Art. 49. - Art. 49 - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
Art. 49
Refuzul de acceptare sau de plată trebuie să fie constatat printr-un act autentic, respectiv prin protest de neacceptare sau de neplată.
Protestul de neacceptare trebuie formulat în termenele prevăzute pentru prezentare la acceptare. Dacă în cazul prevăzut la art. 27 alin. 1 prima prezentare a avut loc în ultima zi a termenului, protestul poate fi încă formulat în ziua următoare.
Refuzul de plată este constatat:
a)fie prin menţiunea de refuz a instituţiei de credit plătitoare datată şi scrisă pe cambie, cuprinzând ziua când a fost prezentat, conform prevederilor art. 463 alin. 2 lit. b);
b)fie prin menţiunea de refuz a instituţiei de credit trase datată şi scrisă pe o copie a cambiei refuzate, certificată de aceasta, în cazul pierderii originalului pe circuit bancar şi cuprinzând ziua când a fost prezentată.
Protestul de neplată a unei cambii plătibile la o zi fixă sau la un anume timp de la data emiterii sau la un anume timp de la vedere trebuie să fie formulat în una din cele două zile lucrătoare ce urmează zilei în care cambia este plătibilă. Când cambia este plătibilă la vedere, protestul trebuie să fie formulat în condiţiile indicate în alineatul precedent, pentru protestul de neacceptare.
Protestul de neacceptare scuteşte de prezentare la plată şi de protestul de neplată.
În cazul în care trasul a încetat plăţile, fie că a acceptat sau nu, posesorul nu poate exercita dreptul său de regres, decât numai după ce cambia a fost prezentată trasului spre plată şi după ce protestul a fost formulat.
În cazul în care trasul, fie că a acceptat sau nu, a fost declarat în stare de faliment, prezentarea hotărârii de faliment este suficientă pentru a permite posesorului exercitarea dreptului de regres.