Capitolul i - DOMENIUL DE APLICARE, DEFINIŢII ŞI CATEGORII DE BĂUTURI SPIRTOASE - Regulamentul 110/15-ian-2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 39L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 8 Iunie 2019
CAPITOLUL I:DOMENIUL DE APLICARE, DEFINIŢII ŞI CATEGORII DE BĂUTURI SPIRTOASE
Art. 1: Domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament stabileşte norme privind definirea, desemnarea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, precum şi privind protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.
(2)Prezentul regulament se aplică tuturor băuturilor spirtoase introduse pe piaţă în Comunitate, indiferent dacă sunt produse în Comunitate sau în ţări terţe, precum şi celor produse în Comunitate pentru export. Prezentul regulament se aplică, de asemenea, utilizării alcoolului etilic şi/sau a distilatelor de origine agricolă la fabricarea băuturilor alcoolice şi utilizării denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea produselor alimentare.
(3)În cazuri excepţionale în care dreptul ţării terţe importatoare impune acest lucru, se poate acorda o derogare de la dispoziţiile anexelor I şi II la prezentul regulament, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 25 alineatul (3).
Art. 2: Definiţia băuturii spirtoase
(1)În sensul prezentului regulament, "băutură spirtoasă" înseamnă băutura alcoolică:
a)destinată consumului uman;
b)având caracteristici organoleptice specifice;
c)având o concentraţie alcoolică de minimum 15 % vol.;
d)care a fost produsă:
(i)fie direct:
- prin distilarea, cu sau fără adaos de arome, a unor produse fermentate natural; şi/sau
- prin macerarea sau printr-o procesare similară a materialelor vegetale în alcool etilic de origine agricolă şi/sau distilate de origine agricolă, şi/sau băuturi spirtoase în sensul prezentului regulament; şi/sau
- prin adăugarea de arome, zahăr sau alte produse edulcorante menţionate în anexa I punctul 3 şi/sau de alte produse agricole şi/sau alimente în alcool etilic de origine agricolă şi/sau în distilate de origine agricolă şi/sau în băuturi spirtoase, în sensul prezentului regulament;
(ii)fie din amestecul unei băuturi spirtoase cu una sau mai multe dintre următoarele:
- alte băuturi spirtoase; şi/sau
- alcool etilic de origine agricolă sau distilate de origine agricolă; şi/sau
- alte băuturi alcoolice; şi/sau
- băuturi.
(2)Cu toate acestea, băuturile ce intră sub incidenţa codurilor NC 2203, 2204, 2205, 2206 şi 2207 nu sunt considerate băuturi spirtoase.
(3)Concentraţia alcoolică minimă prevăzută la alineatul (1) litera (c) nu aduce atingere definiţiei produsului din categoria 41 din anexa II.
(4)În sensul prezentului regulament definiţiile şi cerinţele tehnice sunt stabilite în anexa I.
Art. 3: Originea alcoolului etilic
(1)Alcoolul etilic folosit la fabricarea băuturilor spirtoase şi a tuturor componentelor acestora trebuie să fie de origine exclusiv agricolă, în sensul anexei I la tratat.
(2)Alcoolul etilic folosit la fabricarea băuturilor spirtoase trebuie să respecte definiţia prevăzută la punctul 1 din anexa I la prezentul regulament.
(3)Alcoolul etilic folosit la diluarea sau dizolvarea coloranţilor, a aromelor sau a oricăror alţi aditivi autorizaţi utilizaţi la prepararea băuturilor spirtoase trebuie să fie alcool etilic de origine agricolă.
(4)Băuturile alcoolice nu conţin alcool de origine sintetică, nici alt alcool care nu este de origine agricolă în sensul anexei I la tratat.
Art. 4: Categorii de băuturi spirtoase
Băuturile spirtoase se clasifică în categorii în conformitate cu definiţiile prevăzute în anexa II.
Art. 5: Norme generale privind categoriile de băuturi spirtoase
(1)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile numerotate de la 1 la 14 din anexa II, băuturile spirtoase definite în respectiva anexă:
a)sunt fabricate prin fermentare alcoolică şi distilare, exclusiv din materiile prime prevăzute în definiţia corespunzătoare băuturii spirtoase în cauză;
b)nu au adaosuri de alcool, astfel cum este definit la punctul 5 din anexa I, diluat sau nu;
c)nu conţin adaosuri de substanţe aromatizante;
d)conţin numai adaos de caramel în scopul de a adapta culoarea;
e)sunt îndulcite doar pentru a completa gustul final al produsului, în conformitate cu anexa I punctul 3. Nivelul maxim al produselor utilizate pentru completarea gustului, enumerate în anexa I punctul (3) literele (a)-(f), se stabileşte în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 25 alineatul (3). Se ţine seama de legislaţia specifică din statele membre.
(2)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile numerotate de la 15 la 46 în anexa II, băuturile spirtoase definite în respectiva anexă pot:
a)să fie obţinute din orice materie primă menţionată în anexa I la tratat;
b)să conţină adaosuri de alcool în sensul definiţiei de la punctul 5 din anexa I la prezentul regulament;
c)să conţină substanţe aromatizante astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera b) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare (*) şi preparate aromatizante astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera d) din respectivul regulament;
(*)JO L 354, 31.12.2008, p. 34.
d)să conţină coloranţi astfel cum sunt definiţi la punctul 10 din anexa I la prezentul regulament;
e)să fie îndulcite pentru a corespunde anumitor caracteristici specifice ale produselor şi în conformitate cu punctul 3 din anexa I la prezentul regulament şi ţinând seama de legislaţia specifică din statele membre.
(3)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite în anexa II, alte băuturi spirtoase care nu îndeplinesc cerinţele categoriilor 1-46 pot:
a)să fie obţinute din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat şi/sau din orice produs alimentar adecvat consumului uman;
b)să conţină adaosuri de alcool astfel cum este definit la punctul 5 din anexa I la prezentul regulament;
c)să conţină una sau mai multe arome astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
d)să conţină coloranţi astfel cum sunt definiţi la punctul 10 din anexa I la prezentul regulament;
e)să fie îndulcite pentru a corespunde anumitor caracteristici specifice ale produselor şi în conformitate cu punctul 3 din anexa I la prezentul regulament.
Art. 6: Legislaţia statelor membre
(1)În aplicarea unei politici de calitate pentru băuturile spirtoase produse pe propriul lor teritoriu, în special pentru indicaţiile geografice înregistrate în anexa III sau pentru instituirea unor noi indicaţii geografice, statele membre pot stabili norme mai stricte decât cele din anexa II privind producerea, desemnarea, prezentarea şi etichetarea, în măsura în care acestea sunt compatibile cu dreptul comunitar.
(2)Statele membre nu interzic şi nu restricţionează importul, vânzarea sau consumul de băuturi spirtoase care respectă cerinţele prezentului regulament.