Titlul ii - ABORDARE STRATEGICĂ PENTRU DEZVOLTAREA RURALĂ - Regulamentul 1698/20-sep-2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 2 August 2012
TITLUL II:ABORDARE STRATEGICĂ PENTRU DEZVOLTAREA RURALĂ
Art. 9: Conţinut şi adoptare
(1)Consiliul adoptă orientările strategice ale Comunităţii pentru politica de dezvoltare rurală pentru perioada de programare 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2013, luând în considerare priorităţile politice stabilite la nivel comunitar.
Aceste orientări strategice stabilesc, la nivel comunitar, priorităţile strategice în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală pentru punerea în aplicare a fiecărei axe definite de prezentul regulament pentru perioada de programare.
(2)Până la 20 februarie 2006, se adoptă o decizie privind orientările strategice ale Comunităţii, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 37 din tratat. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 10: Revizuire
Orientările strategice ale Comunităţii pot face obiectul unei revizuiri pentru a se ţine seama, în special, de schimbările majore intervenite în priorităţile Comunităţii.
Art. 11: Conţinut
(1)Fiecare stat membru prezintă un plan strategic naţional care indică, luând în considerare orientările strategice ale Comunităţii, priorităţile acţiunii FEADR şi ale statului membru în cauză, obiectivele specifice ale acestora, contribuţia FEADR şi celelalte resurse financiare.
(2)Planul strategic naţional asigură coerenţa ajutorului comunitar în favoarea dezvoltării rurale cu orientările strategice ale Comunităţii, precum şi coordonarea dintre priorităţile Comunităţii şi priorităţile naţionale şi regionale. Planul strategic naţional constituie un instrument de referinţă pentru întocmirea programării Feader. Acesta este pus în aplicare prin programele de dezvoltare rurală.
(3)Fiecare plan strategic naţional include:
a)o evaluare a situaţiei economice, sociale şi ecologice şi a posibilităţilor de dezvoltare;
b)strategia adoptată pentru acţiunea comună a Comunităţii şi a statului membru în cauză, evidenţiind compatibilitatea opţiunilor alese cu orientările strategice comunitare;
c)priorităţile tematice şi teritoriale de dezvoltare rurală pentru fiecare axă, inclusiv principalele obiective cuantificate şi indicatorii de monitorizare şi evaluare adecvaţi;
d)o listă cu programele de dezvoltare rurală care pun în aplicare planul strategic naţional, o repartizare orientativă a resurselor FEADR pe programe, inclusiv cuantumurile prevăzute la articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 şi o indicaţie separată a cuantumurilor prevăzute la articolul 69 alineatul (5a) din prezentul regulament.

e)mijloacele menite să asigure coordonarea cu celelalte instrumente ale politicii agricole comune, FEDER, FSE, FC, Instrumentul de sprijin comunitar în domeniul pescuitului şi BEI;
f)după caz, bugetul care contribuie la realizarea obiectivului "convergenţă";
g)descrierea modalităţilor şi a cuantumului alocat pentru instituirea reţelei rurale naţionale prevăzute la articolul 66 alineatul (3) şi la articolul 68.
Art. 12: Elaborare
(1)Fiecare stat membru elaborează un plan strategic naţional după adoptarea orientărilor strategice ale Comunităţii.
Acest plan se elaborează în conformitate cu organizarea instituţională a statului membru, printr-o colaborare strânsă cu partenerii prevăzuţi la articolul 6. Planul se elaborează în strânsă colaborare cu Comisia şi acoperă perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2013.
(2)Fiecare stat membru transmite Comisiei planul său strategic naţional înainte de prezentarea programelor de dezvoltare rurală.
Art. 12a: Revizuirea
(1)Fiecare stat membru care primeşte, din 2010, fonduri suplimentare în urma aplicării modulării obligatorii, în temeiul articolului 9 alineatul (4) şi al articolului 10 alineatul (4) alături de, începând cu 2011, cuantumurile generate în temeiul articolului 136 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru scheme de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de stabilire a anumitor scheme de ajutor pentru agricultori (*) îşi reexaminează, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (1) din prezentul regulament, planul de strategie naţională în urma revizuirii orientărilor strategice comunitare menţionate la articolul 10 din prezentul regulament.
(*)JO L 30, 31.1.2009, p. 16.
(2)Planul de strategie naţională revizuit, menţionat la alineatul (1) din prezentul articol se transmite Comisiei până la 30 iunie 2009.

Art. 13: Raport de sinteză al statelor membre
(1)Pentru prima dată în 2010 şi, ulterior, până la 1 octombrie din doi în doi ani, fiecare stat membru prezintă Comisiei un raport de sinteză privind stadiul de realizare a planului său strategic naţional şi a obiectivelor acestuia, precum şi contribuţia sa la realizarea orientărilor strategice ale Comunităţii. Ultimul raport va fi prezentat până la 1 octombrie 2014.
(2)Acest raport sintetizează rapoartele anuale de execuţie prevăzute la articolul 82 şi prezintă, în special:
a)realizările şi rezultatele programelor de dezvoltare rurală în raport cu indicatorii definiţi în planul strategic naţional;
b)rezultatele activităţilor de evaluare in itinere pentru fiecare program.
(3)Prin derogare de la alineatul (1), pentru programele unice prevăzute la articolul 15 alineatul (2), statele membre pot include în rapoartele anuale de execuţie prevăzute la articolul 82 elementele prevăzute la alineatul (2) din prezentul articol în termenele stabilite la articolul 82.
Art. 14: Raportul Comisiei
(1)Pentru prima dată în 2011 şi la începutul fiecărei perioade de doi ani, Comisia prezintă un raport de sinteză privind principalele progrese, tendinţe şi provocări legate de punerea în aplicare a planurilor strategice naţionale şi a orientărilor strategice ale Comunităţii. Ultimul raport al Comisiei se prezintă la începutul anului 2015.
Acest raport se bazează pe analiza şi evaluarea de către Comisie a rapoartelor de sinteză ale statelor membre prevăzute la articolul 13 şi a oricăror alte informaţii disponibile. Acesta indică măsurile luate sau care urmează a fi luate de către statele membre şi Comisie pentru a da curs în mod adecvat concluziilor conţinute în acest raport.
(2)Raportul Comisiei este transmis Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic şi Social European şi Comitetului Regiunilor.