Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
M.Of. 650
În vigoare
2.Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare:
a)în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;
b)cu excepţia mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informaţii referitoare la:
(i)originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale originii indicate;
(ii)originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
(iii)criteriile calitative specifice.
4._
a)Ţara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe ţări, ţările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din ţările de origine respective. Se permite o toleranţă de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentaţiei de trasabilitate a operatorului.
Atunci când numărul ţărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru şi cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote şi restul ţărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.
În cazul ambalajelor care conţin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile ţărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internaţional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.
b)Menţiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate menţiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
Art. 3
În cazul mierii destinate industriei alimentare, recipientele pentru mierea în vrac şi documentaţia privind ambalarea şi vânzarea precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, astfel cum se prevede la pct. 3 din anexa nr. I.
Art. 5
Până la adoptarea de către Comisia Europeană a actelor de punere în aplicare şi de stabilire a metodelor de analiză pentru detectarea mierii falsificate, se utilizează metodele care sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987, 2001), amendat în 2019 şi 2022, pentru miere şi/sau cu cele din STAS 784/3-89 «Miere de albine. Metode de analiză».
- să prezinte un gust ori miros străin; sau
- să fi fost supraîncălzită sau să fi fost obţinută prin îndepărtarea materiilor străine organice şi anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului.
21.Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu este considerat ingredient, în sensul art. 2 alin. (2) lit. (f) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, al produselor definite în anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea.
3.Fără a aduce prejudicii prevederilor pct. 2 subpct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate îndepărta nici polenul şi nici orice alt element constitutiv specific al mierii, cu excepţia cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice.4.1. Conţinutul în zaharuri | |
4.1.1. Conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două) | |
- mierea din inflorescenţă | minimum 60g/100g |
- mierea din secreţie zaharoasă, amestecuri de miere din secreţie zaharoasă şi miere din inflorescenţă | minimum 45g/100g |
4.1.2. Conţinutul de zaharoză | |
- în general | maximum 5g/100g |
- salcâm fals (Robinia pseudoacacia), lucernă (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus sp. | maximum 10g/100g |
- lavandă (Lavandula sp.), limba-mielului (Borago officinalis) | maximum 15g/100g |
4.2. Umiditate | |
- în general | maximum 20 % |
- iarbă-neagră (Calluna) şi mierea destinată industriei alimentare în general | maximum 23 % |
- mierea destinată industriei, obţinută din iarbă-neagră (Calluna) | maximum 25 % |
4.3. Conţinutul de substanţe insolubile în apă | |
- în general | maximum 0,1g/100g |
- miere presată | maximum 0,5g/100g |
4.4. Conductivitate electrică | |
- mierea care nu este enumerată mai jos şi amestecuri ale acestor tipuri de miere | maximum 0,8 mS/cm |
- mierea din secreţie zaharoasă şi mierea de castane, precum şi amestecuri ale acestora, cu excepţia celor enumerate mai jos | maximum 0,8 mS/cm |
- excepţii: căpşun (Arbustus unedo), beli heather (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarbă-neagră (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum), arborele de ceai (Melaleuca sp.) | |
4.5. Aciditate liberă | |
- în general | maximum 50 miliechivalenţi acid la 1.000 grame |
- mierea destinată industriei | maximum 80 miliechivalenţi acid la 1.000 grame |
4.6. Activitate diastazică şi conţinut de hidroximetilfurfural (HMF) determinat după procesare şi amestecare | |
a) Activitate diastazică (scara Schade) | |
- în general, cu excepţia mierii destinate industriei | minimum 8 |
- tipuri de miere cu conţinut scăzut de enzime naturale (de exemplu mierea de citrice) şi cu un conţinut de HMF de maximum 15 mg/kg | minimum 3 |
b) Conţinut de HMF | |
- în general, cu excepţia mierii destinate industriei | maximum 40 mg/kg [sub rezerva prevederilor lit. a) a doua liniuţă] |
- tipuri de miere cu origine declarată din regiuni cu climă tropicală şi amestecuri de astfel de tipuri de miere | maximum 80 mg/kg |
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Acte numărul de obiecte din listă: (5)
Modificat de numărul de obiecte din listă: (4)
- Ordinul 1597/2025 144/1597/480 privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
- Ordinul 1093/2014 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
- Ordinul 638/2004 privind actele normative emise de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care conţin referiri la standarde