Capitolul 3 - Recepţia şi predarea - Norma din 2004 privind calitatea, recepţia şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid

M.Of. 144

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 18 Februarie 2004
CAPITOLUL 3:Recepţia şi predarea
a)Pentru transport pe conductă
1.Primirea produselor din ţară de la punctele de primire se va face prin recepţie la intervalele prevăzute în anexa B la prezentele norme, întocmită de expeditor de comun acord cu transportatorul.
2.Primirea ţiţeiului din import în punctul de primire Oil Terminal se face la solicitarea Oil Terminal pe baza Planului de operaţii, care trebuie să cuprindă următoarele: proprietarul ţiţeiului, numărul rezervorului, cantitatea liberă la pompare, punctul de destinaţie al transportului.
3.Înainte de umplerea rezervorului în vederea recepţiei se izolează conducta de legătură dintre părţi, prin închiderea şi sigilarea ventilelor. Violarea sigiliilor atrage răspunderea legală pentru partea vinovată.
4.Recepţia calitativă şi cantitativă a produselor se efectuează în rezervoarele şi laboratoarele părţilor, cu respectarea standardelor române şi standardelor americane şi instrucţiunilor în vigoare, prevăzute în anexele C1-C4 la prezentele norme.
5.Transportatorul împreună cu expeditorul vor întocmi: buletinul de analiză-tip, bonul provizoriu, procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului, procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului din import, în două exemplare semnate de cele două părţi (anexele D1-D4 la prezentele norme).
6.Predarea către terţi a ţiţeiului şi gazolinei se face de către transportator numai la comunicarea scrisă a expeditorului şi cu acordul părţilor. Transportatorul va transmite procesul-verbal de predare-primire expeditorului pentru facturare.
7.În vederea recepţiei se vor preleva probe de către expeditor în prezenţa transportatorului.
8.Din rezervoarele recepţionate se va păstra la transportator şi la expeditor o probă-martor de 1 litru, sigilată de ambele părţi, timp de ..... zile de la recepţie pentru analiză în caz de reclamaţie. În caz de litigiu analiza se efectuează la un laborator stabilit de comun acord de ambele părţi contractante. În situaţia în care prin analiza probei-martor reclamaţia se dovedeşte întemeiată, partea în culpă suportă consecinţele. Recipientele pentru probe vor fi asigurate de cei care păstrează probele.
9.Predarea etanului lichid la destinaţie se face prin contorul transportatorului. Pentru eliminarea neconcordanţelor, prin grija părţilor vor fi verificate cele 3 aparate (al expeditorului, al transportatorului şi al destinatarului).
10.Expeditorul împreună cu transportatorul vor verifica calitatea etanului lichid care trebuie să corespundă fişei de calitate eliberate de expeditor la predare către transportator. Eventualele neconcordanţe vor fi rezolvate de comun acord.
b)Pentru transport pe calea ferată
Recepţia cantitativă a ţiţeiului şi gazolinei ce se transportă pe calea ferată se poate face astfel:
- la rezervoare, înainte şi după transvazare în/din vagoane, respectându-se instrucţiunile în vigoare prevăzute în anexele C1-C4;
- la cazane, prin cântărirea vagoanelor-cisternă la plin şi la gol pe cântare pod-basculă, în prezenţa expeditorului şi transportatorului.
Recepţia calitativă a ţiţeiului şi gazolinei se face de către expeditor prin recoltarea probelor din vagoane-cisternă în rampa de încărcare, respectiv descărcare, cu întocmirea buletinului de analiză.
La cântărirea fiecărui vagon-cisternă, atât la plin, cât şi la gol, se întocmeşte nota de cântar în care se consemnează numerele cazanelor, cantitatea brută determinată prin cântărire şi ţara înscrisă pe tăbliţa fiecărui vagon-cisternă.
După efectuarea operaţiunilor de cântărire la plin şi la gol se întocmeşte procesul-verbal de predare-primire a ţiţeiului sau gazolinei, care se semnează de către expeditor şi transportator. Acesta va conţine următoarele date:
- cantitatea brută, determinată prin diferenţa dintre gol şi plin;
- cantitatea totală de impurităţi, determinată pe baza buletinului de analiză;
- cantitatea netă rezultată ca diferenţă între cantitatea brută determinată prin cântărire şi cantitatea totală de impurităţi (apă, sedimente, sare).
Când nu există posibilitatea de transvazare într-un rezervor sau de cântărire pe pod-basculă, volumul de ţiţei se determină prin calibrare, conform STAS 1165/66.

Expeditor,

......................

Transportator,

.....................