Art. 74. - Art. 7.4: Durabilitatea lanţului alimentar şi reducerea pierderilor şi a risipei de alimente - Acordul 2953/13-dec-2023 INTERIMAR PRIVIND COMERŢUL ÎNTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI REPUBLICA CHILE
Acte UE
Jurnalul Oficial seria L
În vigoare Versiune de la: 18 Martie 2024
Art. 7.4: Durabilitatea lanţului alimentar şi reducerea pierderilor şi a risipei de alimente
(1)Părţile recunosc interconexiunea dintre sistemele alimentare actuale şi schimbările climatice. Părţile cooperează pentru a reduce efectele negative ale sistemelor alimentare asupra mediului şi a climei, precum şi pentru a consolida rezilienţa acestor sisteme.
(2)Părţile recunosc că pierderile şi risipa de alimente au un impact negativ asupra dimensiunii sociale, economice şi de mediu a sistemelor alimentare.
(3)Părţile cooperează în domenii printre care se pot număra:
a)producţia alimentară durabilă, inclusiv agricultura, creşterea gradului de bunăstare a animalelor, promovarea agriculturii ecologice şi reducerea utilizării antimicrobienelor, îngrăşămintelor şi pesticidelor chimice pentru care o evaluare a riscurilor arată că acestea prezintă un risc inacceptabil pentru sănătate sau pentru mediu;
b)durabilitatea lanţului alimentar, inclusiv producţia alimentară, metodele şi practicile de prelucrare;
c)o alimentaţie sănătoasă şi sustenabilă, care să reducă amprenta de carbon a consumului;
d)reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale sistemelor alimentare, creşterea absorbanţilor de carbon şi inversarea declinului biodiversităţii;
e)inovarea şi tehnologiile care contribuie la adaptarea şi rezilienţa la impactul schimbărilor climatice;
f)elaborarea unor planuri de urgenţă pentru a asigura securitatea aprovizionării cu alimente în perioade de criză; şi
g)reducerea pierderilor şi a risipei de alimente în conformitate cu obiectivul de dezvoltare durabilă 12, ţinta 12.3, astfel cum este definit în Agenda 2030.
(4)Cooperarea în temeiul prezentului articol poate include schimbul de informaţii, expertiză şi experienţă, precum şi cooperarea în domeniul cercetării şi inovării.