Capitolul 7 - Regresul in caz de neacceptare sau neplata - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 7:Regresul in caz de neacceptare sau neplata
Art. 47
Actiunea cambiala este directa sau de regres: directa contra acceptantului si avalistilor sai; de regres contra oricarui alt obligat.
Art. 48
Posesorul poate exercita drepturi de regres împotriva giranţilor, trăgătorului şi a celorlalţi obligaţi:
a)la scadenţă, dacă plata nu a fost făcută;
b)înainte de scadenţă:
1.dacă acceptarea a fost refuzată total sau parţial;
2.în caz de faliment al trasului, fie că acesta a acceptat sau nu; în caz de încetare de plăţi din partea acestuia, chiar dacă încetarea de plăţi nu este constatată printr-o hotărâre, dacă urmărirea bunurilor lui a rămas fără rezultat;
3.în caz de faliment al trăgătorului unei cambii considerate neacceptabilă.

Art. 49
Refuzul de acceptare sau de plată trebuie să fie constatat printr-un act autentic, respectiv prin protest de neacceptare sau de neplată.
Protestul de neacceptare trebuie formulat în termenele prevăzute pentru prezentare la acceptare. Dacă în cazul prevăzut la art. 27 alin. 1 prima prezentare a avut loc în ultima zi a termenului, protestul poate fi încă formulat în ziua următoare.
Refuzul de plată este constatat:
a)fie prin menţiunea de refuz a instituţiei de credit plătitoare datată şi scrisă pe cambie, cuprinzând ziua când a fost prezentat, conform prevederilor art. 463 alin. 2 lit. b);
b)fie prin menţiunea de refuz a instituţiei de credit trase datată şi scrisă pe o copie a cambiei refuzate, certificată de aceasta, în cazul pierderii originalului pe circuit bancar şi cuprinzând ziua când a fost prezentată.
Protestul de neplată a unei cambii plătibile la o zi fixă sau la un anume timp de la data emiterii sau la un anume timp de la vedere trebuie să fie formulat în una din cele două zile lucrătoare ce urmează zilei în care cambia este plătibilă. Când cambia este plătibilă la vedere, protestul trebuie să fie formulat în condiţiile indicate în alineatul precedent, pentru protestul de neacceptare.
Protestul de neacceptare scuteşte de prezentare la plată şi de protestul de neplată.
În cazul în care trasul a încetat plăţile, fie că a acceptat sau nu, posesorul nu poate exercita dreptul său de regres, decât numai după ce cambia a fost prezentată trasului spre plată şi după ce protestul a fost formulat.
În cazul în care trasul, fie că a acceptat sau nu, a fost declarat în stare de faliment, prezentarea hotărârii de faliment este suficientă pentru a permite posesorului exercitarea dreptului de regres.

Art. 50
Posesorul trebuie să aducă la cunoştinţa girantului său şi trăgătorului despre neacceptare sau neplată, în cele 4 zile lucrătoare ce urmează zilei protestului sau zilei prezentării, dacă există clauza «fără cheltuieli». Fiecare girant trebuie, în cele două zile lucrătoare ce urmează zilei în care a primit înştiinţarea, să aducă la cunoştinţa girantului său înştiinţarea primită, arătând numele şi adresele celor care au făcut înştiinţările precedente; înştiinţările se vor realiza până la trăgător. Termenele prevăzute în prezentul articol curg de la primirea înştiinţării precedente.
În cazul în care o înştiinţare este transmisă unui semnatar al cambiei, aceeaşi înştiinţare trebuie să fie transmisă, în acelaşi termen, şi avalistului său.
În cazul în care un girant nu a indicat adresa sa sau a indicat-o într-un mod ilizibil, înştiinţarea transmisă girantului care îl precedă este suficientă. Cel care este dator să transmită înştiinţarea poate să o facă în orice formă, chiar prin simpla înapoiere a cambiei.
El trebuie să probeze că a transmis înştiinţarea în termen, conform prevederilor alin. 1. Acest termen va fi considerat respectat dacă o scrisoare cuprinzând înştiinţarea a fost predată poştei în termenul prevăzut mai sus.
Cel care nu formulează înştiinţarea în termenul mai sus arătat nu decade din dreptul de regres; el este răspunzător, dacă va fi cazul, de paguba cauzată prin culpa sa, fără însă ca daunele să poată depăşi suma din cambie.

Art. 51
Trăgătorul, girantul sau avalistul, prin reprezentanţii săi legali sau, după caz, prin împuterniciţii acestuia, poate, prin clauza «fără cheltuieli», «fără protest» sau orice altă expresie echivalentă, scrisă pe cambie şi semnată, să scutească posesorul, pentru exercitarea dreptului de regres, de formularea protestului de neacceptare sau neplată.
Această clauză nu exclude obligaţia posesorului de prezentare a cambiei la termenele stabilite, nici de înştiinţările ce urmează a fi transmise. Dovada nerespectării termenelor cade în sarcina celui care o opune posesorului.
Dacă clauza este înscrisă de trăgător, ea produce efectele sale faţă de toţi semnatarii; dacă ea este înscrisă de un girant sau un avalist, ea produce efectele sale numai faţă de acesta. În cazul în care, deşi există clauza înscrisă de trăgător, însă posesorul formulează protestul, cheltuielile rămân în sarcina posesorului. Dacă clauza a fost înscrisă de un girant sau de un avalist, cheltuielile protestului pot fi cerute de la toţi semnatarii.

Art. 52
Trăgătorul, acceptantul, girantul şi avalistul cambiei sunt obligaţi solidar faţă de posesor, în caz de neplată.

Posesorul se poate îndrepta împotriva tuturor acestor persoane, individual sau colectiv, fără a fi ţinut să observe ordinea în care s-au obligat.

Acelasi drept il are orice semnatar care a platit cambia.
Acţiunea pornită împotriva unuia dintre obligaţi nu împiedică urmărirea celorlalţi.

Art. 53
Posesorul poate cere pe cale de regres:
1.suma indicată în cambia neacceptată sau neplătită, împreună cu dobânda, dacă a fost prevăzută;
2.dobânda legală calculată începând cu data scadentă;
3.cheltuielile de protest, acelea ale înştiinţărilor transmise, precum şi alte cheltuieli justificate."
Daca regresul este exercitat inainte de scadenta, va fi dedus un scont la suma aratata in cambie. Acest scont va fi calculat potrivit scontului Bancii Nationale in vigoare, la data regresului, la locul domiciliului posesorului.

Art. 54
Acel care a platit prin regres cambia poate cere de la girantii sai:
1.Intreaga suma platita.
2.Dobânda legală la această sumă, calculată începând cu data plăţii;

3.Cheltuielile pe care le-a facut.
Art. 55
Orice obligat împotriva căruia se exercită sau ar putea fi exercitat un drept de regres poate cere, în schimbul plăţii, predarea cambiei şi a protestului.

Orice girant care a platit cambia poate sterge girul sau si pe acelea ale girantilor urmatori.
Art. 56
În cazul unui regres, după o acceptare parţială, cel care plăteşte suma pentru care cambia nu a fost acceptată poate cere să se menţioneze această plată pe cambie şi să i se dea chitanţă. Posesorul trebuie, de asemenea, să îi predea o copie a cambiei, certificată, precum şi protestul, pentru a-i face posibil exerciţiul regresurilor ulterioare.

Art. 57
Oricare persoană, având dreptul să exercite regresul, poate, dacă nu s-a menţionat altfel, să îşi recupereze suma printr-o nouă cambie (contra-cambie), trasă la vedere asupra unuia dintre giranţii săi.

Contracambia cuprinde, in afara de sumele aratate la art. 53 si 54, un drept de curtaj si taxa de timbru pentru ea.
Dacă contra-cambia este trasă de posesor, suma este fixată la cursul unei cambii la vedere, trasă de la locul unde cambia originară era plătibilă asupra locului domiciliului girantului. Dacă contra-cambia este trasă de un girant, suma este fixată la cursul unei cambii la vedere.

Art. 58
După trecerea termenelor fixate:
a)pentru prezentarea unei cambii la vedere sau la un anume timp de la vedere;
b)pentru formularea protestului de neacceptare sau de neplată;
c)pentru prezentarea la plată în cazul clauzei «fără cheltuieli», posesorul este decăzut din drepturile sale împotriva giranţilor, a trăgătorului şi a celorlalţi obligaţi, cu excepţia acceptantului.
În cazul în care cambia nu este prezentată spre acceptare în termenul stipulat de trăgător, posesorul este decăzut din dreptul său de regres, atât pentru neplată, cât şi pentru neacceptare, doar dacă nu rezultă din cuprinsul cambiei că trăgătorul a înţeles să se descarce numai de garanţia de acceptare.
Dacă menţionarea unui termen pentru prezentare este cuprinsă într-un gir, numai girantul poate opune lipsa.

Art. 59
Când prezentarea cambiei sau formularea protestului în termenele menţionate este împiedicată de un obstacol de neînlăturat, respectiv prevedere legală, caz fortuit ori de forţă majoră, aceste termene sunt prelungite în condiţiile legii.
În cazul intervenirii situaţiei indicate la alin. 1, posesorul este dator să aducă, fără întârziere, la cunoştinţa girantului său, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin orice mijloc de comunicare care asigură confirmarea primirii şi să înscrie pe cambie menţiunea datată şi semnată de el cu privire la această înştiinţare, dispoziţiile art. 49 urmând a fi aplicabile.
După încetarea cazului fortuit ori de forţă majoră, posesorul trebuie, fără întârziere, să prezinte cambia spre acceptare sau spre plată şi dacă este nevoie să formuleze protest.
Dacă cazul fortuit ori de forţă majoră ţine peste 30 de zile de la scadenţă, drepturile de regres pot fi exercitate fără a fi nevoie de prezentare şi de protest.
Pentru cambiile la vedere sau la un anume timp de la vedere, termenul de 30 de zile curge de la data când posesorul a înştiinţat pe girantul său despre cazul fortuit ori de forţă majoră, chiar dacă înştiinţarea este transmisă înainte de expirarea termenului de prezentare; la termenul de 30 de zile se adaugă termenul de vedere sau de la un timp de la vedere, arătat în cambie.
Nu se consideră cazuri fortuite ori de forţă majoră faptele pur personale ale posesorului sau ale persoanei pe care acesta a însărcinat-o să prezinte cambia sau de a formula protest.

Art. 60
Intre mai multi obligati care au o situatie egala in cambie nu se poate exercita actiunea cambiala, raporturile dintre aceste persoane vor fi reglementate dupa normele relative la obligatiunile solidare.
Art. 61
Cambia are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii, stabilite conform art. 53, 54 si 57.
[textul din Art. 61 din titlul I, capitolul 7 a fost abrogat la 23-aug-1993 de Art. 2 din Ordonanta 11/1993]
Competenta pentru a investi cambia cu formula executorie este judecatoria.

Incheierea de investire nu este supusa apelului.

Somaţia de executare trebuie să cuprindă transcrierea exactă a cambiei sau a protestului, precum şi a celorlalte acte din care rezultă suma datorată.

Pentru obligaţiile cambiale subscrise prin procură, somaţia va face menţiunea şi cu privire la actul din care rezultă mandatul.

Art. 62
În termen de 5 zile de la comunicarea somaţiei, debitorul poate formula contestaţie la executare.

Contestaţia se va introduce la instanţa de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini.
Hotărârea pronunţată asupra contestaţiei va putea fi atacată numai cu apel în termen de 15 zile de la pronunţare.
Instanţa poate suspenda executarea numai în cazul în care contestatorul, înscriindu-se în fals, nu recunoaşte semnătura sa sau pe cea a reprezentanţilor legali ori a împuterniciţilor săi sau nu recunoaşte procura.

În caz de suspendare a executării, creditorul va putea obţine măsuri de asigurare.

Art. 63
În procesele cambiale pornite, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de opoziţie la somaţia de executare, debitorul nu poate opune posesorului decât excepţiile de nulitate a titlului, potrivit dispoziţiilor art. 2 şi ale art. 19, în condiţiile legii.
Excepţiile personale trebuie întotdeauna întemeiate pe o probă scrisă.

Art. 64
Dacă din raportul care a dat naştere emiterii sau transmiterii cambiei derivă o acţiune cauzală, aceasta rămâne valabilă inclusiv în ceea ce priveşte emiterea sau transmiterea acesteia, cu excepţia situaţiei în care a intervenit o novaţie.
O asemenea acţiune nu poate fi însă exercitată decât după ce se dovedeşte cu protestul lipsa de acceptare sau de plată.
Posesorul cambiei nu poate exercita acţiunea cauzală decât oferind debitorului restituirea cambiei, depunând-o la grefa instanţei competente sau la un executor judecătoresc competent, justificând în acelaşi timp îndeplinirea formalităţilor necesare pentru conservarea faţă de debitor a acţiunilor de regres ce îi pot aparţine.

Art. 65
Cind posesorul a pierdut actiunea cambiala in contra tuturor obligatiunilor si nu are contra acestora actiune cauzala, poate exercita contra tragatorului, acceptantului sau girantului o actiune pentru plata sumei cu care acestia s-au imbogatit fara cauza in dauna sa.