Art. 7. - Norma din 2002 DE IGIENA A PRODUSELOR ALIMENTARE

M.Of. 866

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 2 Iunie 2003
Art. 7
(1)Autorităţile competente efectuează controale pentru a se asigura de respectarea prevederilor art. 3 şi, acolo unde este cazul, a prevederilor art. 5.
(2)În cadrul controalelor efectuate de autorităţile competente trebuie să se ţină seama de ghidurile pentru o bună practică a igienei, avizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în situaţia în care acestea există.
(3)Controalele prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă o evaluare generală a riscurilor potenţiale în domeniul securităţii alimentelor, asociate activităţilor respectivului sector alimentar, acordându-se o atenţie deosebită punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima dacă se efectuează în mod corespunzător operaţiunile de monitorizare şi verificare.
(4)Inspecţia tuturor spaţiilor alimentare trebuie să fie efectuată cu o frecvenţă corespunzătoare riscului asociat cu locul respectiv.
(5)Autorităţile competente trebuie să se asigure că asupra produselor alimentare importate se efectuează un control în conformitate cu reglementările legale în vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 şi 5 şi ale normelor microbiologice emise de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
(6)În cazul în care se constată că nerespectarea prevederilor prezentelor norme ar putea determina apariţia unor riscuri legate de securitatea sau salubritatea alimentelor, autorităţile competente vor aplica măsuri care se pot extinde până la retragerea şi/sau distrugerea produselor alimentare sau la închiderea întregii unităţi ori doar a unei părţi din aceasta pe durata corespunzătoare remedierii deficienţelor constatate.
(7)În vederea determinării riscurilor legate de securitatea produselor alimentare sau de salubritatea acestora se ţine seama de natura produselor alimentare, de modul în care acestea sunt manipulate şi ambalate, de condiţiile în care sunt depozitate şi prezentate şi de orice intervenţie la care sunt supuse înainte de livrarea lor către consumatori.
(8)Orice persoană fizică sau juridică supusă controlului efectuat de autorităţile competente are, în condiţiile legii, dreptul la contestarea măsurilor aplicate conform prevederilor legale în vigoare.