Capitolul 9 - Despree interventiune - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 9:Despree interventiune
Sectiunea I:Dispozitii generale
Art. 74
Tragatorul, girantul sau avalistul pot indica o persoana care sa accepte sau sa plateasca la nevoie.
Cambia poate fi, în condiţiile arătate mai jos, acceptată sau plătită de o persoană care intervine pentru oricare dintre obligaţi, pe cale de regres.

Intervenientul poate fi un terţ, însuşi trasul sau o persoană deja obligată prin cambie, cu excepţia acceptantului.

Intervenientul trebuie, în cele două zile lucrătoare ce urmează intervenţiei, să înştiinţeze de intervenţia sa pe cel pentru care a intervenit. În caz de nerespectare a acestui termen, el este răspunzător, dacă este cazul, de paguba cauzată prin neglijenţa sa, fără însă ca daunele-interese să poată depăşi suma din cambie.

Sectiunea II:Acceptarea prin interventiune
Art. 75
Acceptarea prin intervenţie poate fi făcută ori de câte ori posesorul unei cambii ce poate fi acceptată ar putea exercita dreptul de regres înainte de scadenţă.
În cazul în care într-o cambie s-a indicat o persoană pentru a o accepta sau o plăti la nevoie, la locul plăţii, posesorul nu poate exercita, înainte de scadenţă, dreptul de regres în contra celui indicat şi în contra semnatarilor următori, cu excepţia cazului în care a prezentat cambia persoanei indicate şi dacă, aceasta refuzând acceptarea, acest refuz a fost constatat prin protest.
În alte cazuri de intervenţie, posesorul poate refuza acceptarea prin intervenţie. Totuşi, dacă o admite, el pierde dreptul de a recurge, înainte de scadenţă, pe cale de regres, împotriva celui pentru care acceptarea a fost făcută şi a semnatarilor următori.

Art. 76
Acceptarea prin intervenţie se scrie pe cambie şi se semnează de intervenient. Ea arată pentru cine este dată; în lipsa acestei menţiuni, acceptarea se consideră dată pentru trăgător.

Art. 77
Acceptantul prin intervenţie este ţinut faţă de posesorul cambiei şi faţă de giranţii posteriori celui pentru care a intervenit în acelaşi mod ca şi acesta.
Cu toată acceptarea prin intervenţie, cel pentru care ea a fost făcută şi giranţii săi pot cere posesorului, în schimbul plăţii sumei indicate la art. 53, predarea cambiei, a protestului şi, dacă va fi cazul, a contului de întoarcere achitat.
Obligaţia acceptantului prin intervenţie încetează în cazul în care cambia nu i-a fost prezentată cel mai târziu în ziua următoare ultimei zile pentru formularea protestului de neplată.

Sectiunea III:Plata prin interveniune
Art. 78
Plata prin intervenţie poate fi făcută ori de câte ori posesorul ar putea exercita dreptul de regres la scadenţă sau înainte de aceasta.
Plata trebuie să cuprindă întreaga sumă ce ar fi trebuit plătită de cel pentru care intervenţia s-a realizat.
Ea trebuie făcută cel mai târziu în ziua următoare, ultima zi admisă pentru formularea protestului de neplată.
Plata prin intervenţie trebuie să rezulte din protest şi, dacă acesta a fost deja întocmit, trebuie să fie menţionată la sfârşitul actului de protest de către cel care l-a formulat. Cheltuielile de protest se vor restitui chiar dacă trăgătorul a pus clauza «fără cheltuieli».

Art. 79
În cazul în care cambia a fost acceptată de mai mulţi intervenienţi, care au domiciliul la locul plăţii, sau dacă au fost indicate pentru a plăti, la nevoie, persoane având domiciliul în acelaşi loc, posesorul trebuie să prezinte cambia tuturor acestor persoane, iar, dacă este cazul, să ceară protestul de neplată cel mai târziu în ziua următoare ultimei zile admise pentru formularea protestului.
Dacă protestul nu a fost formulat în acest termen, cel care a făcut menţiunea la nevoie sau cel pentru care o cambie a fost acceptată, precum şi giranţii posteriori sunt eliberaţi.

Art. 80
Posesorul care refuză plata prin intervenţie pierde dreptul de regres împotriva celor care ar fi fost eliberaţi.

Art. 81
Plata prin intervenţie trebuie să fie constatată prin menţiune pe cambie, cu indicarea celui pentru care este efectuată. În lipsa unei astfel de menţiuni, plata se consideră făcută pentru trăgător.
Cambia şi protestul, dacă a fost încheiat, trebuie să fie predate celui care a plătit pentru intervenţie.

Art. 82
Cel care a plătit prin intervenţie dobândeşte drepturile rezultând din cambie împotriva aceluia pentru care a plătit şi împotriva celor care sunt obligaţi cambial către acesta din urmă; el nu poate însă gira din nou cambia.
Giranţii posteriori semnatarului pentru care plata a fost făcută sunt eliberaţi de obligaţie.
Dacă mai multe persoane oferă plata prin intervenţie, este preferat cel a cărui plată eliberează un număr mai mare de obligaţi. Cel care, în cunoştinţă de cauză, intervine contrar acestei reguli pierde dreptul de regres împotriva celor care ar fi fost eliberaţi de obligaţie.