Capitolul iii - Etichetarea şi marcarea - Norma din 2001 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
M.Of. 700
Ieşit din vigoare Versiune de la: 5 Noiembrie 2002
CAPITOLUL III:Etichetarea şi marcarea
Art. 5
(1)Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în formă neschimbată consumatorului final, cu suplimentarea următoarelor menţiuni care trebuie să fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
g)pentru produsele din ciocolată, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grăsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe etichetă se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia «conţin grăsimi vegetale în amestec cu untul de cacao». Această declaraţie trebuie să fie în acelaşi câmp vizual cu lista de ingrediente, separată de această listă, scrisă cu litere de aceeaşi mărime. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după deducerea cantităţii totale a celorlalte ingrediente şi fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţă uscată de cacao;
h)pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indică conţinutul de unt de cacao.
a)denumirea produselor în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A; în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. z) - ciocolată umplută - această denumire este însoţită de o indicaţie pentru consumator referitoare la produsele folosite pentru umplutură;
b)pentru produsele specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. j), k), n), o), s) şi t), o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanţa uscată prin declaraţia "substanţă uscată de cacao...% minim";
c)pentru ciocolata umplută şi ciocolata obţinută din produse de ciocolată, altele decât ciocolata şi cuvertura de ciocolată, o indicaţie suplimentară referitoare la tipul sau tipurile de ciocolată utilizate;
d)declaraţia cerută în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D-G, dacă este necesară;
e)masa netă, pentru produsele care cântăresc mai mult de 50 g; totuşi, în cazul produselor care cântăresc mai puţin de 50 g fiecare şi care sunt prezentate în ambalaje care conţin două sau mai multe astfel de produse a căror masă netă totală este menţionată pe ambalajul exterior sau a căror masă netă individuală menţionată pe fiecare unitate de ambalaj, în măsura în care este lizibilă din exterior; în cazul produselor turnate în forme această informaţie se înlocuieşte prin masa netă minimă;
f)denumirea sau denumirea comercială şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzătorului din România ori dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
g)pentru produsele din ciocolată, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grăsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe etichetă se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia «conţin grăsimi vegetale în amestec cu untul de cacao». Această declaraţie trebuie să fie în acelaşi câmp vizual cu lista de ingrediente, separată de această listă, scrisă cu litere de aceeaşi mărime. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după deducerea cantităţii totale a celorlalte ingrediente şi fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţă uscată de cacao;
h)pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indică conţinutul de unt de cacao.(2)În cazul în care produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt introduse în ambalaje sau recipiente care au o masă netă de cel puţin 10 kilograme şi nu sunt vândute cu amănuntul, informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b), c), d) şi e), împreună cu informaţia menţionată la alin. (1) lit. f) pentru produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a)-g), apar numai pe documentele însoţitoare.
(3)Comercializarea se interzice pentru:
a)produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, dacă marcajul stabilit la alin. (1) lit. a), c) şi d) nu este prezentat în limba română pe o parte a ambalajului sau a recipientului;
b)produsul definit în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), dacă descrierea "ciocolată cu lapte" este prezentată pe ambalaj.
Art. 6
b)ciocolata cu lapte conţine minimum 30% substanţă uscată de cacao şi minimum 18% substanţă uscată din lapte parţial sau total deshidratat, lapte total sau parţial degresat, smântână sau din smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, inclusiv minimum 4,5% grăsime din lapte;
c)cuvertura de ciocolată conţine minimum 16% substanţă uscată de cacao fără grăsime.
Denumirea principală "ciocolată" sau "ciocolată cu lapte" nu este completată cu menţiuni sau calificative referitoare la calitate decât dacă:
a)ciocolata prezintă un conţinut total de substanţă uscată de cacao de minimum 43%, inclusiv cel puţin 26% unt de cacao;
b)ciocolata cu lapte conţine minimum 30% substanţă uscată de cacao şi minimum 18% substanţă uscată din lapte parţial sau total deshidratat, lapte total sau parţial degresat, smântână sau din smântână parţial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, inclusiv minimum 4,5% grăsime din lapte;
c)cuvertura de ciocolată conţine minimum 16% substanţă uscată de cacao fără grăsime.Art. 7
(1)Prezentele norme se aplică şi produselor importate din ţări terţe şi destinate consumului în România.
(2)Prezentele norme nu afectează prevederile legilor naţionale:
a)[textul din Art. 7, alin. (2), litera A. din capitolul III a fost abrogat la 05-nov-2002 de Art. I, punctul 4. din Ordinul 613/2002]
b)care autorizează sau interzic vânzarea cu amănuntul a variatelor produse din ciocolată fără ambalaj;
c)care stabilesc reglementări mai puţin stricte privind etichetarea pentru vânzarea cu amănuntul a produselor fantezie, cum sunt: figurinele, ţigările, ouăle şi bomboanele de ciocolată în vrac; în astfel de cazuri prevederile stipulează numai plasarea unei indicaţii în apropierea produsului prezentat;
d)care se aplică produselor dietetice;
e)care autorizează vânzarea produselor din ciocolată, altele decât cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, sub denumirea "cremă de ciocolată" sau "ciocolată cu lapte smântânit".
(3)Prezentele norme nu se aplică produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A, destinate exportului efectuat de România în ţările din afara statelor membre ale Uniunii Europene.