Capitolul 7 - COOPERAREA PRIVIND SISTEMELE ALIMENTARE DURABILE - Acordul 2953/13-dec-2023 INTERIMAR PRIVIND COMERŢUL ÎNTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI REPUBLICA CHILE

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 18 Martie 2024
CAPITOLUL 7:COOPERAREA PRIVIND SISTEMELE ALIMENTARE DURABILE
Art. 7.1: Obiectiv
Obiectivul prezentului capitol este de a stabili o cooperare strânsă între părţi în vederea angajării în tranziţia către durabilitatea sistemelor lor alimentare respective. Părţile recunosc importanţa consolidării politicilor şi a definirii programelor care contribuie la dezvoltarea unor sisteme alimentare durabile, favorabile incluziunii, sănătoase şi reziliente, precum şi a rolului comerţului în atingerea obiectivului respectiv.
Art. 7.2: Domeniu de aplicare
(1)Prezentul capitol se aplică cooperării dintre părţi în vederea îmbunătăţirii durabilităţii sistemelor lor alimentare.
(2)Prezentul capitol stabileşte dispoziţii pentru cooperarea cu privire la aspecte specifice ale sistemelor alimentare durabile, printre care:
a)durabilitatea lanţului alimentar şi reducerea pierderilor şi a risipei de alimente;
b)combaterea fraudei alimentare în cadrul lanţului alimentar;
c)bunăstarea animalelor;
d)combaterea rezistenţei la antimicrobiene; şi
e)reducerea utilizării îngrăşămintelor şi a pesticidelor chimice pentru care o evaluare a riscurilor a arătat că acestea prezintă riscuri inacceptabile pentru sănătate sau pentru mediu.
(3)Prezentul capitol se aplică, de asemenea, cooperării dintre părţi în cadrul forurilor multilaterale.
(4)Prezentul capitol se aplică fără a se aduce atingere aplicării altor capitole referitoare la sistemele alimentare sau la durabilitate, în special capitolele 6, 9 şi 26.
Art. 7.3: Definiţii
(1)În sensul prezentului capitol:
a)"lanţ alimentar" înseamnă toate etapele, de la producţia primară până la vânzarea către consumatorul final, inclusiv producţia, prelucrarea, fabricarea, transportul, importul, depozitarea, distribuţia şi vânzarea către consumatorul final;
b)"producţie primară" înseamnă producţia, creşterea sau cultivarea de produse primare, inclusiv recoltarea, mulsul şi producţia de animale de fermă înainte de sacrificare, precum şi vânătoarea şi pescuitul şi recoltarea produselor sălbatice; şi
c)"sistem alimentar durabil" înseamnă un sistem alimentar care furnizează alimente sigure, nutritive şi suficiente pentru toţi, fără a compromite bazele economice, sociale şi de mediu necesare pentru a genera securitate alimentară şi nutriţie pentru generaţiile viitoare; un astfel de sistem alimentar durabil:
(i)este profitabil (durabilitate economică);
(ii)are beneficii ample pentru societate (durabilitate socială); şi
(iii)are un impact pozitiv sau neutru asupra mediului natural, inclusiv asupra schimbărilor climatice (durabilitatea mediului).
Art. 7.4: Durabilitatea lanţului alimentar şi reducerea pierderilor şi a risipei de alimente
(1)Părţile recunosc interconexiunea dintre sistemele alimentare actuale şi schimbările climatice. Părţile cooperează pentru a reduce efectele negative ale sistemelor alimentare asupra mediului şi a climei, precum şi pentru a consolida rezilienţa acestor sisteme.
(2)Părţile recunosc că pierderile şi risipa de alimente au un impact negativ asupra dimensiunii sociale, economice şi de mediu a sistemelor alimentare.
(3)Părţile cooperează în domenii printre care se pot număra:
a)producţia alimentară durabilă, inclusiv agricultura, creşterea gradului de bunăstare a animalelor, promovarea agriculturii ecologice şi reducerea utilizării antimicrobienelor, îngrăşămintelor şi pesticidelor chimice pentru care o evaluare a riscurilor arată că acestea prezintă un risc inacceptabil pentru sănătate sau pentru mediu;
b)durabilitatea lanţului alimentar, inclusiv producţia alimentară, metodele şi practicile de prelucrare;
c)o alimentaţie sănătoasă şi sustenabilă, care să reducă amprenta de carbon a consumului;
d)reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale sistemelor alimentare, creşterea absorbanţilor de carbon şi inversarea declinului biodiversităţii;
e)inovarea şi tehnologiile care contribuie la adaptarea şi rezilienţa la impactul schimbărilor climatice;
f)elaborarea unor planuri de urgenţă pentru a asigura securitatea aprovizionării cu alimente în perioade de criză; şi
g)reducerea pierderilor şi a risipei de alimente în conformitate cu obiectivul de dezvoltare durabilă 12, ţinta 12.3, astfel cum este definit în Agenda 2030.
(4)Cooperarea în temeiul prezentului articol poate include schimbul de informaţii, expertiză şi experienţă, precum şi cooperarea în domeniul cercetării şi inovării.
Art. 7.5: Combaterea fraudei în cadrul lanţului alimentar
(1)Părţile recunosc că frauda poate afecta siguranţa lanţului alimentar, poate pune în pericol durabilitatea sistemelor alimentare şi poate compromite practicile comerciale loiale, încrederea consumatorilor şi rezilienţa pieţelor alimentare.
(2)Părţile cooperează pentru a detecta şi a evita frauda în cadrul lanţului alimentar prin:
a)schimbul de informaţii şi de experienţă pentru a îmbunătăţi detectarea şi combaterea fraudei în cadrul lanţului alimentar; şi
b)furnizarea de asistenţă necesară pentru a colecta dovezi cu privire la practicile care sunt sau par a fi neconforme cu normele lor sau care prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a plantelor sau pentru mediu sau care induc în eroare consumatorii.
Art. 7.6: Bunăstarea animalelor
(1)Părţile recunosc că animalele sunt fiinţe sensibile şi că utilizarea animalelor în sistemele de producţie alimentară implică responsabilitatea asigurării bunăstării lor. Părţile respectă condiţiile comerciale pentru animalele de fermă şi produsele de origine animală care vizează protejarea bunăstării animalelor.
(2)Părţile urmăresc să ajungă la o înţelegere comună cu privire la standardele internaţionale în materie de bunăstare a animalelor ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OMSA).
(3)Părţile cooperează în ceea ce priveşte elaborarea şi punerea în aplicare a standardelor de bunăstare a animalelor în fermă, în timpul transportului, precum şi la sacrificarea şi uciderea animalelor, în conformitate cu legislaţia proprie.
(4)Părţile îşi consolidează colaborarea în materie de cercetare în domeniul bunăstării animalelor pentru a elabora în continuare standarde de bunăstare a animalelor bazate pe date ştiinţifice.
(5)Subcomitetul menţionat la articolul 7.8 poate aborda şi alte aspecte din domeniul bunăstării animalelor.
(6)Părţile fac schimb de informaţii, expertiză şi experienţă în domeniul bunăstării animalelor.
(7)Părţile cooperează în cadrul OMSA şi pot coopera în cadrul altor foruri internaţionale, cu scopul de a promova elaborarea în continuare de standarde şi de bune practici în materie de bunăstare a animalelor, precum şi punerea în aplicare a acestora.
(8)În conformitate cu articolul 33.4 alineatul (2), Consiliul pentru comerţ sau Comitetul pentru comerţ poate institui un grup de lucru tehnic pentru a sprijini subcomitetul menţionat la articolul 7.8 în punerea în aplicare a prezentului articol.
Art. 7.7: Combaterea rezistenţei la antimicrobiene
(1)Părţile recunosc că rezistenţa la antimicrobiene reprezintă o ameninţare gravă la adresa sănătăţii umane şi animale şi că utilizarea antimicrobienelor, în special utilizarea lor abuzivă şi excesivă la animale contribuie la dezvoltarea globală a rezistenţei la antimicrobiene şi reprezintă un risc major pentru sănătatea publică. Părţile recunosc că natura acestei ameninţări necesită o abordare transnaţională.
(2)Fiecare parte elimină treptat utilizarea medicamentelor antimicrobiene ca promotori de creştere.
(3)În conformitate cu abordarea de tip "O singură sănătate", fiecare parte:
a)ţine seama de orientările, standardele, recomandările şi acţiunile existente şi viitoare elaborate în cadrul organizaţiilor internaţionale relevante pentru elaborarea de iniţiative şi planuri naţionale menite să promoveze utilizarea prudentă şi responsabilă a antimicrobienelor în producţia animalieră şi în practica veterinară;
b)promovează, în cazul în care părţile decid astfel de comun acord, utilizarea responsabilă şi prudentă a antimicrobienelor, inclusiv reducerea utilizării antimicrobienelor în producţia animalieră şi eliminarea treptată a utilizării antimicrobienelor ca promotori de creştere în producţia animalieră; şi
c)sprijină elaborarea şi punerea în aplicare a unor planuri de acţiune internaţionale privind combaterea rezistenţei la antimicrobiene, în cazul în care părţile consideră că acest lucru este adecvat.
(4)În conformitate cu articolul 33.4 alineatul (2), Consiliul pentru comerţ sau Comitetul pentru comerţ poate institui un grup de lucru tehnic pentru a sprijini subcomitetul menţionat la articolul 7.8 în punerea în aplicare a prezentului articol.
Art. 7.8: Subcomitetul pentru sisteme alimentare durabile
(1)Subcomitetul pentru sisteme alimentare durabile (denumit în continuare "subcomitetul"), instituit în conformitate cu articolul 33.4 alineatul (1), este compus din reprezentanţi ai părţilor cu responsabilităţi în domeniul sistemelor alimentare durabile.
(2)Subcomitetul monitorizează punerea în aplicare a prezentului capitol şi examinează toate aspectele care apar în legătură cu punerea în aplicare a acestuia.
(3)Subcomitetul convine asupra acţiunilor care trebuie întreprinse în vederea atingerii obiectivelor din prezentul capitol. Subcomitetul stabileşte obiective şi jaloane pentru acţiunile respective şi monitorizează progresele înregistrate de părţi în ceea ce priveşte instituirea unor sisteme alimentare durabile. Subcomitetul evaluează în fiecare perioadă rezultatele punerii în aplicare a acţiunilor respective.
(4)Subcomitetul poate recomanda Consiliului pentru comerţ sau Comitetului pentru comerţ, în conformitate cu articolul 33.4 alineatul (2), înfiinţarea de grupuri de lucru tehnice formate din reprezentanţi la nivel de experţi ai fiecărei părţi, pentru a identifica şi a aborda problemele tehnice şi ştiinţifice care decurg din aplicarea prezentului capitol.
(5)Subcomitetul recomandă Comitetului pentru comerţ să stabilească norme pentru atenuarea potenţialelor conflicte de interese pentru participanţii la reuniunile subcomitetului şi la reuniunile oricărui grup de lucru tehnic menţionat în prezentul capitol. Comitetul pentru comerţ adoptă o decizie de stabilire a normelor respective.
Art. 7.9: Cooperarea în cadrul forurilor multilaterale
(1)Părţile cooperează, după caz, în cadrul forurilor multilaterale pentru a promova tranziţia globală către sisteme alimentare durabile care să contribuie la realizarea obiectivelor convenite la nivel internaţional privind mediul, natura şi protecţia climei.
(2)Subcomitetul este forumul pentru schimbul de informaţii şi pentru cooperarea în domeniile reglementate de alineatul (1) de la prezentul articol.
Art. 7.10: Dispoziţii suplimentare
(1)Activităţile subcomitetului nu afectează independenţa agenţiilor naţionale sau regionale ale părţilor.
(2)Nicio dispoziţie a prezentului capitol nu aduce atingere drepturilor sau obligaţiilor fiecărei părţi de a proteja informaţiile confidenţiale, în conformitate cu legislaţia fiecărei părţi. Atunci când o parte transmite informaţii considerate confidenţiale în conformitate cu legislaţia sa celeilalte părţi în temeiul prezentului capitol, cealaltă parte tratează informaţiile respective ca fiind confidenţiale, cu excepţia cazului în care partea care transmite informaţiile convine altfel.
(3)Respectând pe deplin dreptul de reglementare al fiecărei părţi, nicio dispoziţie din prezentul capitol nu se interpretează ca obligând o parte:
a)să îşi modifice cerinţele de import;
b)să se abată de la procedurile interne privind pregătirea şi adoptarea măsurilor de reglementare;
c)să întreprindă acţiuni care ar submina sau ar împiedica adoptarea la timp a măsurilor de reglementare necesare pentru a-şi atinge obiectivele de politică publică; sau
d)să adopte un anumit rezultat în materie de reglementare.