Art. 5. - Art. 5: Principii specifice aplicabile agriculturii - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
Art. 5: Principii specifice aplicabile agriculturii
Pe lângă principiile generale prevăzute la articolul 4, agricultura ecologică se bazează pe următoarele principii specifice:
a)menţinerea şi ameliorarea florei şi faunei solului şi a fertilităţii sale naturale, a stabilităţii şi diversităţii acestuia pentru a preveni şi combate tasarea şi eroziunea lui, precum şi hrănirea plantelor în principal prin ecosistemul solului;
b)reducerea la minimum a utilizării de resurse neregenerabile şi materii prime din afara exploataţiilor;
c)reciclarea deşeurilor şi a produselor secundare de origine vegetală şi animalieră, prin utilizarea lor ca materii prime în producţia vegetală şi animală;
d)respectarea echilibrului ecologic local sau regional în momentul adoptării de decizii privind producţia;
e)menţinerea sănătăţii animalelor prin stimularea imunităţii lor naturale, precum şi prin selecţionarea raselor şi a practicilor de creştere corespunzătoare;
f)menţinerea sănătăţii plantelor prin măsuri preventive, precum selecţionarea speciilor şi a varietăţilor corespunzătoare, rezistente la dăunători şi boli, rotaţia corespunzătoare a culturilor, metode mecanice şi fizice şi protecţia duşmanilor naturali ai dăunătorilor;
g)practicarea producţiei animaliere adaptate zonei şi tipului de teren;
h)respectarea unui nivel înalt de bunăstare a animalelor, respectând nevoile specifice ale speciilor;
i)realizarea de produse ecologice de origine animalieră provenite de la animale care au fost crescute în exploataţii ecologice de la naştere sau ecloziune şi pe parcursul întregii vieţi;
j)selecţionarea raselor în funcţie de capacitatea animalelor de a se adapta la condiţiile locale, vitalitatea şi rezistenţa acestora la boli şi probleme de sănătate;
k)hrănirea efectivelor de animale cu hrană ecologică alcătuită din ingrediente agricole produse ecologic şi din substanţe naturale neagricole;
l)aplicarea unor practici de creştere a animalelor ce stimulează sistemul imunitar şi întăresc apărarea naturală împotriva bolilor şi, în special, includerea de exerciţii periodice şi accesul la zone în aer liber şi păşuni, după caz;
m)excluderea creşterii de animale poliploide obţinute în mod artificial;
n)în producţia de acvacultură, menţinerea biodiversităţii ecosistemelor naturale acvatice, a unei sănătăţi permanente a mediului acvatic şi a calităţii ecosistemului înconjurător, acvatic şi terestru;
o)hrănirea organismelor acvatice cu hrană provenită din exploatarea durabilă a resurselor de pescuit, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (1) sau cu hrană ecologică alcătuită din ingrediente agricole obţinute din agricultura ecologică şi cu substanţe naturale neagricole.
(1)JOL 358, 31.12.2002, p. 59.