Capitolul iii - Gestionarea zonelor de producţie şi de relocare clasificate în urma monitorizării - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
CAPITOLUL III:Gestionarea zonelor de producţie şi de relocare clasificate în urma monitorizării
Art. 62: Decizii luate în urma monitorizării
1.În cazul în care rezultatele monitorizării prevăzute la articolul 59 scot în evidenţă că nu sunt respectate standardele sanitare privind moluştele bivalve vii sau că este pusă în pericol sănătatea umană, autorităţile competente trebuie să închidă zona de producţie sau de relocare clasificată în cauză, împiedicând astfel recoltarea moluştelor bivalve vii. Cu toate acestea, ele pot reclasifica o zonă de producţie sau de relocare în zonă din clasa B sau C în cazul în care această zonă respectă criteriile relevante enunţate la articolele 54 şi 55 şi nu prezintă niciun alt risc pentru sănătatea umană.
2.În cazul în care rezultatele monitorizării microbiologice indică faptul că nu sunt respectate standardele sanitare privind moluştele bivalve vii prevăzute la articolul 53, autorităţile competente pot autoriza, pe baza unei evaluări a riscurilor şi numai temporar şi în mod nerecurent, continuarea recoltării fără închidere sau reclasificare, sub rezerva următoarelor condiţii:
(a)zona de producţie clasificată în cauză şi toate unităţile aprobate care primesc moluşte bivalve vii de la aceasta să se afle sub controlul oficial al aceloraşi autorităţi competente;
(b)moluştele bivalve vii în cauză să fie supuse unor măsuri restrictive adecvate, cum ar fi purificarea, relocarea sau prelucrarea.
3.Documentul de înregistrare însoţitor, menţionat în secţiunea VII capitolul I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, include toate informaţiile privind aplicarea alineatului (2).
4.Autorităţile competente stabilesc condiţiile în care poate fi utilizat alineatul (2) pentru a asigura, pentru zona de producţie în cauză, menţinerea respectării criteriilor stabilite la articolul 53.
Art. 63: Redeschiderea zonelor de producţie
1.Autorităţile competente pot redeschide o zonă de producţie sau de relocare închisă numai dacă standardele sanitare privind moluştele bivalve vii respectă din nou cerinţele relevante prevăzute în secţiunea VII capitolul V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi nu prezintă niciun alt risc pentru sănătatea umană.
2.În cazul în care autorităţile competente au închis o zonă de producţie sau de relocare din cauza prezenţei planctonului sau a nivelurilor de toxine din moluştele bivalve vii care depăşesc limita regulamentară pentru biotoxine marine prevăzută în secţiunea VII capitolul V punctul 2 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, acestea o pot redeschide numai dacă rezultatele a cel puţin două analize succesive, efectuate la un interval de cel puţin 48 de ore, se situează sub limita regulamentară.
3.În momentul luării deciziei referitoare la redeschiderea unei zone de producţie sau de relocare, autorităţile competente pot lua în considerare informaţiile privind evoluţia fitoplanctonului.
4.În cazul în care există date solide privind dinamica toxicităţii unei zone şi cu condiţia să fie disponibile date recente care indică tendinţa de scădere a toxicităţii, autorităţile competente pot decide să redeschidă o zonă cu rezultate care se situează sub limita regulamentară prevăzută în secţiunea VII capitolul V punctul 2 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 obţinute dintr-o singură eşantionare.
Art. 64: Sistemul de control
1.Autorităţile competente instituie un sistem de control pentru a se asigura că produsele de origine animală nocive pentru sănătatea umană nu sunt introduse pe piaţă. Sistemul de control cuprinde testări de laborator pentru a verifica dacă operatorii din sectorul alimentar respectă cerinţele care se aplică produselor finale, inclusiv moluştele bivalve vii şi orice produse provenite din acestea, în toate etapele producţiei, prelucrării şi distribuţiei.
2.Acest sistem de control verifică, după caz, conţinuturile de biotoxine marine şi de contaminanţi, care nu trebuie să fie mai mari decât limitele de siguranţă, precum şi calitatea microbiologică a moluştelor, care nu trebuie să prezinte niciun pericol pentru sănătatea umană.
Art. 65: Decizia autorităţilor competente
1.Autorităţile competente acţionează cu promptitudine în cazul în care o zonă de producţie trebuie să fie închisă sau reclasificată, sau poate fi redeschisă sau în cazul în care moluştele bivalve vii fac obiectul aplicării măsurilor menţionate la articolul 62 alineatul (2).
2.Atunci când iau decizii cu privire la clasificarea, reclasificarea, deschiderea sau închiderea zonelor de producţie în conformitate cu articolele 52, 62 şi 63, autorităţile competente pot lua în considerare rezultatele controalelor efectuate de operatorii din sectorul alimentar sau de organizaţiile care îi reprezintă, numai dacă laboratorul care efectuează analiza este desemnat de autorităţile competente iar eşantionarea şi analiza sunt efectuate în conformitate cu un protocol convenit de comun acord de către autorităţile competente şi operatorii din sectorul alimentar sau organizaţia în cauză.