Art. 44. - Art. 44: Desemnarea specială a abatoarelor, a unităţilor de tranşare, a depozitelor frigorifice, a unităţilor de prelucrare a cărnii şi a unităţilor de manipulare a vânatului - Regulamentul 594/16-mar-2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605
Acte UE
Jurnalul Oficial 79L
În vigoare Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 44: Desemnarea specială a abatoarelor, a unităţilor de tranşare, a depozitelor frigorifice, a unităţilor de prelucrare a cărnii şi a unităţilor de manipulare a vânatului
(1)Autoritatea competentă a statului membru în cauză, la cererea unui operator din sectorul alimentar, desemnează unităţi pentru:
a)sacrificarea imediată a porcinelor deţinute care provin din zone de restricţii II şi III:
(i)în interiorul respectivelor zone de restricţii II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 24 şi 30;
(ii)în exteriorul respectivelor zone de restricţii II şi III, astfel cum se menţionează la articolele 24 şi 29;
b)tranşarea, prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II sau III, astfel cum se menţionează la articolele 41, 42 şi 43;
c)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la punctul 1 subpunctul 1.18 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice în zone de restricţii I, II sau III, astfel cum se prevede la articolele 51 şi 52 din prezentul regulament;
d)prepararea cărnii de vânat astfel cum se menţionează la punctul 1 subpunctul 1.18 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi prelucrarea şi depozitarea cărnii proaspete şi a produselor din carne obţinute de la porcine sălbatice, în cazul în care respectivele unităţi sunt situate în zone de restricţii I, II sau III, astfel cum se prevede la articolele 51 şi 52 din prezentul regulament.
(2)Autoritatea competentă poate decide că desemnarea menţionată la alineatul (1) nu este necesară pentru unităţile de prelucrare, tranşare şi depozitare a cărnii proaspete şi a produselor din carne, inclusiv a membranelor naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii II sau III şi de la porcine sălbatice, obţinute în zone de restricţii I, II sau III şi în unitatea menţionată la alineatul (1) litera (d), dacă:
a)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, care provin de la porcine, sunt marcate cu o marcă de sănătate specială sau, dacă este cazul, cu o marcă de identificare prevăzută la articolul 47, în respectivele unităţi;
b)carnea proaspătă şi produsele din carne, inclusiv membranele naturale, care provin de la porcine ţinute în respectivele unităţi, sunt destinate exclusiv aceluiaşi stat membru în cauză;
c)subprodusele de origine animală provenite din respectivele unităţi sunt prelucrate sau eliminate în conformitate cu articolul 35 numai în interiorul aceluiaşi stat membru.
(3)Autoritatea competentă a statului membru în cauză:
a)pune la dispoziţia Comisiei şi a altor state membre un link către site-ul de internet al autorităţii competente împreună cu o listă a unităţilor desemnate şi a activităţilor acestora menţionate la alineatul (1);
b)actualizează permanent lista prevăzută la litera (a).