Capitolul iv - MĂSURI SPECIALE DE ATENUARE A RISCURILOR PRIVIND PESTA PORCINĂ AFRICANĂ DESTINATE SECTORULUI ALIMENTAR DIN STATELE MEMBRE ÎN CAUZĂ - Regulamentul 605/07-apr-2021 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane
Acte UE
Jurnalul Oficial 129L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 29 Martie 2023
CAPITOLUL IV:MĂSURI SPECIALE DE ATENUARE A RISCURILOR PRIVIND PESTA PORCINĂ AFRICANĂ DESTINATE SECTORULUI ALIMENTAR DIN STATELE MEMBRE ÎN CAUZĂ
Art. 41: Desemnarea specială a abatoarelor, unităţilor de tranşare, depozitelor frigorifice, unităţilor de prelucrare a cărnii şi a unităţilor de manipulare a vânatului
(1)Autoritatea competentă din statul membru în cauză, la cererea unui operator din sectorul alimentar, desemnează unităţi pentru:
a)sacrificarea imediată a porcinelor deţinute care provin din zone de restricţii de categoria II şi III:
(i)în interiorul respectivelor zone de restricţii de categoria II şi III;
(ii)în exteriorul respectivelor zone de restricţii de categoria II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 24 şi 29;
b)tranşarea, prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 38, 39 şi 40;
c)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la alineatul (1)(1.18) din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice în zone de restricţii de categoria I, II şi III astfel cum se prevede la articolele 48 şi 49 din prezentul regulament;
d)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la alineatul (1) (1.18) din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice, în cazul în care respectivele unităţi sunt situate în zone de restricţii de categoria I, II şi III, astfel cum se prevede la articolele 48 şi 49 din prezentul regulament.
(2)Autoritatea competentă poate decide că desemnarea menţionată la alineatul (1) nu este necesară pentru unităţile de prelucrare, tranşare şi depozitare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III şi de la porcine sălbatice, obţinute în zone de restricţii de categoria I, II şi III şi în unitatea menţionată la alineatul (1) litera (d), dacă:
a)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele, care provin de la porcine, sunt marcate cu o marcă de sănătate specială sau, dacă este cazul, cu o marcă de identificare prevăzută la articolul 44, în respectiva unitate;
b)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele, care provin de la porcine ţinute în respectivele unităţi, sunt destinate exclusiv aceluiaşi stat membru în cauză;
c)subprodusele de origine animală provenite din aceste unităţi sunt prelucrate sau eliminate în conformitate cu articolul 33 numai în interiorul aceluiaşi stat membru.
(3)Autoritatea competentă din statul membru în cauză:
a)pune la dispoziţia Comisiei şi a altor state membre un link către site-ul web al autorităţii competente împreună cu o listă a unităţilor desemnate şi a activităţilor acestora menţionate la alineatul (1);
b)actualizează permanent lista prevăzută la litera (a).
Art. 42: Condiţii speciale pentru desemnarea unităţilor de sacrificare imediată a porcinelor deţinute în zona de restricţii de categoria II şi III
Autoritatea competentă din statul membru în cauză desemnează unităţi de sacrificare imediată a porcinelor deţinute în zona de restricţii de categoria II şi III, numai dacă:
(a)sacrificarea porcinelor deţinute în exteriorul zonelor de restricţii de categoria II şi III şi a porcinelor deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III care fac obiectul circulaţiei autorizate prevăzute la articolele 24 şi 29 şi producţia şi depozitarea produselor obţinute de la acestea se realizează separat de sacrificarea porcinelor deţinute în zone de restricţii de categoria I, II şi III şi de producţia şi depozitarea produselor obţinute de la acestea care nu respectă:
(i)condiţiile generale suplimentare prevăzute la articolele 15, 16 şi 17; şi
(ii)condiţiile specifice prevăzute la articolele 24 şi 29;
(b)operatorul unităţii aplică instrucţiuni documentate sau proceduri aprobate de autoritatea competentă din statul membru în cauză pentru a asigura respectarea condiţiilor prevăzute la litera (a).
Art. 43: Condiţii speciale pentru desemnarea unităţilor de tranşare, prelucrare şi depozitare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III
Autoritatea competentă din statul membru în cauză desemnează unităţi pentru tranşarea, prelucrarea şi depozitare cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III care fac obiectul circulaţiei autorizate prevăzute la articolele 38, 39 şi 40, numai dacă:
(a)tranşarea, prelucrarea şi depozitare cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor, obţinute de la porcinele deţinute în exteriorul zonelor de restricţii de categoria II şi III şi de la porcinele deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III se efectuează separat de carnea proaspătă şi de produsele din carne, inclusiv membranele, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria II şi III care nu respectă:
(i)condiţiile generale suplimentare prevăzute la articolele 15, 16 şi 17; şi
(ii)condiţiile specifice prevăzute la articolele 38, 39 şi 40;
(b)operatorul unităţii aplică instrucţiuni documentate sau proceduri aprobate de autoritatea competentă din statul membru în cauză pentru a asigura respectarea condiţiilor prevăzute la litera (a).
Art. 44: Mărci de sănătate sau de identificare speciale
Autoritatea competentă din statele membre în cauză se asigură că produsele de origine animală enumerate în continuare sunt marcate cu o marcă de sănătate specială sau, dacă este cazul, cu o marcă de identificare specială care nu este ovală şi care nu poate fi confundată cu marca de sănătate sau cu marca de identificare prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004:
(a)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele, obţinute de la porcine deţinute în zona de restricţii de categoria III, astfel cum se prevede la articolul 40 litera (d) punctul (ii);
(b)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele, obţinute de la porcine deţinute în zona de restricţii de categoria II, dacă nu sunt respectate condiţiile specifice de autorizare prevăzute la articolul 38 alineatul (1) cu privire la circulaţia acestor transporturi în afara zonei de restricţii de categoria II, stabilite în conformitate cu articolul 38 alineatul (2) litera (b) punctul (ii):
(c)carnea proaspătă şi produsele din carne obţinute de la porcine sălbatice deplasate în interiorul zonei de restricţii de categoria I sau în afara acestei zone, dinspre unitatea desemnată în conformitate cu articolul 41 alineatul (1), astfel cum este prevăzut la articolul 49 alineatul (1) litera (c) punctul (iii) prima liniuţă.