Art. 2. - Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare: - Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
M.Of. 650
În vigoare Versiune de la: 14 Iunie 2025
Art. 2
2.Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare:
a)în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;
b)cu excepţia mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informaţii referitoare la:
(i)originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale originii indicate;
(ii)originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
(iii)criteriile calitative specifice.
4._
a)Ţara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe ţări, ţările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din ţările de origine respective. Se permite o toleranţă de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentaţiei de trasabilitate a operatorului.
Atunci când numărul ţărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru şi cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote şi restul ţărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.
În cazul ambalajelor care conţin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile ţărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internaţional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.
b)Menţiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate menţiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiţii:
1.Termenul "miere" se aplică numai produsului definit în anexa nr. I pct. 1 şi este utilizat, în cazul comercializării, pentru a desemna produsul respectiv.
2.Denumirile produselor menţionate în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează pentru a desemna produsele respective, la comercializarea lor. Denumirile respective pot fi înlocuite cu denumirea simplă «miere», cu excepţia mierii cu fagure, a mierii cu bucăţi de fagure sau a fagurelui cu miere şi a mierii destinate industriei alimentare:
a)în cazul mierii destinate industriei alimentare, cuvintele «pentru gătit» trebuie să figureze pe etichetă în proximitatea denumirii produsului;
b)cu excepţia mierii destinate industriei alimentare, respectivele denumiri pot fi completate cu informaţii referitoare la:
(i)originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale originii indicate;
(ii)originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
(iii)criteriile calitative specifice.3.În cazul în care s-a utilizat mierea destinată industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat în denumirea produsului alimentar mixt în locul termenului "miere destinată industriei", însă în lista ingredientelor se va utiliza termenul definit în anexa nr. I pct. 3.
4._
a)Ţara de origine unde s-a recoltat mierea este precizată pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe ţări, ţările de origine în care a fost recoltată mierea sunt precizate pe etichetă în câmpul vizual principal, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în greutate, împreună cu procentul pe care îl reprezintă fiecare din ţările de origine respective. Se permite o toleranţă de 5% pentru fiecare parte individuală din amestec, calculată pe baza documentaţiei de trasabilitate a operatorului.
Atunci când numărul ţărilor de origine a mierii într-un amestec este mai mare de patru şi cele mai mari patru cote reprezintă mai mult de 50% din amestec, este permis să se precizeze procentul numai pentru aceste patru cele mai mari cote şi restul ţărilor de origine este precizat în ordine descrescătoare, fără să fie precizat procentul.
În cazul ambalajelor care conţin o cantitate netă de miere mai mică de 30 de grame, denumirile ţărilor de origine pot fi înlocuite cu un cod format din două litere, în conformitate cu ultima versiune a standardului internaţional ISO 3166-1 pentru codul de două litere (codul alfa-2) în vigoare.
b)Menţiunile care trebuie să fie precizate în temeiul lit. a) de la prezentul punct sunt considerate menţiuni obligatorii în conformitate cu art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.