Titlul ii - OBIECTIVE ŞI PRINCIPII PENTRU PRODUCŢIA ECOLOGICĂ - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
TITLUL II:OBIECTIVE ŞI PRINCIPII PENTRU PRODUCŢIA ECOLOGICĂ
Art. 3: Obiective
Producţia ecologică urmăreşte atingerea următoarelor obiective generale:
a)stabilirea unui sistem durabil de gestionare a agriculturii, care:
(i)respectă sistemele şi ciclurile naturii şi menţine şi ameliorează sănătatea solului, a apei, a plantelor şi a animalelor şi echilibrul dintre acestea;
(ii)contribuie la un înalt nivel de biodiversitate;
(iii)utilizează în mod responsabil energia şi resursele naturale precum apa, solul, materia organică şi aerul;
(iv)respectă standarde înalte de bunăstare a animalelor şi, în special, satisface nevoile comportamentale specifice speciilor;
b)vizează realizarea de produse de calitate superioară;
c)vizează producerea unei mari varietăţi de produse alimentare şi alte produse agricole ce răspund cererii consumatorilor pentru bunuri realizate prin folosirea unor procese ce nu dăunează mediului, sănătăţii umane, sănătăţii şi bunăstării plantelor sau animalelor.
Art. 4: Principii generale
Producţia ecologică se bazează pe următoarele principii:
a)proiectarea şi gestionarea adecvată a proceselor biologice, pe baza unor sisteme ecologice care utilizează resurse naturale interne sistemului, prin metode care:
(i)utilizează organisme vii şi metode de producţie mecanice;
(ii)practică producţia vegetală şi animalieră sau practică acvacultura cu respectarea principiului exploatării durabile a resurselor pentru pescuit;
(iii)exclud utilizarea de OMG-uri şi produse realizate din sau prin OMG-uri, cu excepţia produselor medicale veterinare;
(iv)se bazează pe evaluarea riscurilor şi pe utilizarea de măsuri de precauţie şi prevenţie, după caz;
b)limitarea utilizării de materii prime externe. Atunci când materii prime externe sunt necesare sau în absenţa practicilor şi a metodelor corespunzătoare de gestiune menţionate la litera (a), acestea se limitează la:
(i)materii prime produse ecologic;
(ii)substanţe naturale sau derivate din cele naturale;
(iii)îngrăşăminte minerale cu solubilitate scăzută;
c)limitarea strictă a utilizării de materii prime chimice de sinteză la cazurile excepţionale în care:
(i)nu există practicile corespunzătoare de gestiune; şi
(ii)materiile prime externe menţionate la litera (b) nu sunt disponibile pe piaţă; sau
(iii)utilizarea materiilor prime externe menţionate la litera (b) contribuie la un impact inacceptabil asupra mediului;
d)adaptarea, după caz şi în cadrul instituit de prezentul regulament, a normelor aplicabile producţiei ecologice care ţin seama de statutul sanitar, de diferenţele regionale privind condiţiile climatice şi locale, de etapele de dezvoltare şi de practicile specifice de creştere a animalelor.
Art. 5: Principii specifice aplicabile agriculturii
Pe lângă principiile generale prevăzute la articolul 4, agricultura ecologică se bazează pe următoarele principii specifice:
a)menţinerea şi ameliorarea florei şi faunei solului şi a fertilităţii sale naturale, a stabilităţii şi diversităţii acestuia pentru a preveni şi combate tasarea şi eroziunea lui, precum şi hrănirea plantelor în principal prin ecosistemul solului;
b)reducerea la minimum a utilizării de resurse neregenerabile şi materii prime din afara exploataţiilor;
c)reciclarea deşeurilor şi a produselor secundare de origine vegetală şi animalieră, prin utilizarea lor ca materii prime în producţia vegetală şi animală;
d)respectarea echilibrului ecologic local sau regional în momentul adoptării de decizii privind producţia;
e)menţinerea sănătăţii animalelor prin stimularea imunităţii lor naturale, precum şi prin selecţionarea raselor şi a practicilor de creştere corespunzătoare;
f)menţinerea sănătăţii plantelor prin măsuri preventive, precum selecţionarea speciilor şi a varietăţilor corespunzătoare, rezistente la dăunători şi boli, rotaţia corespunzătoare a culturilor, metode mecanice şi fizice şi protecţia duşmanilor naturali ai dăunătorilor;
g)practicarea producţiei animaliere adaptate zonei şi tipului de teren;
h)respectarea unui nivel înalt de bunăstare a animalelor, respectând nevoile specifice ale speciilor;
i)realizarea de produse ecologice de origine animalieră provenite de la animale care au fost crescute în exploataţii ecologice de la naştere sau ecloziune şi pe parcursul întregii vieţi;
j)selecţionarea raselor în funcţie de capacitatea animalelor de a se adapta la condiţiile locale, vitalitatea şi rezistenţa acestora la boli şi probleme de sănătate;
k)hrănirea efectivelor de animale cu hrană ecologică alcătuită din ingrediente agricole produse ecologic şi din substanţe naturale neagricole;
l)aplicarea unor practici de creştere a animalelor ce stimulează sistemul imunitar şi întăresc apărarea naturală împotriva bolilor şi, în special, includerea de exerciţii periodice şi accesul la zone în aer liber şi păşuni, după caz;
m)excluderea creşterii de animale poliploide obţinute în mod artificial;
n)în producţia de acvacultură, menţinerea biodiversităţii ecosistemelor naturale acvatice, a unei sănătăţi permanente a mediului acvatic şi a calităţii ecosistemului înconjurător, acvatic şi terestru;
o)hrănirea organismelor acvatice cu hrană provenită din exploatarea durabilă a resurselor de pescuit, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (1) sau cu hrană ecologică alcătuită din ingrediente agricole obţinute din agricultura ecologică şi cu substanţe naturale neagricole.
(1)JOL 358, 31.12.2002, p. 59.
Art. 6: Principii specifice aplicabile procesării alimentelor ecologice
Pe lângă principiile generale prevăzute la articolul 4, producţia alimentelor ecologice procesate se bazează pe următoarele principii specifice:
a)producerea alimentelor ecologice din ingrediente agricole ecologice, cu excepţia cazului în care un ingredient nu este disponibil pe piaţă sub formă ecologică;
b)limitarea utilizării aditivilor alimentari, a ingredientelor neecologice cu funcţii principale tehnologice şi organoleptice şi a micronutrienţilor şi auxiliarilor tehnologici, astfel încât aceştia să fie utilizaţi în cea mai mică măsură şi doar în cazul unei nevoi tehnologice esenţiale sau în scopuri nutriţionale speciale;
c)excluderea substanţelor şi a metodelor de procesare ce pot induce în eroare în privinţa adevăratei naturi a produsului;
d)procesarea atentă a hranei, de preferinţă prin metode biologice, mecanice şi fizice.
Art. 7: Principii specifice aplicabile procesării hranei ecologice pentru animale
Pe lângă principiile generale prevăzute la articolul 4, producţia de hrană ecologică procesată pentru animale se bazează pe următoarele principii specifice:
a)producerea hranei ecologice pentru animale din materii prime ecologice destinate animalelor, cu excepţia cazului în care un ingredient nu este disponibil pe piaţă sub formă ecologică;
b)limitarea utilizării aditivilor destinaţi animalelor şi a auxiliarilor tehnologici, astfel încât aceştia să fie utilizaţi în cea mai mică măsură şi doar în cazul unei nevoi tehnologice sau zootehnice esenţiale sau în scopuri nutriţionale speciale;
c)excluderea substanţelor şi a metodelor de procesare ce pot induce în eroare în privinţa adevăratei naturi a produsului;
d)procesarea atentă a hranei pentru animale, de preferinţă prin metode biologice, mecanice şi fizice.