborate de sectoarele din domeniul alimentar şi de reprezentanţii altor părţi interesate, cum ar fi autorităţile în domeniu şi asociaţiile de consumatori, după consultarea grupurilor ale căror interese riscă să fie atinse într-un mod sensibil, inclusiv a autorităţilor competente.
(3)La elaborarea ghidurilor de bună practică a igienei trebuie să fie luate în considerare, după caz, principiile generale de igienă alimentară, codurile recomandate şi utilizate pe scară mondială în domeniul igienei, principiile generale de igienă alimentară din Codex alimentarius.
(4)Ghidurile de bună practică a igienei sunt avizate de instituţii desemnate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
Art. 7
(1)Autorităţile competente efectuează controale pentru a se asigura de respectarea prevederilor art. 3 şi, acolo unde este cazul, a prevederilor art. 5.
(2)În cadrul controalelor efectuate de autorităţile competente trebuie să se ţină seama de ghidurile pentru o bună practică a igienei, avizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în situaţia în care acestea există.
(3)Controalele prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă o evaluare generală a riscurilor potenţiale în domeniul securităţii alimentelor, asociate activităţilor respectivului sector alimentar, acordându-se o atenţie deosebită punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima dacă se efectuează în mod corespunzător operaţiunile de monitorizare şi verificare.
(4)Inspecţia tuturor spaţiilor alimentare trebuie să fie efectuată cu o frecvenţă corespunzătoare riscului asociat cu locul respectiv.
(5)Autorităţile competente trebuie să se asigure că asupra produselor alimentare importate se efectuează un control în conformitate cu reglementările legale în vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 şi 5 şi ale normelor microbiologice emise de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
(6)În cazul în care se constată că nerespectarea prevederilor prezentelor norme ar putea determina apariţia unor riscuri legate de securitatea sau salubritatea alimentelor, autorităţile competente vor aplica măsuri care se pot extinde până la retragerea şi/sau distrugerea produselor alimentare sau la închiderea întregii unităţi ori doar a unei părţi din aceasta pe durata corespunzătoare remedierii deficienţelor constatate.
(7)În vederea determinării riscurilor legate de securitatea produselor alimentare sau de salubritatea acestora se ţine seama de natura produselor alimentare, de modul în care acestea sunt manipulate şi ambalate, de condiţiile în care sunt depozitate şi prezentate şi de orice intervenţie la care sunt supuse înainte de livrarea lor către consumatori.
(8)Orice persoană fizică sau juridică supusă controlului efectuat de autorităţile competente are, în condiţiile legii, dreptul la contestarea măsurilor aplicate conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 8
În cazul în care pe teritoriul unei ţări terţe apare o problemă de igienă care constituie un risc grav pentru sănătatea publică, sunt aplicate, în funcţie de gravitatea situaţiei, următoarele măsuri imediate:
a)suspendarea importurilor provenite din toată ţara sau dintr-o regiune a acesteia şi, după caz, din ţara terţă de tranzit;
b)stabilirea unor condiţii speciale pentru produsele alimentare provenite din ţara implicată sau dintr-o regiune a acesteia;
c)iniţierea şi aplicarea, în condiţiile legii, a unor măsuri temporare de protecţie privind produsele alimentare în cauză.