Art. 59. - Art. 59 - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
Art. 59
Când prezentarea cambiei sau formularea protestului în termenele menţionate este împiedicată de un obstacol de neînlăturat, respectiv prevedere legală, caz fortuit ori de forţă majoră, aceste termene sunt prelungite în condiţiile legii.
În cazul intervenirii situaţiei indicate la alin. 1, posesorul este dator să aducă, fără întârziere, la cunoştinţa girantului său, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin orice mijloc de comunicare care asigură confirmarea primirii şi să înscrie pe cambie menţiunea datată şi semnată de el cu privire la această înştiinţare, dispoziţiile art. 49 urmând a fi aplicabile.
După încetarea cazului fortuit ori de forţă majoră, posesorul trebuie, fără întârziere, să prezinte cambia spre acceptare sau spre plată şi dacă este nevoie să formuleze protest.
Dacă cazul fortuit ori de forţă majoră ţine peste 30 de zile de la scadenţă, drepturile de regres pot fi exercitate fără a fi nevoie de prezentare şi de protest.
Pentru cambiile la vedere sau la un anume timp de la vedere, termenul de 30 de zile curge de la data când posesorul a înştiinţat pe girantul său despre cazul fortuit ori de forţă majoră, chiar dacă înştiinţarea este transmisă înainte de expirarea termenului de prezentare; la termenul de 30 de zile se adaugă termenul de vedere sau de la un timp de la vedere, arătat în cambie.
Nu se consideră cazuri fortuite ori de forţă majoră faptele pur personale ale posesorului sau ale persoanei pe care acesta a însărcinat-o să prezinte cambia sau de a formula protest.