Norma din 2001 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
M.Of. 700
Ieşit din vigoare Versiune de la: 5 Noiembrie 2002
Norma din 2001 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
Dată act: 11-iun-2001
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
În sensul prezentelor norme produsele din cacao şi ciocolată reprezintă produsele destinate consumului uman definite în anexa nr. 1 la prezentele norme.
Art. 2
Produsele menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt oferite spre vânzare numai dacă sunt în conformitate cu definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.
CAPITOLUL II:Natura, conţinutul, originea, fabricarea
Art. 3
(1)Denumirile enumerate în anexa nr. 1 la prezentele norme se aplică numai produselor definite la litera respectivă şi trebuie utilizate în comerţ pentru descrierea acestora.
(2)Prevederile alin. (1) nu afectează totuşi aranjamentele prin care aceste denumiri se utilizează suplimentar, în conformitate cu uzanţa comercială, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme.
Art. 4
La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme nu trebuie utilizate boabele de cacao care nu sunt sănătoase şi în condiţii bune de comercializare, cojile, germenii sau alte produse reziduale rezultate din extracţia untului de cacao efectuată cu solvent.
CAPITOLUL III:Etichetarea şi marcarea
Art. 5
(1)Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în formă neschimbată consumatorului final, cu suplimentarea următoarelor menţiuni care trebuie să fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
g)pentru produsele din ciocolată, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grăsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe etichetă se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia «conţin grăsimi vegetale în amestec cu untul de cacao». Această declaraţie trebuie să fie în acelaşi câmp vizual cu lista de ingrediente, separată de această listă, scrisă cu litere de aceeaşi mărime. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după deducerea cantităţii totale a celorlalte ingrediente şi fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţă uscată de cacao;
h)pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indică conţinutul de unt de cacao.
a)denumirea produselor în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A; în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. z) - ciocolată umplută - această denumire este însoţită de o indicaţie pentru consumator referitoare la produsele folosite pentru umplutură;
b)pentru produsele specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. j), k), n), o), s) şi t), o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanţa uscată prin declaraţia "substanţă uscată de cacao...% minim";
c)pentru ciocolata umplută şi ciocolata obţinută din produse de ciocolată, altele decât ciocolata şi cuvertura de ciocolată, o indicaţie suplimentară referitoare la tipul sau tipurile de ciocolată utilizate;
d)declaraţia cerută în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D-G, dacă este necesară;
e)masa netă, pentru produsele care cântăresc mai mult de 50 g; totuşi, în cazul produselor care cântăresc mai puţin de 50 g fiecare şi care sunt prezentate în ambalaje care conţin două sau mai multe astfel de produse a căror masă netă totală este menţionată pe ambalajul exterior sau a căror masă netă individuală menţionată pe fiecare unitate de ambalaj, în măsura în care este lizibilă din exterior; în cazul produselor turnate în forme această informaţie se înlocuieşte prin masa netă minimă;
f)denumirea sau denumirea comercială şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzătorului din România ori dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
g)pentru produsele din ciocolată, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grăsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe etichetă se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia «conţin grăsimi vegetale în amestec cu untul de cacao». Această declaraţie trebuie să fie în acelaşi câmp vizual cu lista de ingrediente, separată de această listă, scrisă cu litere de aceeaşi mărime. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după deducerea cantităţii totale a celorlalte ingrediente şi fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţă uscată de cacao;
h)pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indică conţinutul de unt de cacao.(2)În cazul în care produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt introduse în ambalaje sau recipiente care au o masă netă de cel puţin 10 kilograme şi nu sunt vândute cu amănuntul, informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b), c), d) şi e), împreună cu informaţia menţionată la alin. (1) lit. f) pentru produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a)-g), apar numai pe documentele însoţitoare.
(3)Comercializarea se interzice pentru:
a)produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, dacă marcajul stabilit la alin. (1) lit. a), c) şi d) nu este prezentat în limba română pe o parte a ambalajului sau a recipientului;
b)produsul definit în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), dacă descrierea "ciocolată cu lapte" este prezentată pe ambalaj.
Art. 6
b)ciocolata cu lapte conţine minimum 30% substanţă uscată de cacao şi minimum 18% substanţă uscată din lapte parţial sau total deshidratat, lapte total sau parţial degresat, smântână sau din smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, inclusiv minimum 4,5% grăsime din lapte;
c)cuvertura de ciocolată conţine minimum 16% substanţă uscată de cacao fără grăsime.
Denumirea principală "ciocolată" sau "ciocolată cu lapte" nu este completată cu menţiuni sau calificative referitoare la calitate decât dacă:
a)ciocolata prezintă un conţinut total de substanţă uscată de cacao de minimum 43%, inclusiv cel puţin 26% unt de cacao;
b)ciocolata cu lapte conţine minimum 30% substanţă uscată de cacao şi minimum 18% substanţă uscată din lapte parţial sau total deshidratat, lapte total sau parţial degresat, smântână sau din smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, inclusiv minimum 4,5% grăsime din lapte;
c)cuvertura de ciocolată conţine minimum 16% substanţă uscată de cacao fără grăsime.Art. 7
(1)Prezentele norme se aplică şi produselor importate din ţări terţe şi destinate consumului în România.
(2)Prezentele norme nu afectează prevederile legilor naţionale:
a)[textul din Art. 7, alin. (2), litera A. din capitolul III a fost abrogat la 05-nov-2002 de Art. I, punctul 4. din Ordinul 613/2002]
b)care autorizează sau interzic vânzarea cu amănuntul a variatelor produse din ciocolată fără ambalaj;
c)care stabilesc reglementări mai puţin stricte privind etichetarea pentru vânzarea cu amănuntul a produselor fantezie, cum sunt: figurinele, ţigările, ouăle şi bomboanele de ciocolată în vrac; în astfel de cazuri prevederile stipulează numai plasarea unei indicaţii în apropierea produsului prezentat;
d)care se aplică produselor dietetice;
e)care autorizează vânzarea produselor din ciocolată, altele decât cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, sub denumirea "cremă de ciocolată" sau "ciocolată cu lapte smântânit".
(3)Prezentele norme nu se aplică produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A, destinate exportului efectuat de România în ţările din afara statelor membre ale Uniunii Europene.
CAPITOLUL IV:Dispoziţii finale
Art. 8
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/241/1973, amendată de Directiva Consiliului 74/411, Directiva Consiliului 74/644, Directiva Consiliului 75/155, Directiva Consiliului 76/628, Directiva Consiliului 78/609, Directiva Consiliului 78/842, Directiva Consiliului 80/608, Directiva Consiliului 85/7 şi Directiva Consiliului 89/344.
ANEXA Nr. 1:DEFINIŢII ŞI CARACTERISTICI
A.În sensul prezentelor norme se aplică următoarele definiţii:
a)Boabe de cacao - seminţele arborelui de cacao (Theobroma cacao L.) fermentate şi deshidratate.
b)Miez de cacao - boabe de cacao, prăjite sau neprăjite, care sunt curăţate, decorticate şi degerminate şi care conţin, fără să încalce prevederile pct. B, un reziduu maxim de 5% coajă sau germen şi un conţinut maxim de 10% cenuşă, aceste procente raportându-se la substanţa uscată degresată.
c)Praf de cacao, cacao fină - bucăţi de boabe de cacao sub formă de particule mici, colectate separat în timpul proceselor de separare, cu conţinut minim de grăsime de 20%, raportată la substanţa uscată.
d)Masă de cacao - miez de cacao transformat printr-un proces mecanic în masă fără pierderi din conţinutul de grăsime natural.
e)Turtă de cacao - miez de cacao sau masă de cacao transformată printr-un proces mecanic într-o turtă ce conţine, fără să încalce prevederile definiţiei turtei de cacao cu conţinut scăzut de grăsime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanţa uscată, şi maximum 9% umiditate.
f)Turtă de cacao cu conţinut scăzut de grăsime - turtă de cacao cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanţa uscată.
g)Turtă de cacao expeller - boabele de cacao, praful de cacao, cu sau fără miez de cacao sau turtă de cacao, transformate în turtă printr-un proces expeller (presat hidraulic, mecanic sau rafinat).
h)Cacao, cacao pudră - turtă de cacao obţinută prin presare hidraulică, transformată în pudră printr-un proces mecanic şi care conţine, fără să încalce prevederile definiţiei referitoare la cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanţa uscată, şi minimum 9% umiditate;
i)Cacao cu conţinut scăzut de grăsime, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime - cacao pudră cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanţa uscată.
j)Cacao cu zahăr, cacao pudră cu zahăr - produsul obţinut prin amestec de cacao pudră şi zaharoză, astfel încât 100g deamestec să conţină minimum 32 g de cacao pudră.
k)Cacao cu zahăr cu conţinut scăzut de grăsime, cacao pudră cu zahăr cu conţinut scăzut de grăsime - produsul obţinut prin amestec de cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime şi zaharoză, astfel încât 100 g de amestec să conţină minimum 32 g de cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime.
l)Unt de cacao - grăsimea obţinută din boabe de cacao sau părţi de boabe de cacao, care se prezintă sub formă de unt de cacao de presă sau unt de cacao, unt de cacao expeller şi unt de cacao rafinat.
Untul de cacao de presă sau untul de cacao este obţinut prin presare din una sau mai multe dintre următoarele materii prime: miez de cacao, masă de cacao, turtă de cacao, turtă de cacao cu conţinut scăzut de grăsime şi care prezintă conţinut de substanţă nesaponificabilă determinată cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,35% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimată în acid oleic.
Untul de cacao expeller este untul de cacao obţinut prin torsiune (procesul expeller) din boabe de cacao sau din boabe de cacao combinate cu miez de cacao, masă de cacao, turtă de cacao sau turtă de cacao cu conţinut scăzut de grăsime şi care prezintă conţinut de substanţă nesaponificabilă determinată cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimată în acid oleic.
Untul de cacao rafinat este untul de cacao obţinut prin presare, prin torsiune (procesul expeller), prin extracţie folosind un solvent sau prin combinarea acestor procese, din una sau mai multe dintre următoarele materii prime: boabe de cacao, miez de cacao, praf de cacao, masă de cacao, turtă de cacao, turtă de cacao cu conţinut scăzut de grăsime, turtă expeller şi care sunt rafinate în conformitate cu prevederile pct. C lit. b); în cazul în care grăsimea de cacao, produsă de însuşi producătorul de unt de cacao rafinat sau de un alt producător, este utilizată ca cea de-a doua materie primă, aceasta trebuie să fie obţinută din materiile prime enumerate mai sus. Untul de cacao rafinat prezintă conţinut de substanţă nesaponificabilă determinată cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50%, aciditate de maximum 1,75%, exprimată ca acid oleic, şi conţinut de grăsime obţinut din coji şi germeni care să nu depăşească în untul de cacao proporţia care există în mod natural în boabele de cacao.
m)Grăsime de cacao - grăsimea obţinută din boabe de cacao sau din părţi de boabe de cacao care nu prezintă caracteristicile stabilite pentru variatele categorii de unt de cacao.
n)Ciocolată - produsul obţinut din miez de cacao, masă de cacao, cacao pudră sau cacao pudră cu conţinut redus de grăsime şi zaharoză, cu sau fără adaos de unt de cacao, care prezintă, fără a aduce prejudicii definiţiei ciocolatei sub formă de fidea, ciocolatei cu nuci gianduja şi cuverturii de ciocolată, un conţinut minim total de substanţă uscată de cacao de 35%, minimum 14% substanţă uscată de cacao fără grăsime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculează după ce se deduce masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.
o)Ciocolată menaj - produsul obţinut din miez de cacao, masă de cacao, cacao pudră sau cacao pudră cu conţinut redus de grăsime şi zaharoză, cu sau fără adaos de unt de cacao, care prezintă un conţinut minim total de substanţă uscată de cacao de 30%, din care 12% substanţă uscată de cacao fără grăsime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculează după ce se deduce masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.
p)Ciocolată sub formă de fidea, fulgi de ciocolată - ciocolata sub formă de granule sau fulgi, care prezintă un conţinut minim total de substanţă uscată de cacao de 32%, care include 12% unt de cacao.
r)Ciocolată cu nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvântului "gianduja") - produsul obţinut în primul rând din ciocolată care prezintă un conţinut total minim de substanţă uscată de cacao de 32%, inclusiv un conţinut minim de substanţă uscată de cacao fără grăsime de 8%, şi din nuci măcinate fin în cantităţi în care 100 g de produs conţin minimum 20 g şi maximum 40 g de nuci.
Se adaugă lapte sau substanţă uscată produsă prin deshidratarea parţială sau completă a laptelui integral ori prin smântânirea parţială sau totală a laptelui într-o proporţie în care produsul finit conţine nu mai mult de un total de 5% din masa substanţei uscate a laptelui care include maximum 1,25% grăsime din unt, precum şi migdale, nuci şi alte produse similare, întregi sau sfărâmate, în cantităţi care, împreună cu nucile măcinate, nu depăşesc 60% din masa totală a produsului.
s)Cuvertura de ciocolată - ciocolata care conţine minimum 31% unt de cacao şi 2,5% substanţă uscată de cacao fără grăsime; în cazul în care cuvertura de ciocolată este descrisă drept "cuvertură de ciocolată neagră" atunci aceasta va conţine minimum 31% unt de cacao şi 16% substanţă uscată de cacao fără grăsime.
ş)Ciocolată cu lapte - produsul obţinut din miez de cacao, masă de cacao, cacao pudră sau cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime şi zaharoză, cu sau fără adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacă este posibil, din smântână, smântână deshidratată parţial sau total, unt sau grăsime din unt, care prezintă caracteristicile care fac obiectul definiţiilor ciocolatei cu lapte sub formă de fidea, ciocolatei cu lapte şi nuci gianduja şi cuverturii de ciocolată cu lapte.
Ciocolata cu lapte prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscată totală de cacao de minimum 25%, substanţa uscată de cacao fără grăsime de minimum 2,5%, substanţa uscată totală a laptelui derivată din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grăsime din unt de minimum 3,5%, grăsime totală de minimum 25%, zaharoză de maximum 55%.
Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.
t)Ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte - produsul obţinut din miez de cacao, masă de cacao, cacao pudră sau cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime şi zaharoză, cu sau fără adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacă este posibil, din smântână, smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din unt, care prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscată totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscată de cacao fără grăsime de minimum 2,5%, substanţa uscată totală a laptelui derivată din ingredientele enumerate mai sus de minimum 20%, grăsime din unt de minimum 5%, grăsime totală de minimum 25% şi zaharoză de maximum 55%.
Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.
ţ)Ciocolată cu lapte sub formă de fidea, fulgi de ciocolată cu lapte - ciocolata cu lapte sub formă de granule sau fulgi, care prezintă următoarele caracteristici, diferite de cele stabilite la pct. A lit. ş), şi anume substanţa uscată totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscată totală a laptelui derivată din ingredientele enumerate la lit. ş) de minimum 12%, grăsime din unt de minimum 3%, grăsime totală de minimum 12% şi zaharoză de maximum 66%.
u)Ciocolată cu lapte şi nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvântului "gianduja") - produsul obţinut în primul rând din ciocolată cu lapte care prezintă un conţinut minim de substanţă uscată a laptelui de 10% şi, în al doilea rând, din nuci măcinate fin, astfel încât 100 g de produs să conţină maximum 40 g şi minimum 15 g de nuci. Se pot adăuga şi migdale, nuci şi alte varietăţi similare, întregi sau sfărâmate, în cantităţi care, împreună cu nucile măcinate, să nu depăşească 60% din masa totală a produsului.
v)Cuvertură de ciocolată cu lapte - ciocolata cu lapte care prezintă un conţinut minim de 31% grăsime.
w)Ciocolată albă - produsul fără substanţe colorante, obţinut din unt de cacao, zaharoză şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, posibil, din smântână, smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din unt care prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscată totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscată totală a laptelui derivată din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grăsime din unt de minimum 3,5% şi zaharoză de maximum 55%.
Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.
x)Ciocolată umplută - fără a încălca prevederile aplicabile umpluturii utilizate, produsul umplut, cu excepţia produselor de cofetărie din făină sau a produselor tip biscuiţi, este produsul a cărui parte exterioară constă în ciocolată, ciocolată menaj, ciocolată cu nuci gianduja, cuvertură de ciocolată, ciocolată cu lapte, ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolată cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertură de ciocolată cu lapte sau ciocolată albă şi care reprezintă minimum 25% din masa totală a produsului.
y)Bomboană de ciocolată - produsul de dimensiunea unei îmbucături, care constă în ciocolată umplută sau combinaţie de ciocolată, ciocolată menaj, ciocolată cu nuci gianduja, cuvertură de ciocolată, ciocolată cu lapte, ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolată cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertură de ciocolată cu lapte sau ciocolată albă cu alte substanţe comestibile, astfel încât părţile de ciocolată să fie clar vizibile cel puţin parţial şi să reprezinte 25% din masa totală a produsului, ori într-un amestec de ciocolată, ciocolată menaj, cuvertură de ciocolată, ciocolată cu lapte, ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte sau cuvertură de ciocolată cu lapte şi de alte substanţe comestibile, cu excepţia făinii sau amidonului şi a grăsimilor, altele decât untul de cacao şi grăsimile laptelui, fără a încălca prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) din norme, cu condiţia ca produsele din ciocolată să reprezinte minimum 25% din masa totală a produsului.
B.Boabele de cacao, miezul de cacao, praful de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scăzut de grăsime, turta de cacao expeller, cacaua pudră şi cacaua pudră cu conţinut scăzut de grăsime se pot alcaliniza numai cu una sau mai multe dintre următoarele substanţe: carbonaţi alcalini, hidroxizi alcalini, carbonat de magneziu, oxid de magneziu, soluţii de amoniac, astfel încât cantitatea adăugată de agent alcalinizator, exprimată sub formă de carbonat de potasiu, să nu depăşească 5% din masa substanţei uscate degresate.
La produsele astfel tratate se poate adăuga o cantitate de acid citric sau acid tartric, care să nu depăşească 0,5% din masa totală a produsului.
Dacă produsul a fost tratat în conformitate cu cele descrise mai sus, conţinutul său de cenuşă nu trebuie să depăşească 14% din substanţa uscată degresată.
C._
a)Untul de cacao de tratează numai prin procesele de filtrare, centrifugare, alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea desmucilaginării, tratament prin abur supraîncălzit în vid şi prin alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea dezodorizării.
b)Pentru untul de cacao rafinat sunt permise şi următoarele procese: tratament prin spălare alcalină sau printr-o substanţă similară uzual folosită pentru realizarea neutralizării şi tratament cu una sau mai multe dintre următoarele substanţe: bentonit, atomi de carbon activi şi alte substanţe similare uzual folosite pentru realizarea decolorării.
D.Produsele menţionate la pct. A pot conţine, în loc de zaharoză, glucoză cristalizată (dextroză), fructoză, lactoză sau maltoză, în cantităţi de până la 5% din masa totală a produsului, fără a fi necesară menţionarea acesteia, şi glucoză cristalizată (dextroză) în proporţie mai mare de 5%, dar care să nu depăşească 20% din masa totală a produsului. În acest caz denumirea produsului este însoţită de menţiunea "cu glucoză cristalizată" sau "cu dextroză".
E._
a)Cu excepţia preparatelor aromatizante care sugerează gustul ciocolatei naturale sau al grăsimii laptelui, alimentele care au un efect aromatizant, substanţele aromatizante naturale şi sintetice sau substanţele aromatizante artificiale, a căror compoziţie chimică este identică cu cea a elementelor principale ale substanţelor aromatizante naturale, şi etilvanilina se adaugă la masa de cacao, la variatele tipuri de cacao pudră, ciocolată şi ciocolată cu lapte, la ciocolata albă şi la bomboanele de ciocolată.
b)Fără a încălca prevederile pct. G, o menţiune referitoare la această adăugare însoţeşte denumirea produselor masă de cacao, cuvertură de ciocolată şi cuvertură de ciocolată cu lapte, precum şi variatele tipuri de cacao pudră, ciocolată, ciocolată cu lapte, cu excepţia cuverturii de ciocolată şi a ciocolatei albe, în cazul în care gustul alimentului care are efect aromatizant sau al substanţei aromatizante este predominant.
Această menţiune se face atunci când este utilizat alimentul care are efect aromatizant, prin indicarea denumirii sale, în cazul în care sunt utilizate substanţe aromatizante, altele decât etilvanilina, prin adăugarea la denumire a menţiunii "gust de..." sau "aromă de...", împreună cu o menţiune în caractere de dimensiuni egale, care să indice natura gustului sau a aromei. Orice referire la o sursă naturală trebuie restricţionată la substanţele aromatizante naturale, iar când se utilizează etilvanilina, printr-o menţiune "cu etilvanilină" sau "aromă de etilvanilină".
F.La produsele menţionate la pct. A, cu excepţia miezului de cacao, se poate adăuga lecitină vegetală tehnic pură, care prezintă un indice de peroxid (exprimat ca miliechivalenţi pe kg) ce nu depăşeşte 10.
Denumirea produsului este însoţită de o menţiune referitoare la această adăugare şi de procentul respectiv, cu excepţia cazului în care lecitina se adaugă la variatele tipuri de ciocolată menţionate la pct. A lit. d)-y).
Produsele menţionate la pct. A nu pot conţine fosfatide mai mult de 0,5% din masa lor totală, însă acest procent este 1% din masa lor totală pentru variatele tipuri de cacao pudră, ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte şi fulgi de ciocolată şi este 5% din masa lor totală pentru variatele tipuri de cacao pudră destinate producţiei de preparate instant, în măsura în care prevederile referitoare la acestea permit şi cu condiţia ca acest scop să fie indicat pe ambalaje şi în documentele comerciale.
G._
a)Fără a încălca prevederile art. 7 alin. (2) din norme, ingredientele, cu excepţia făinii, amidonului, grăsimilor şi a derivatelor din grăsime care nu rezultă exclusiv din lapte, se adaugă la ciocolată, ciocolată menaj, cuvertură de ciocolată, ciocolată cu lapte, ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertură de ciocolată cu lapte şi la ciocolata albă.
Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit nu este mai mică de 5% sau mai mare de un total de 40%, dacă se adaugă în bucăţi clar vizibile şi separabile, iar cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit nu este mai mare de un total de 30%, dacă se adaugă sub o formă care din motive practice este de nedesluşit.
Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit este mai mare decât un total de 40%, dacă sunt adăugate atât în bucăţi clar vizibile şi separabile, cât şi sub o formă care, din motive practice, este de nedesluşit, fără a încălca prevederile primului alineat.
b)O menţiune referitoare la ingredientele adăugate însoţeşte denumirea produselor din ciocolată menţionate la lit. a).
O astfel de menţiune este interzisă în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, în cazul în care produsul finit nu este ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertura din ciocolată cu lapte sau ciocolata albă, cafeaua şi băuturile spirtoase, când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mică de 1% din masa totală a produsului finit şi alte substanţe comestibile, încorporate sub o formă care, din motive practice, este de nedesluşit şi când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mică de 5% din masa totală a produsului finit.
c)În cazul ciocolatei umplute şi a bomboanelor de ciocolată ingredientele adăugate menţionate la lit. a) nu sunt incluse în părţile produsului de ciocolată, care, conform pct. A lit. x) şi y), reprezintă cel puţin 25% din masa totală.
H.Ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata albă, ciocolata umplută şi bomboanele de ciocolată sunt în unele cazuri parţial învelite în substanţe comestibile care reprezintă un maxim de 10% din masa lor totală. În acest caz limitele superioare de 40% şi 30% stabilite la pct. G lit. a) şi b) includ substanţele de învelire, iar limita inferioară de 25% stabilită pentru conţinutul variatelor tipuri de ciocolată din ciocolata umplută şi din bomboanele de ciocolată se raportează la masa totală a produsului, inclusiv la stratul de învelire.
ANEXA Nr. 2:MĂSURI SPECIALE
A.Adăugarea sărurilor de amoniu ale acizilor fosfatidici se poate autoriza la produsele din cacao şi ciocolată menţionate la pct. A din anexa nr. 1 la norme, cu excepţia miezului de cacao.
Denumirea produsului este însoţită de o declaraţie referitoare la această adăugare şi la procentul aferent, cu excepţia cazului în care sărurile de amoniu ale acizilor fosfatidici sunt adăugate la diferitele tipuri de ciocolată menţionate în anexa nr. 1 la norme pct. A lit. n)-y).
Dacă sunt utilizate sărurile de amoniu ale acizilor fosfatidici, se aplică şi procentele maxime stabilite în al doilea alineat al pct. F din anexa nr. 1 la norme.
B.Prezentele norme nu afectează prevederile actelor normative naţionale care sunt în vigoare şi care autorizează utilizarea altor substanţe aromatizante decât cele menţionate la pct. E lit. a) din anexa nr. 1 la norme în produsele din cacao şi din ciocolată menţionate la punctul respectiv.
ANEXA Nr. 3 la norme:GRĂSIMI VEGETALE
A.Grăsimile vegetale menţionate la lit. g) de la alin. (1) al art. 5 din cap. III din Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman sunt individuale sau în amestec, echivalente şi vor respecta următoarele criterii:
a)sunt grăsimi non-laurice, bogate în trigliceride de tipul: palmitic-oleic-palmitic, palmitic-oleic-stearic, stearic-oleic-stearic;
b)sunt miscibile în orice proporţie cu untul de cacao şi sunt compatibile cu proprietăţile fizice ale acestuia (punctul de topire şi temperatura de cristalizare);
c)sunt obţinute numai prin procesare/rafinare sau fracţionare, care exclud modificările enzimatice ale structurii trigliceridelor.
B.În conformitate cu criteriile de mai sus, următoarele grăsimi vegetale, obţinute din plantele enumerate mai jos, se pot folosi:
- illipe, grăsime Borneo sau Tengkawang, obţinută din Shorea spp.
- ulei de palmier obţinut din Elaeis giuneensis; Elaeis olifera;
- sal obţinută din Shorea robusta;
- shea obţinută din Butyrospermum parkii;
- kokum gurgi obţinută din Garcinia indica;
- sâmburi de Manga obţinuţi din Mangifera indica.
Se poate folosi şi uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea îngheţatei şi a altor produse similare.Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 700 din data de 5 noiembrie 2001
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Acte numărul de obiecte din listă: (4)
Modificat de numărul de obiecte din listă: (2)
- Ordinul 613/2002 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
- Ordinul 383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman