Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii

M.Of. 650

În vigoare
Versiune de la: 14 Iunie 2025
Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Dată act: 25-aug-2003
Emitent: Ministerul Sanatatii
Art. 1
(1)Prezentele norme se aplică produselor definite în anexa nr. I la prezentele norme.
(2)Caracteristicile şi compoziţia produselor prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în anexa nr. II la prezentele norme.
Art. 2
Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiţii:
1.Termenul "miere" se aplică numai produsului definit în anexa nr. I pct. 1 şi este utilizat, în cazul comercializării, pentru a desemna produsul respectiv.
2.Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare:
a)în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;
b)cu excepţia mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informaţii referitoare la:
(i)originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale originii indicate;
(ii)originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
(iii)criteriile calitative specifice.

3.În cazul în care s-a utilizat mierea destinată industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat în denumirea produsului alimentar mixt în locul termenului "miere destinată industriei", însă în lista ingredientelor se va utiliza termenul definit în anexa nr. I pct. 3.
4._
a)Ţara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe ţări, ţările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din ţările de origine respective. Se permite o toleranţă de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentaţiei de trasabilitate a operatorului.
Atunci când numărul ţărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru şi cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote şi restul ţărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.
În cazul ambalajelor care conţin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile ţărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internaţional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.
b)Menţiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate menţiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

Art. 3
În cazul mierii destinate industriei alimentare, recipientele pentru mierea în vrac şi documentaţia privind ambalarea şi vânzarea precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, astfel cum se prevede la pct. 3 din anexa nr. I.

Art. 4
Toate informaţiile prezentate prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile şi să nu permită ştergerea.
Art. 5
Până la adoptarea de către Comisia Europeană a actelor de punere în aplicare şi de stabilire a metodelor de analiză pentru detectarea mierii falsificate, se utilizează metodele care sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987, 2001), amendat în 2019 şi 2022, pentru miere şi/sau cu cele din STAS 784/3-89 «Miere de albine. Metode de analiză».

ANEXA Nr. I:DENUMIREA, DESCRIEREA ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELOR
1.Mierea este substanţa naturală dulce produsă de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secreţiile secţiunilor vii ale plantelor ori din excreţiile, pe secţiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucţiune din plante şi pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanţe proprii specifice, le adună, le deshidratează, le depozitează şi le lasă în faguri pentru a se matura.
2.Principalele tipuri de miere sunt următoarele:
2.1.în funcţie de origine:
a)miere din inflorescenţă sau miere din nectar - mierea obţinută din nectarul plantelor;
b)miere din secreţie zaharoasă - mierea obţinută în special din excreţiile insectelor care se hrănesc prin sucţiune din plante (Hemiptera) pe secţiunile vii ale plantelor sau din secreţiile secţiunilor vii ale plantelor;
2.2.în funcţie de modul de producere şi/sau de prezentare:
a)miere în fagure - mierea depozitată de albine în celulele fagurilor fără larve (puieţi), nou-construiţi, sau pe pereţii subţiri ai structurii fagurelui, obţinută numai din ceară de albine şi vândută în faguri întregi căpăciţi sau în secţiuni de astfel de faguri;
b)miere cu bucăţi de fagure sau bucăţi de fagure în miere - mierea care conţine una sau mai multe bucăţi de fagure;
c)miere scursă - mierea obţinută prin drenarea fagurilor fără larve (puieţi) deschişi (decăpăciţi);
d)miere extrasă - mierea obţinută prin centrifugarea fagurilor fără larve (puieţi) deschişi (decăpăciţi);
e)miere presată - mierea obţinută prin presarea fagurilor fără larve (puieţi), cu sau fără încălzire moderată la o temperatură de maximum 450C;
f)[textul din punctul 2., subpunctul 2.2.., litera F. din anexa I a fost abrogat la 14-iun-2025 de Art. I, punctul 4. din Ordinul 1.597/2025]
3.Mierea destinată industriei - mierea:
a)care este adecvată pentru utilizare industrială sau ca ingredient în alte alimente care sunt ulterior procesate; şi
b)care poate:
- să prezinte un gust ori miros străin; sau
- să fi început să fermenteze ori să fi fermentat; sau
- să fi fost supraîncălzită sau să fi fost obţinută prin îndepărtarea materiilor străine organice şi anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului.

ANEXA Nr. II:CARACTERISTICILE ŞI COMPOZIŢIA MIERII
1.Mierea conţine diferite tipuri de zaharuri, în special fructoză şi glucoză, şi alte substanţe, precum acizi organici, enzime şi particule solide provenite din timpul colectării mierii.
- Culoarea mierii variază de la tipul de miere aproape incolor până la cel maro închis.
- Consistenţa poate să fie fluidă, vâscoasă sau parţial ori integral cristalizată.
- Gustul şi aroma variază în funcţie de planta de origine.
2.În cazul în care se introduce pe piaţă ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, se interzice adăugarea în miere a oricărui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu excepţia mierii.
Mierea nu trebuie să conţină, pe cât posibil, materii organice sau anorganice străine compoziţiei sale. Cu excepţia pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie să prezinte gusturi sau arome străine, nu trebuie să fie în proces de fermentare, să prezinte aciditate modificată artificial ori să fi fost supusă unui procedeu de încălzire, astfel încât enzimele naturale să fi fost fie distruse, fie inactivate în mod semnificativ.
21.Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu este considerat ingredient, în sensul art. 2 alin. (2) lit. (f) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, al produselor definite în anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea.

3.Fără a aduce prejudicii prevederilor pct. 2 subpct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate îndepărta nici polenul şi nici orice alt element constitutiv specific al mierii, cu excepţia cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice.

4.În cazul în care se introduce pe piaţă ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici privind compoziţia:

4.1. Conţinutul în zaharuri

4.1.1. Conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două)

- mierea din inflorescenţă

minimum 60g/100g

- mierea din secreţie zaharoasă, amestecuri de miere din secreţie zaharoasă şi miere din inflorescenţă

minimum 45g/100g

4.1.2. Conţinutul de zaharoză

- în general

maximum 5g/100g

- salcâm fals (Robinia pseudoacacia), lucernă (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus sp.

maximum 10g/100g

- lavandă (Lavandula sp.), limba-mielului (Borago officinalis)

maximum 15g/100g

4.2. Umiditate

- în general

maximum 20 %

- iarbă-neagră (Calluna) şi mierea destinată industriei alimentare în general

maximum 23 %

- mierea destinată industriei, obţinută din iarbă-neagră (Calluna)

maximum 25 %

4.3. Conţinutul de substanţe insolubile în apă

- în general

maximum 0,1g/100g

- miere presată

maximum 0,5g/100g

4.4. Conductivitate electrică

- mierea care nu este enumerată mai jos şi amestecuri ale acestor tipuri de miere

maximum 0,8 mS/cm

- mierea din secreţie zaharoasă şi mierea de castane, precum şi amestecuri ale acestora, cu excepţia celor enumerate mai jos

maximum 0,8 mS/cm

- excepţii: căpşun (Arbustus unedo), beli heather (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarbă-neagră (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum), arborele de ceai (Melaleuca sp.)

4.5. Aciditate liberă

- în general

maximum 50 miliechivalenţi acid la 1.000 grame

- mierea destinată industriei

maximum 80 miliechivalenţi acid la 1.000 grame

4.6. Activitate diastazică şi conţinut de hidroximetilfurfural (HMF) determinat după procesare şi amestecare

a) Activitate diastazică (scara Schade)

- în general, cu excepţia mierii destinate industriei

minimum 8

- tipuri de miere cu conţinut scăzut de enzime naturale (de exemplu mierea de citrice) şi cu un conţinut de HMF de maximum 15 mg/kg

minimum 3

b) Conţinut de HMF

- în general, cu excepţia mierii destinate industriei

maximum 40 mg/kg [sub rezerva prevederilor lit. a) a doua liniuţă]

- tipuri de miere cu origine declarată din regiuni cu climă tropicală şi amestecuri de astfel de tipuri de miere

maximum 80 mg/kg

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 650 din data de 12 septembrie 2003
*) Standardele naţionale prevăzute în acest act normativ sunt documente normative de referinţă.

*) Produsele introduse pe piaţă sau etichetate potrivit Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, cu modificările şi completările ulterioare, anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate în continuare până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.