Secţiunea 4 - Raportul final de evaluare şi procedura de contestare - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 4:Raportul final de evaluare şi procedura de contestare
Art. 16
(1)Raportul final de evaluare se comunică adoptatorului/familiei adoptatoare în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea acestuia, cu confirmare de primire, prin poştă, fax sau poştă electronică, la adresa indicată de solicitant.
(2)În situaţia în care evaluarea a fost realizată de către direcţia de la reşedinţa adoptatorului/familiei adoptatoare sau de către O.P.A., acestea au obligaţia ca în termenul prevăzut la alin. (1) să transmită direcţiei de la domiciliu sau, după caz, la domiciliul pentru care au optat, în situaţia în care soţii au domicilii diferite, raportul final de evaluare însoţit de întreaga documentaţie existentă.
(3)În cazul în care rezultatul final al evaluării este favorabil se întocmeşte raportul final de evaluare care conţine propunerea de eliberare a atestatului de adoptator/familie adoptatoare şi, în termen de 5 zile lucrătoare de la întocmire, directorul direcţiei de la domiciliu emite dispoziţia privind eliberarea atestatului, care se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere. În situaţia în care evaluarea a fost efectuată de către direcţia de la reşedinţa adoptatorului/familiei adoptatoare sau O.P.A., directorul direcţiei de la domiciliu emite dispoziţia privind eliberarea atestatului în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii raportului final de evaluare.
(4)În cazul în care rezultatul final al evaluării este nefavorabil se redactează raportul final de evaluare, care conţine propunerea de neeliberare a atestatului de adoptator/familie adoptatoare şi se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la întocmire şi înregistrare. În această situaţie sunt aplicabile prevederile art. 20 alin. (3) din lege.
(5)În cazul în care raportul final de evaluare nu este contestat în termenul prevăzut la art. 20 alin. (3) din lege, direcţia de la domiciliu emite dispoziţia de neeliberare a atestatului, care se comunică adoptatorului/familiei adoptatoare în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.
Art. 17
Dacă adoptatorul/familia adoptatoare formulează, în termenul prevăzut la art. 20 alin. (3) din lege, contestaţie la raportul final de evaluare, directorul direcţiei nu emite dispoziţia înainte de soluţionarea contestaţiei.
Art. 18
(1)În situaţia în care comisia de soluţionare a contestaţiilor, denumită în continuare comisia, propune completarea procesului de evaluare prin solicitarea de noi informaţii sau documente, membrii echipei care au realizat evaluarea sunt obligaţi să efectueze demersurile necesare pentru completarea informaţiilor/documentelor solicitate şi să întocmească un nou raport final de evaluare, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicarea propunerii.
(2)Concluziile şi recomandarea cuprinse în noul raport final de evaluare se pot menţine sau se pot modifica în funcţie de rezultatul obţinut ca urmare a analizei noilor informaţii sau documente. În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea noului raport de evaluare, directorul direcţiei emite dispoziţia de eliberare/neeliberare a atestatului, care se comunică adoptatorului/familiei adoptatoare împreună cu noul raport de evaluare în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.
Art. 19
(1)În cazul în care comisia propune realizarea unei noi evaluări sociale şi/sau psihologice, acestea sunt realizate de cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de asistenţă socială şi/sau de psihologie cu care A.N.D.P.D.C.A. a încheiat convenţii de colaborare. În termen de 5 zile calendaristice de la înregistrarea propunerii comisiei, direcţia este obligată să notifice contestatarul asupra necesităţii contactării unui cabinet sau unei societăţi civile profesionale competente, dintre cele publicate pe pagina web a A.N.D.P.D.C.A., în vederea realizării unei noi evaluări.
(2)În situaţia în care comisia recomandă realizarea unei noi evaluări sociale, aceasta va urmări numai aspectele care au condus la formularea propunerii de neeliberare a atestatului, iar în cazul recomandării realizării unei noi evaluări psihologice, aceasta se va realiza în integralitate.
Art. 20
(1)Termenul de realizare a noilor evaluări nu poate depăşi 45 de zile calendaristice de la data primirii notificării prevăzute la art. 19 alin. (1).
(2)La cererea motivată a cabinetului/societăţii civile profesionale prevăzut/prevăzute la art. 19 alin. (1), direcţia poate pune la dispoziţia acestuia/acesteia documente din cadrul dosarului de evaluare.
(3)În termenul prevăzut la alin. (1), rezultatul noii evaluări sociale şi/sau psihologice se consemnează într-un raport şi se transmite contestatarului şi direcţiei. Raportul comunicat direcţiei este însoţit de documentaţia întocmită în cadrul evaluării.
(4)În funcţie de rezultatul consemnat în raportul prevăzut la alin. (3), directorul emite dispoziţia de eliberare/neeliberare a atestatului în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrarea raportului la direcţie, pe care o transmite adoptatorului/familiei adoptatoare în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.
Art. 21
Ulterior emiterii atestatului, responsabilul de caz al familiei este obligat să actualizeze în R.N.A. informaţiile cu privire la adoptator/familia adoptatoare, aşa cum rezultă din raportul final de evaluare. Informaţiile se introduc însoţite de copia electronică a raportului final de evaluare, dispoziţia de eliberare/neeliberare a atestatului, precum şi atestatul de adoptator/familie adoptatoare.
Art. 22
(1)După eliberarea atestatului, o echipă formată din asistent social şi psiholog din cadrul compartimentului de specialitate, dintre care de regulă asistentul social este responsabilul de caz al familiei, are obligaţia de a verifica anual dacă starea de sănătate, condiţiile de locuit, situaţia economică a familiei, precum şi criteriile de potrivire iniţială se menţin. Adoptatorul/Familia adoptatoare are obligaţia de a prezenta certificat/certificate medical(e) privind starea de sănătate a adoptatorului/familiei adoptatoare, eliberat(e) de medicul de familie, şi adeverinţe de venit cu ocazia verificărilor anuale.
(2)Verificarea prevăzută la alin. (1) presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi cel puţin a unei şedinţe de consiliere psihologică. Aceasta se realizează în ultimele 60 de zile calendaristice anterioare împlinirii termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare anuală.
(3)Rezultatul verificării se consemnează într-un raport anual de reevaluare, care cuprinde în mod obligatoriu concluzii cu privire la menţinerea sau, după caz, modificarea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului şi a criteriilor de potrivire prevăzute la alin. (1). Raportul se întocmeşte şi se înregistrează la direcţia competentă cu cel puţin 10 zile înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.
(4)În situaţia în care condiţiile prevăzute la art. 13 din lege nu se menţin, raportul anual de reevaluare conţine propunerea de retragere a atestatului, fiind aplicabile prevederile art. 18 alin. (10) lit. b) din lege.
(5)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare solicită actualizarea criteriilor de potrivire prevăzute la art. 46 alin. (2), raportul anual de reevaluare conţine noile criterii. Responsabilul de caz al familiei are obligaţia de a încărca raportul anual de reevaluare în R.N.A. şi de a actualiza noile criterii ale familiei, care sunt avute în vedere în continuarea procesului de adopţie.
(6)Copia raportului anual de reevaluare este transmisă adoptatorului/familiei adoptatoare în termen de 5 zile calendaristice de la întocmire şi înregistrare.
Art. 23
(1)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare îşi schimbă domiciliul/reşedinţa după obţinerea atestatului, acesta/aceasta are obligaţia de a notifica acest aspect atât direcţiei care a eliberat atestatul, cât şi celei de la noul domiciliu/noua reşedinţă, în termen de 3 zile lucrătoare de la eliberarea documentului care face dovada adresei de domiciliu/reşedinţă. În prima zi lucrătoare de la înregistrarea notificării, direcţia face menţiune cu privire la notificare în R.N.A., menţiunea operată suspendând orice demers de potrivire.
(2)Direcţia de la noul domiciliu/noua reşedinţă are obligaţia de a efectua o vizită la noul domiciliu/noua reşedinţă în termen de 7 zile lucrătoare de la operarea menţiunii în R.N.A în vederea verificării noilor condiţii de locuit şi, după caz, a situaţiei economice a adoptatorului/familiei adoptatoare şi a cheltuielilor acestora.
(3)Rezultatul verificărilor, precum şi propunerea de menţinere a atestatului şi implicit de continuare a procedurii de adopţie sau, după caz, de încetare a acestuia, caz în care se propune şi retragerea atestatului, sunt consemnate într-un raport de completare a evaluării sociale, care este înregistrat la direcţie şi aprobat de director. În termen de două zile lucrătoare de la aprobarea de către director, copia raportului este încărcată în R.N.A. şi este anunţată direcţia care a eliberat atestatul.
(4)În situaţia în care propunerea este de încetare a procedurii de adopţie şi de retragere a atestatului, direcţia care a eliberat atestatul emite dispoziţia de retragere, pe care o comunică adoptatorului/familiei adoptatoare în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
Art. 24
În situaţia în care pe perioada de valabilitate a atestatului nu a fost finalizată favorabil nicio potrivire practică, la cererea adoptatorului/familiei adoptatoare de a elibera un nou atestat, formulată cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a atestatului, direcţia verifică dacă starea de sănătate, condiţiile de locuit, situaţia economică a familiei, precum şi criteriile de potrivire iniţială se menţin. Adoptatorul/Familia adoptatoare are obligaţia de a prezenta certificate de cazier judiciar, adeverinţe medicale şi adeverinţe de venit cu ocazia verificărilor. Dispoziţiile prevederilor art. 16-23 din prezentele norme şi cele ale art. 18 alin. (7) din lege se aplică corespunzător.