Capitolul ii - Durata si punerea în aplicare a protectiei temporare - Directiva 2001/55/CE/20-iul-2001 privind standardele minime pentru acordarea protecţiei temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, şi măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane şi suportarea consecinţelor acestei primiri

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
CAPITOLUL II:Durata si punerea în aplicare a protectiei temporare
Art. 4
(1)Fara a aduce atingere articolului 6, durata protectiei temporare este de un an. În cazul în care aceasta nu înceteaza, în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (b), protectia poate fi prelungita automat, cu perioade de 6 luni, pe o durata de maximum 1 an.
(2)Atunci când motivele pentru mentinerea protectiei temporare subzista, Consiliul poate decide, cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, care, de asemenea, examineaza fiecare cerere a unui stat membru pentru ca aceasta sa-i trimita o propunere Consiliului, sa extinda protectia temporara pâna la maximum un an.
Art. 5
(1)Existenta unui aflux masiv de persoane stramutate este constatata printr-o decizie a Consiliului, adoptata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, care examineaza, de asemenea, fiecare cerere a unui stat membru, pentru ca aceasta sa-i trimita o propunere Consiliului.
(2)Propunerea Comisiei contine cel putin:
a)o descriere a grupurilor specifice de persoane carora li se va aplica protectia temporara;
b)data la care protectia temporara va produce efecte;
c)o estimare a amplorii miscarilor persoanelor stramutate.
(3)Decizia Consiliului are ca efect introducerea protectiei temporare pentru persoanele stramutate la care se refera, în toate statele membre, în conformitate cu dispozitiile prezentei directive. Decizia contine cel putin:
a)o descriere a grupurilor specifice de persoane carora li se va aplica protectia temporara;
b)data la care protectia temporara va produce efecte;
c)informatiile comunicate de statele membre privind la capacitatea lor de primire;
d)informatii comunicate de Comisie, ICNUR si alte organizatii internationale interesate.
(4)Decizia Consiliului se întemeiaza pe:
a)o examinare a situatiei si a amplorii miscarilor persoanelor stramutate;
b)o evaluare a oportunitatii stabilirii protectiei temporare, luând în considerare potentialul pentru ajutorul si de urgenta si al actiunilor la fata locului, sau insuficienta acestora;
c)informatii comunicate de statele membre, Comisie, ICNUR si alte organizatii internationale interesate.
(5)Parlamentul European este informat despre decizia Consiliului.
Art. 6
(1)Protectia temporara ia sfârsit:
a)atunci când s-a atins durata ei maxima; sau
b)în orice moment, prin decizie a Consiliului, adoptata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, care examineaza, de asemenea, fiecare cerere a unui stat membru pentru ca aceasta sa-i trimita o propunere Consiliului.
(2)Decizia Consiliului se întemeiaza pe constatarea faptului ca situatia în tara de origine permite reîntoarcerea în siguranta si durabila a celor carora li s-a acordat protectie temporara, cu respectarea corespunzatoare a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si a obligatiilor statelor membre în ceea ce priveste nereturnarea. Parlamentul European este informat despre decizia Consiliului.
Art. 7
(1)Statele membre pot extinde protectia temporara, astfel cum prevede prezenta directiva, asupra unor categorii suplimentare de persoane stramutate, care nu sunt vizate de decizia Consiliului prevazuta la articolul 5, atunci când acestea sunt stramutate din aceleasi motive si din aceleasi tari sau regiuni de origine. Statele membre informeaza de îndata Consiliul si Comisia cu privire la aceasta.
(2)Dispozitiile articolelor 24, 25 si 26 nu se aplica pentru utilizarea posibilitatii mentionate la alineatul (1), cu exceptia sprijinului structural inclus în Fondul European pentru Refugiati, instituit prin Decizia 2000/596/CE (1), în conditiile prevazute de decizia respectiva.
(1)JO L 252, 6.10.2000, p. 12.