Norma din 2004 privind calitatea, recepţia şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid
M.Of. 144
Ieşit din vigoareExpeditor, ...................... | Transportator, ..................... |
Sortiment | Conţinut max. în apă+imp. mec (%) | % Cloruri | Congelare păcură |
A1 Vest | 1 | maximum 0,06 | sub-15°C |
A3 Vest | 1 | maximum 0,06 | sub-15°C |
A3 Rest | 1 | maximum 0,06 | sub-15°C |
A3 Sel. | 1 | maximum 0,06 | sub-30°C |
A3 Nesel | 1 | maximum 0,06 | sub-15°C |
A3 Videle | 1 | maximum 0,06 | sub-30°C |
A3 Ind. | 1 | maximum 0,06 | sub-30°C |
A3 Suplac | 1 | maximum 0,06 | sub-30°C |
B (Olt, Rest) | 1 | maximum 0,06 | între-15 şi 18°C |
C (Mold, Rest) | 1 | maximum 0,06 | peste+18°C |
C sel | 1 | maximum 0,06 | peste+18°C |
C rest leb. | 1 | maximum 0,06 | peste+18°C |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Constanta fizică | Condiţia Admisă | Metoda de analiză |
Densitate la | maximum 0,650 | NT 312-0, aparat VPD 3 omologat în 1985 cu PV nr. 2 |
Culoare | incoloră, maximum 23 | SR ISO 2049/1998 |
Conţinut de apă | maximum 50 ppm | SR ISO 760/94 |
Conţinut gume actuale | maximum 10 mg/100 ml | SR EN ISO 6246/2000 |
Compoziţie cont în C3 | 20 % vol (medie lunară) | SR ISO 2718/97 |
Temp. finală de distilare | maximum 185°C | SR ISO 3405/98 |
Presiune de vapori | maximum 15 kgf/cm2 la 37,8°C | NT 312-0, aparat V.P.D.3 omologat în 1985 cu PV nr. 2 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Componenţi | Limita | % gr. |
C1 | maximă | 3 |
C2 | minimă | 32 |
C3 | maximă | 43 |
IC4 | maximă | 13,5 |
IC4 | minimă | 12,5 |
C5+ | maximă | 1 |
CO2 | maximă | 0,8 |
APA | maximă | 50 ppm |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Constanta fizică | Condiţia admisă | Metoda de analiză |
Densitate la 20°C | 0,720-0,750 | SREN ISO 3675/2002 |
Conţinut impurităţi: | ||
- apa | maximum 1 % | STAS 24-2/89 |
- mecanice | STAS 24-1/89 | |
Cloruri | maximum 0,06 % | STAS 1166/89 |
Distilare | maximum 260°C - până la 100°C = 21 % - până la 200°C = 80 % | STAS SR ISO 3405/98 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Locaţia | Punctul de predare | Produsul | Estimat to/zi | Perioada de recepţie |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Operaţiunea | Metoda de analiza |
1. | Măsurarea înălţimii, temperaturii lichidului din rezervoare şi determinarea cantităţii | STAS 1165/66 |
2. | Luarea probelor | STAS 41/78* |
3. | Determinarea densităţii şi corecţia acesteia la temperatura lichidului din rezervor la primire şi predare | STAS 35/81** |
4. | Determinarea conţinutului de apă plus sediment prin centrifugare precum şi a conţinutului de apă prin metoda distilării | STAS 24/1/89 STAS 24/2/89 |
5 | Determinarea conţinutului de cloruri | STAS 166/89 |
6. | Determinarea punctului de congelare | STAS 39/80 |
7. | Determinarea vâscozităţii ţiţeiului | STAS 117/87 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Operaţiunea | Metoda de analiza |
1. | Luarea probelor | STAS 41/78* |
2. | Determinarea temperaturii finale de distilare | SR ISO 3405/98 |
3. | Determinarea presiunii de vapori VPD 3 | NT 310-0 |
4 | Determinarea umidităţii în gazolină prin metoda Karl-Fisher | SR ISO 760/94 |
5 | Determinarea conţinutului de gume actuale | SR EN ISO 6246/2000 |
6. | Determinarea culorii | SR ISO 2049/1998 |
7. | Determinarea densităţii cu VPD 3 | NT 312-0 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Operaţiunea | Metoda de analiză |
1. | Măsurarea înălţimii şi temperaturii lichidului din rezervoare şi determinarea cantităţii | STAS 1165/66 |
2. | Luarea probelor | STAS 41/78* |
3. | Determinarea densităţii şi corecţia acesteia la temperatura lichidului din rezervor la primire şi predare | STAS 35/81** |
4. | Determinarea conţinutului de apă şi sediment prin centrifugare precum şi a conţinutului de apă prin metoda distilării | STAS 24/1/89 STAS 24/2/89 |
5 | Determinarea conţinutului de cloruri | STAS 1166/89 |
6. | Determinarea punctului de congelare | STAS 39/80 |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Operaţiunea | Metoda de analiză |
1. | Măsurarea înălţimii şi temperaturii lichidului din rezervoare | ASTM 1250/90 |
2. | Luarea probelor | ASTM 4057/95 CAP. 13.3 |
3. | Determinarea densităţii | ASTM 5002/89,1298/90 |
4. | Determinarea conţinutului de apă prin metoda distilării | ASTM 95/90 |
5 | Determinarea conţinutului de cloruri | I.P. 77/79 |
6. | Determinarea punctului de congelare | ASTM 97/96 |
7. | Determinarea vâscozităţii cinematice | ASTM 445/96 |
8. | Determinarea sedimentului prin extracţie | ASTM 473/95 |
9. | Determinarea conţinutului de sulf | ASTM 129/91 sau 1552-90 |
10. | Determinarea cantităţii nete de ţiţei după metoda ASTM cu tabelele 53A, 54A |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
Nr. crt. | Caracteristici tehnice calitative | Valorile determinate | |
1. | Temperatura ţiţeiului în rez, °C | ||
2. | Densitate (Kg/cm3) | în laborator | |
la temperatura rezervorului | |||
3. | Impurităţi % | conţinut în apă | |
conţinut în cloruri | |||
4. | |||
5. | |||
6. | |||
7. |
EXPEDITOR, ...................... | TRANSPORTATOR, ..................... |
AM PREDAT | AM PRIMIT |
Rez. nr.: ......................... Depozit: ......................... | Înălţimea lichidului cm | ANALIZA ŢIŢEIULUI DIN REZERVOR | ŢIŢEI BRUT | Im-purităţi Kg 9x7/100 | Ţiţei net Kg 9-10 | |||||||
Densit. Kg/m3 | Tem-peratura °C | Impurităţi % | Litri | Kg 8x2 | ||||||||
Destinatar: ...................... | Apa | Sed. | Sare | Total | ||||||||
Data | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Iniţial | ||||||||||||
Final | ||||||||||||
Recepţionat |
Calitate | Kg | Calitate | Kg |
Am predat, | Am primit, |
Rez. nr. | Mă-sura rez. [cm] | Temp rez. [°C] | Nr. rap. de încerc | Densit 15°C [kg/l] | Impurit totale [% gr] | Volum total cali-brare [litri] | Deplas capac [litri] | Volum total corectat [litri] 7-8 | Fact. de corecţie volum [tab. 54A] | Volum total standard [litri] 9x10 | Can-titate brută [kg] 5x11 | Cantitate Impurit [kg] (12x6)/100 | Cantitate netă [kg] 12-13 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
Plin | |||||||||||||
Gol | |||||||||||||
Dif. |
Predător, | Primitor, |
Vizat: Inspector, |
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »