Art. 5. - Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în formă neschimbată consumatorului final, cu suplimentarea următoarelor menţiuni care trebuie să fie vizibile, lizibile şi inteligibile: - Norma din 2001 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

M.Of. 700

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 5 Noiembrie 2002
Art. 5
(1)Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în formă neschimbată consumatorului final, cu suplimentarea următoarelor menţiuni care trebuie să fie vizibile, lizibile şi inteligibile:
a)denumirea produselor în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A; în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. z) - ciocolată umplută - această denumire este însoţită de o indicaţie pentru consumator referitoare la produsele folosite pentru umplutură;
b)pentru produsele specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. j), k), n), o), s) şi t), o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanţa uscată prin declaraţia "substanţă uscată de cacao...% minim";
c)pentru ciocolata umplută şi ciocolata obţinută din produse de ciocolată, altele decât ciocolata şi cuvertura de ciocolată, o indicaţie suplimentară referitoare la tipul sau tipurile de ciocolată utilizate;
d)declaraţia cerută în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D-G, dacă este necesară;
e)masa netă, pentru produsele care cântăresc mai mult de 50 g; totuşi, în cazul produselor care cântăresc mai puţin de 50 g fiecare şi care sunt prezentate în ambalaje care conţin două sau mai multe astfel de produse a căror masă netă totală este menţionată pe ambalajul exterior sau a căror masă netă individuală menţionată pe fiecare unitate de ambalaj, în măsura în care este lizibilă din exterior; în cazul produselor turnate în forme această informaţie se înlocuieşte prin masa netă minimă;
f)denumirea sau denumirea comercială şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzătorului din România ori dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
g)pentru produsele din ciocolată, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grăsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe etichetă se menţionează utilizarea acestor grăsimi, prin declaraţia «conţin grăsimi vegetale în amestec cu untul de cacao». Această declaraţie trebuie să fie în acelaşi câmp vizual cu lista de ingrediente, separată de această listă, scrisă cu litere de aceeaşi mărime. Procentul adăugat de grăsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, după deducerea cantităţii totale a celorlalte ingrediente şi fără a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanţă uscată de cacao;

h)pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indică conţinutul de unt de cacao.

(2)În cazul în care produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt introduse în ambalaje sau recipiente care au o masă netă de cel puţin 10 kilograme şi nu sunt vândute cu amănuntul, informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b), c), d) şi e), împreună cu informaţia menţionată la alin. (1) lit. f) pentru produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a)-g), apar numai pe documentele însoţitoare.
(3)Comercializarea se interzice pentru:
a)produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, dacă marcajul stabilit la alin. (1) lit. a), c) şi d) nu este prezentat în limba română pe o parte a ambalajului sau a recipientului;
b)produsul definit în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), dacă descrierea "ciocolată cu lapte" este prezentată pe ambalaj.