Capitolul iv - MĂSURI SPECIALE DE ATENUARE A RISCURILOR VIZÂND PESTA PORCINĂ AFRICANĂ, DESTINATE SECTORULUI ALIMENTAR DIN STATELE MEMBRE ÎN CAUZĂ - Regulamentul 594/16-mar-2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605
Acte UE
Jurnalul Oficial 79L
În vigoare Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
CAPITOLUL IV:MĂSURI SPECIALE DE ATENUARE A RISCURILOR VIZÂND PESTA PORCINĂ AFRICANĂ, DESTINATE SECTORULUI ALIMENTAR DIN STATELE MEMBRE ÎN CAUZĂ
Art. 44: Desemnarea specială a abatoarelor, a unităţilor de tranşare, a depozitelor frigorifice, a unităţilor de prelucrare a cărnii şi a unităţilor de manipulare a vânatului
(1)Autoritatea competentă a statului membru în cauză, la cererea unui operator din sectorul alimentar, desemnează unităţi pentru:
a)sacrificarea imediată a porcinelor deţinute care provin din zone de restricţii II şi III:
(i)în interiorul respectivelor zone de restricţii II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 24 şi 30;
(ii)în exteriorul respectivelor zone de restricţii II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 24 şi 29;
b)tranşarea, prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II sau III, astfel cum se menţionează la articolele 41, 42 şi 43;
c)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la punctul 1 subpunctul 1.18 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice în zone de restricţii I, II sau III, astfel cum se prevede la articolele 51 şi 52 din prezentul regulament;
d)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la punctul 1 subpunctul 1.18 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice, în cazul în care respectivele unităţi sunt situate în zone de restricţii I, II sau III, astfel cum se prevede la articolele 51 şi 52 din prezentul regulament.
(2)Autoritatea competentă poate decide că desemnarea menţionată la alineatul (1) nu este necesară pentru unităţile de prelucrare, tranşare şi depozitare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II sau III şi de la porcine sălbatice, obţinute în zone de restricţii I, II sau III şi în unitatea menţionată la alineatul (1) litera (d), dacă:
a)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, care provin de la porcine, sunt marcate cu o marcă de sănătate specială sau, dacă este cazul, cu o marcă de identificare prevăzută la articolul 47, în respectivele unităţi;
b)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, care provin de la porcine ţinute în respectivele unităţi, sunt destinate exclusiv aceluiaşi stat membru în cauză;
c)subprodusele de origine animală provenite din respectivele unităţi sunt prelucrate sau eliminate în conformitate cu articolul 35 numai în interiorul aceluiaşi stat membru.
(3)Autoritatea competentă a statului membru în cauză:
a)pune la dispoziţia Comisiei şi a altor state membre un link către site-ul de internet al autorităţii competente împreună cu o listă a unităţilor desemnate şi a activităţilor acestora menţionate la alineatul (1);
b)actualizează permanent lista prevăzută la litera (a).
Art. 45: Condiţii speciale pentru desemnarea unităţilor de sacrificare imediată a porcinelor deţinute în zone de restricţii II sau III
Autoritatea competentă a statului membru în cauză desemnează unităţi de sacrificare imediată a porcinelor deţinute în zone de restricţii II sau III numai dacă sunt respectate următoarele condiţii:
a)sacrificarea porcinelor deţinute în exteriorul zonelor de restricţii II şi III şi a porcinelor deţinute în zone de restricţii II sau III care fac obiectul circulaţiei autorizate prevăzute la articolele 24, 29 şi 30 şi producţia şi depozitarea produselor obţinute de la acestea se realizează separat de sacrificarea porcinelor deţinute în zone de restricţii I, II sau III şi de producţia şi depozitarea produselor obţinute de la acestea care nu respectă:
(i)condiţiile generale suplimentare relevante prevăzute la articolele 15, 16 şi 17; şi
(ii)condiţiile specifice relevante prevăzute la articolele 24, 29 şi 30;
b)operatorul unităţii aplică instrucţiuni documentate sau proceduri aprobate de autoritatea competentă a statului membru în cauză pentru a asigura respectarea condiţiilor prevăzute la litera (a).
Art. 46: Condiţii speciale pentru desemnarea unităţilor de tranşare, de prelucrare şi de depozitare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II şi III
Autoritatea competentă a statului membru în cauză desemnează unităţi pentru tranşarea, prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II şi III, numai dacă sunt respectate următoarele condiţii:
a)tranşarea, prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcinele deţinute în exteriorul zonelor de restricţii II şi III şi de la porcinele deţinute în zone de restricţii II şi III se efectuează separat de carnea proaspătă şi de produsele din carne, inclusiv membranele naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II şi III care nu respectă:
(i)condiţiile generale suplimentare relevante prevăzute la articolele 15, 16 şi 17; şi
(ii)condiţiile specifice relevante prevăzute la articolele 41, 42 şi 43;
b)operatorul unităţii aplică instrucţiuni documentate sau proceduri aprobate de autoritatea competentă a statului membru în cauză pentru a asigura respectarea condiţiilor prevăzute la litera (a).
Art. 47: Mărci de sănătate sau de identificare speciale
(1)Autoritatea competentă a statului membru în cauză asigură faptul că produsele de origine animală enumerate în continuare sunt marcate în conformitate cu alineatul (2):
a)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, obţinute de la porcine deţinute într-o zonă de restricţii III, astfel cum se prevede la articolul 43 litera (d) punctul (ii);
b)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, obţinute de la porcine deţinute într-o zonă de restricţii II, în cazul în care condiţiile specifice de autorizare a circulaţiei transporturilor de produse respective în afara zonei de restricţii II prevăzute la articolul 41 alineatul (1) nu sunt îndeplinite, astfel cum se prevede la articolul 24 alineatul (3) litera (e) şi la articolul 41 alineatul (2) litera (b) punctul (ii);
c)carnea proaspătă şi produsele din carne obţinute de la porcine sălbatice deplasate în interiorul unei zone de restricţii I sau în afara respectivei zone de restricţii, dinspre unitatea desemnată în conformitate cu articolul 44 alineatul (1), astfel cum se prevede la articolul 52 alineatul (1) litera (c) punctul (iii) prima liniuţă.
(2)Autoritatea competentă a statului membru în cauză şi, după caz, operatorii din sectorul alimentar asigură faptul că:
a)pe produsele de origine animală menţionate la alineatul (1) al prezentului articol şi destinate circulaţiei numai în interiorul aceluiaşi stat membru în cauză se aplică o marcă de sănătate sau, dacă este relevant, o marcă de identificare, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu două linii paralele diagonale suplimentare;
b)după marcarea produselor de origine animală astfel cum se prevede la alineatul (2) litera (a) din prezentul articol, informaţiile necesare pentru o marcă de sănătate sau, dacă este relevant, o marcă de identificare, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, rămân cu caractere perfect lizibile.
(3)Prin derogare de la alineatul (2) al prezentului articol, autoritatea competentă a statului membru în cauză poate autoriza utilizarea unei alte forme de marcă de sănătate specială sau, dacă este cazul, a unei mărci de identificare care nu este ovală şi care nu poate fi confundată cu marca de sănătate sau cu marca de identificare prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 pentru o perioadă de douăsprezece luni de la data publicării prezentului regulament.