Secţiunea ii - Acceptarea prin interventiune - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
Sectiunea II:Acceptarea prin interventiune
Art. 75
Acceptarea prin intervenţie poate fi făcută ori de câte ori posesorul unei cambii ce poate fi acceptată ar putea exercita dreptul de regres înainte de scadenţă.
În cazul în care într-o cambie s-a indicat o persoană pentru a o accepta sau o plăti la nevoie, la locul plăţii, posesorul nu poate exercita, înainte de scadenţă, dreptul de regres în contra celui indicat şi în contra semnatarilor următori, cu excepţia cazului în care a prezentat cambia persoanei indicate şi dacă, aceasta refuzând acceptarea, acest refuz a fost constatat prin protest.
În alte cazuri de intervenţie, posesorul poate refuza acceptarea prin intervenţie. Totuşi, dacă o admite, el pierde dreptul de a recurge, înainte de scadenţă, pe cale de regres, împotriva celui pentru care acceptarea a fost făcută şi a semnatarilor următori.

Art. 76
Acceptarea prin intervenţie se scrie pe cambie şi se semnează de intervenient. Ea arată pentru cine este dată; în lipsa acestei menţiuni, acceptarea se consideră dată pentru trăgător.

Art. 77
Acceptantul prin intervenţie este ţinut faţă de posesorul cambiei şi faţă de giranţii posteriori celui pentru care a intervenit în acelaşi mod ca şi acesta.
Cu toată acceptarea prin intervenţie, cel pentru care ea a fost făcută şi giranţii săi pot cere posesorului, în schimbul plăţii sumei indicate la art. 53, predarea cambiei, a protestului şi, dacă va fi cazul, a contului de întoarcere achitat.
Obligaţia acceptantului prin intervenţie încetează în cazul în care cambia nu i-a fost prezentată cel mai târziu în ziua următoare ultimei zile pentru formularea protestului de neplată.