Art. 5. - Art. 5: Norme generale privind categoriile de băuturi spirtoase - Regulamentul 110/15-ian-2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 39L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 8 Iunie 2019
Art. 5: Norme generale privind categoriile de băuturi spirtoase
(1)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile numerotate de la 1 la 14 din anexa II, băuturile spirtoase definite în respectiva anexă:
a)sunt fabricate prin fermentare alcoolică şi distilare, exclusiv din materiile prime prevăzute în definiţia corespunzătoare băuturii spirtoase în cauză;
b)nu au adaosuri de alcool, astfel cum este definit la punctul 5 din anexa I, diluat sau nu;
c)nu conţin adaosuri de substanţe aromatizante;
d)conţin numai adaos de caramel în scopul de a adapta culoarea;
e)sunt îndulcite doar pentru a completa gustul final al produsului, în conformitate cu anexa I punctul 3. Nivelul maxim al produselor utilizate pentru completarea gustului, enumerate în anexa I punctul (3) literele (a)-(f), se stabileşte în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 25 alineatul (3). Se ţine seama de legislaţia specifică din statele membre.
(2)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile numerotate de la 15 la 46 în anexa II, băuturile spirtoase definite în respectiva anexă pot:
a)să fie obţinute din orice materie primă menţionată în anexa I la tratat;
b)să conţină adaosuri de alcool în sensul definiţiei de la punctul 5 din anexa I la prezentul regulament;
c)să conţină substanţe aromatizante astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera b) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare (*) şi preparate aromatizante astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera d) din respectivul regulament;
(*)JO L 354, 31.12.2008, p. 34.
d)să conţină coloranţi astfel cum sunt definiţi la punctul 10 din anexa I la prezentul regulament;
e)să fie îndulcite pentru a corespunde anumitor caracteristici specifice ale produselor şi în conformitate cu punctul 3 din anexa I la prezentul regulament şi ţinând seama de legislaţia specifică din statele membre.
(3)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite în anexa II, alte băuturi spirtoase care nu îndeplinesc cerinţele categoriilor 1-46 pot:
a)să fie obţinute din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat şi/sau din orice produs alimentar adecvat consumului uman;
b)să conţină adaosuri de alcool astfel cum este definit la punctul 5 din anexa I la prezentul regulament;
c)să conţină una sau mai multe arome astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
d)să conţină coloranţi astfel cum sunt definiţi la punctul 10 din anexa I la prezentul regulament;
e)să fie îndulcite pentru a corespunde anumitor caracteristici specifice ale produselor şi în conformitate cu punctul 3 din anexa I la prezentul regulament.