Capitolul iv - DISPOZIŢII ORIZONTALE - Directiva 1152/20-iun-2019 privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană

Acte UE

Jurnalul Oficial 186L

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2019
CAPITOLUL IV:DISPOZIŢII ORIZONTALE
Art. 15: Prezumţia legală şi mecanismul de soluţionare rapidă
(1)Statele membre se asigură că, în cazul în care un lucrător nu a primit în timp util toate sau o parte din documentele menţionate la articolul 5 alineatul (1) sau la articolul 6, se aplică una sau ambele dintre cele două situaţii:
a)lucrătorul beneficiază de prezumţii favorabile definite de statul membru, care pot fi răsturnate de angajatori;
b)lucrătorul are posibilitatea de a depune o plângere la o autoritate sau un organism competent şi de a primi o reparaţie adecvată în timp util şi în mod eficace.
(2)Statele membre pot să prevadă că aplicarea prezumţiilor şi a mecanismului menţionate la alineatul (1) este condiţionată de notificarea angajatorului şi de necomunicarea în timp util de către angajator a informaţiilor lipsă.
Art. 16: Dreptul la reparaţii
Statele membre se asigură că lucrătorii, inclusiv cei al căror raport de muncă a încetat, au acces la mecanisme eficace şi imparţiale de soluţionare a litigiilor şi la un drept la reparaţii în cazul încălcării drepturilor lor care decurg din prezenta directivă.
Art. 17: Protecţia împotriva tratamentului sau a consecinţelor nefavorabile
Statele membre adoptă măsurile necesare pentru a proteja lucrătorii, inclusiv lucrătorii care sunt reprezentanţi ai lucrătorilor, împotriva oricărui tratament nefavorabil din partea angajatorului şi împotriva oricăror consecinţe nefavorabile care rezultă în urma unei plângeri înaintate angajatorului sau în urma oricărei proceduri iniţiate cu scopul de a asigura respectarea drepturilor prevăzute în prezenta directivă.
Art. 18: Protecţia împotriva concedierii şi sarcina probei
(1)Statele membre iau măsurile necesare pentru a interzice concedierea lucrătorilor sau luarea de măsuri echivalente concedierii, precum şi orice acţiune pregătitoare pentru concedierea lucrătorilor pe motiv că aceştia şi-au exercitat drepturile prevăzute în prezenta directivă.
(2)Lucrătorii care consideră că au fost concediaţi sau că au fost supuşi unor măsuri cu efect echivalent din motivul că şi-au exercitat drepturile prevăzute în prezenta directivă pot solicita angajatorului să prezinte motive bine întemeiate pentru concediere sau pentru măsurile echivalente. Angajatorul prezintă aceste motive în scris.
(3)Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că, atunci când lucrătorii menţionaţi la alineatul (2) prezintă, în faţa unei instanţe judecătoreşti sau a unei alte autorităţi sau organism competent, fapte pe baza cărora se poate prezuma că a avut loc o astfel de concediere sau măsură echivalentă, sarcina de a dovedi că respectiva concediere a fost întemeiată pe alte motive decât cele menţionate la alineatul (1) revine angajatorului.
(4)Alineatul (3) nu împiedică statele membre să introducă norme privind probele mai favorabile lucrătorilor.
(5)Statele membre nu au obligaţia de a aplica alineatul (3) în cazul procedurilor în care investigarea faptelor în speţă revine instanţei sau altei autorităţi sau organism competent.
(6)Alineatul (3) nu se aplică procedurilor penale, cu excepţia cazului în care statele membre prevăd altfel.
Art. 19: Sancţiuni
Statele membre adoptă regimul sancţiunilor care se aplică în cazul nerespectării dispoziţiilor naţionale adoptate în temeiul prezentei directive sau a dispoziţiilor relevante aflate deja în vigoare care vizează drepturi incluse în domeniul de aplicare al prezentei directive. Sancţiunile trebuie să fie efective, proporţionate şi cu efect de descurajare.