Capitolul v - Rezilienţa sistemelor, mecanisme de întrerupere a tranzacţionării şi tranzacţionarea electronică - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
CAPITOLUL V:Rezilienţa sistemelor, mecanisme de întrerupere a tranzacţionării şi tranzacţionarea electronică
Art. 138
(1)Operatorul de piaţă instituie sisteme, proceduri şi mecanisme eficiente pentru a asigura faptul că sistemele sale:
a)sunt reziliente şi au suficientă capacitate pentru a face faţă volumului maxim de ordine şi de mesaje;
b)pot asigura o tranzacţionare ordonată în condiţii de tensiune pe piaţă, sunt pe deplin testate pentru a asigura întrunirea acestor condiţii şi fac obiectul unor mecanisme eficiente de asigurare a continuităţii activităţii şi serviciilor în cazul în care survine o defecţiune a sistemelor sale de tranzacţionare.
(2)Operatorul de piaţă instituie pentru piaţa reglementată pe care o administrează:
a)acorduri scrise cu toate firmele de investiţii şi instituţiile de credit care urmăresc aplicarea unei strategii de formare a pieţei pe piaţa reglementată;
b)programe, strategii sau planuri pentru a se asigura că un număr suficient de firme de investiţii şi instituţii de credit participă la astfel de acorduri care le obligă să ofere cotaţii ferme la preţuri competitive, cu scopul de a furniza lichiditate pieţei într-un mod regulat şi previzibil, în cazul în care o astfel de obligaţie corespunde naturii şi dimensiunii activităţii de tranzacţionare de pe piaţa reglementată respectivă.
(3)Acordul scris menţionat la alin. (2) precizează cel puţin următoarele:
a)obligaţiile firmelor de investiţii şi ale instituţiilor de credit în legătură cu furnizarea de lichiditate şi, dacă este cazul, orice altă obligaţie care decurge din participarea la programele, strategiile sau planurile menţionate la alin. (2) lit. (b);
b)orice stimulente în materie de reduceri sau de alt tip de stimulente oferite de către piaţa reglementată unei firme de investiţii sau unei instituţii de credit cu scopul de a furniza lichiditate pieţei într-un mod regulat şi previzibil şi, dacă este cazul, orice alte drepturi acumulate de firmele de investiţii sau instituţiile de credit drept urmare a participării la programele/strategiile/planurile menţionate la alin. (2) lit. (b).
(4)Operatorul de piaţă, pentru piaţa reglementată pe care o administrează:
a)monitorizează şi asigură respectarea de către firmele de investiţii şi instituţiile de credit a cerinţelor unor astfel de acorduri scrise cu caracter obligatoriu;
b)informează A.S.F. cu privire la conţinutul acordului scris cu caracter obligatoriu şi furnizează A.S.F., la cerere, informaţii detaliate pentru a-i permite acesteia să se asigure de faptul că piaţa reglementată respectă cerinţele prezentului alineat şi ale alin. (3).
(5)Regulile unei pieţe reglementate trebuie să conţină prevederi care să instituite sisteme, proceduri şi mecanisme eficiente pentru a refuza ordinele care depăşesc pragurile prestabilite de volum şi de preţ sau care sunt în mod evident eronate.
(6)Operatorul de piaţă poate întrerupe sau restricţiona temporar tranzacţionarea dacă există o evoluţie semnificativă a preţurilor unui instrument financiar pe piaţa respectivă sau pe o piaţă conexă în decursul unei perioade scurte şi, în cazuri excepţionale, poate anula, modifica sau corecta orice tranzacţie.
Art. 139
(1)Operatorul de piaţă al unei pieţe reglementate se asigură că parametrii operaţiunilor de întrerupere a tranzacţionării sunt calibraţi într-un mod adecvat, astfel încât iau în considerare lichiditatea diferitelor categorii şi subcategorii de active, modelul de piaţă şi tipurile de utilizatori şi sunt suficienţi pentru a evita întreruperile semnificative ale continuităţii activităţii de tranzacţionare.
(2)Operatorul de piaţă al unei pieţe reglementate raportează A.S.F. parametrii pentru întreruperea tranzacţionării şi orice modificări semnificative ale acestor parametri, de o manieră consecventă şi comparabilă, şi, la rândul său, A.S.F. raportează ESMA.
(3)Termenii şi expresiile utilizate în prezentul articol şi în art. 138, precum condiţii de tensiune pe piaţă, evoluţie semnificativă a preţurilor şi întreruperile semnificative ale continuităţii activităţii de tranzacţionare au înţelesul prevăzut de reglementările europene emise în aplicarea art. 48 din Directiva 2014/65/UE şi de reglementările ESMA emise în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010.
Art. 140
(1)Operatorul de piaţă care administrează o piaţă reglementată semnificativă din punctul de vedere al lichidităţii pentru un anumit instrument financiar se asigură că respectiva piaţă reglementată dispune de procedurile şi sistemele necesare pentru a garanta notificarea celorlalte autorităţi competente pentru ca acestea să coordoneze un răspuns la nivelul întregii pieţe şi să stabilească dacă este oportună întreruperea tranzacţionării în alte locuri în care este tranzacţionat instrumentul financiar respectiv, până la reluarea tranzacţionării pe piaţa iniţială.
(2)Operatorul de piaţă, pentru piaţa reglementată pe care o administrează, are obligaţia de a institui sisteme, proceduri şi mecanisme eficiente, inclusiv o cerinţă pentru membri sau participanţi de a realiza teste adecvate ale algoritmilor şi de a asigura cadrul pentru facilitarea acestor teste, pentru:
a)a se asigura că sistemele de tranzacţionare algoritmică nu pot crea sau contribui la condiţii de tranzacţionare de natură să afecteze funcţionarea ordonată a pieţei;
b)a gestiona orice condiţii de tranzacţionare de natură să afecteze funcţionarea ordonată a pieţei care sunt generate de astfel de sisteme de tranzacţionare algoritmică, inclusiv sisteme de limitare a raportului ordinelor neexecutate faţă de ordinele care pot fi introduse în sistem de un membru sau de un participant;
c)a putea încetini fluxul ordinelor dacă există riscul de atingere a capacităţii maxime a sistemului său şi pentru a limita şi a impune pasul de cotare minim care poate fi executat pe piaţă.
(3)Operatorul de piaţă asigură, pentru o piaţă reglementată pe care o administrează şi pe care este permis accesul electronic direct:
a)instituirea unor sisteme, proceduri şi mecanisme eficiente pentru a se asigura că membrii sau participanţii sunt autorizaţi să furnizeze asemenea servicii doar dacă sunt firme de investiţii sau instituţii de credit autorizate în temeiul legislaţiei în vigoare de către o autoritate competentă;
b)stabilirea şi aplicarea unor criterii corespunzătoare privind caracterul adecvat al persoanelor cărora le poate fi furnizat un asemenea acces şi că membrul sau participantul îşi asumă responsabilitatea pentru ordinele şi tranzacţiile executate prin intermediul acestui serviciu în raport cu cerinţele prezentei legi;
c)stabilirea unor standarde corespunzătoare pentru controlul riscurilor şi pragurile de tranzacţionare pentru un astfel de acces;
d)mecanisme pentru identificarea şi, dacă este necesar, sistarea ordinelor sau tranzacţiilor unei persoane care utilizează accesul electronic direct, separat de alte ordine sau tranzacţii ale membrului sau participantului;
e)instituirea unor mecanisme pentru a suspenda sau a pune capăt accesului electronic direct pe care un membru sau participant îl furnizează unui client, în cazul încălcării dispoziţiilor prezentului alineat.
Art. 141
Operatorul de piaţă care administrează o piaţă reglementată se asigură că regulile pieţei reglementate cu privire la serviciile de colocare sunt transparente, echitabile şi nediscriminatorii.
Art. 142
(1)Nivelul comisioanelor şi al tarifelor practicate de operatorul de piaţă este aprobat de organele statutare desemnate de operatorul de piaţă conform actului constitutiv al acestuia şi este notificat A.S.F.
(2)Operatorul de piaţă al unei pieţe reglementate se asigură că regulile pieţei reglementate referitoare la aplicarea unor tarife şi comisioane, inclusiv tarife şi comisioane de executare, tarife şi comisioane auxiliare şi eventualele reduceri, sunt transparente, echitabile şi nediscriminatorii şi nu creează stimulente pentru plasarea, modificarea sau anularea ordinelor sau executarea tranzacţiilor într-un mod care contribuie la crearea de condiţii de tranzacţionare de natură să afecteze funcţionarea ordonată a pieţei sau să conducă la abuzuri de piaţă.
(3)Operatorul de piaţă al unei pieţe reglementate are obligaţia de a include în regulile pieţei prevederi care asigură acordarea de reduceri de tarife şi comisioane în schimbul îndeplinirii obligaţiei de formare a pieţei pentru anumite acţiuni sau un coş adecvat de acţiuni.
(4)Piaţa reglementată poate să îşi ajusteze tarifele pentru ordinele anulate în funcţie de durata de timp pentru care ordinul a fost menţinut în piaţă şi să îşi calibreze tarifele în funcţie de fiecare instrument financiar cărora li se aplică.
(5)Piaţa reglementată poate aplica un tarif mai mare pentru introducerea unui ordin ulterior anulat decât pentru un ordin executat şi în cazul participanţilor care plasează un procentaj mare de ordine anulate raportat la numărul ordinelor executate sau pentru cei care utilizează o tehnică de tranzacţionare algoritmică de mare frecvenţă, pentru a reflecta presiunea suplimentară asupra capacităţii sistemului.
Art. 143
(1)Operatorul de piaţă al unei pieţei reglementate se asigură că piaţa reglementată pe care o administrează dispune de reguli şi mecanisme prin care să poată fi identificate, prin intermediul marcajelor efectuate de membri sau participanţi, ordinele generate de tranzacţiile algoritmice, diferitele tipuri de algoritmi utilizaţi la crearea ordinelor şi persoanele relevante care iniţiază aceste ordine.
(2)Operatorul de piaţă pune la dispoziţia A.S.F., la cererea acesteia, informaţiile prevăzute la alin. (1).
Art. 144
(1)La cererea A.S.F., un operator de piaţă pentru o piaţă reglementată pe care o administrează pune la dispoziţia autorităţii date privind registrul de ordine sau acordă autorităţii acces la registrul de ordine astfel încât aceasta să poată monitoriza activitatea de tranzacţionare.
(2)A.S.F. poate solicita operatorului de piaţă transmiterea de date, informaţii şi documente, în mod periodic sau în orice alt mod, stabilind şi termenul în care acestea vor fi transmise.