Capitolul 6 - Despre plata - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 6:Despre plata
Art. 41
Posesorul unei cambii plătibile la o zi fixă sau la un anume termen de la data emiterii sau de la vedere trebuie să o prezinte la plată, fie în ziua în care ea este plătibilă, fie în una din cele două zile lucrătoare ce urmează.
Prezentarea unei cambii la instituţia de credit a plătitorului sau la o casă de compensare echivalează cu o prezentare spre plată.

Art. 42
Cambia trebuie sa fie prezentata spre plata la locul si adresa indicata in cambie.
În lipsa arătării unei adrese, cambia trebuie să fie prezentată pentru plată:

a)la domiciliul/sediul trasului sau al persoanei desemnate în cambie să plătească pentru el;

b)la domiciliul/sediul acceptantului prin intervenţie sau al persoanei desemnate în cambie să plătească pentru acesta;

c)la domiciliul/sediul celui indicat.

Art. 43
Trasul care plateste cambia poate pretinde ca aceasta sa-i fie predata cu mentiunea de achitare scrisa de catre posesor.
Posesorul nu poate refuza o plata partiala.
În caz de plată parţială, trasul poate cere să i se înscrie pe cambie menţiune cu privire la această plată şi să i se dea o chitanţă.

Art. 44
Posesorul unei cambii are dreptul să primească plata înainte de scadenţă.
Trasul care plăteşte înainte de scadenţă o face pe riscul şi pe răspunderea sa.
Cel care plăteşte la scadenţă este valabil eliberat, cu excepţia situaţiei în care a fost fraudă sau culpă gravă din partea sa. El este dator să verifice succesiunea girurilor, dar nu şi autenticitatea semnăturilor giranţilor, respectiv a reprezentanţilor legali sau, după caz, a împuterniciţilor acestora.

Art. 45
Când o cambie este plătibilă într-o monedă, care nu are curs la locul plăţii, suma poate fi plătită în moneda ţării, după valoarea ei din ziua scadenţei.
Dacă debitorul este în întârziere cu plata, posesorul poate, la alegerea sa, să ceară ca suma să fie plătită în moneda ţării, fie după valoarea din ziua scadenţei, fie după valoarea din ziua plăţii.
Valoarea monedei străine este determinată de uzurile locului de plată. Trăgătorul poate totuşi să stipuleze că suma de plată va fi calculată după un curs indicat în cambie.
Regulile aici arătate nu se aplică în cazul când trăgătorul a stipulat că plata va trebui făcută într-o monedă anume arătată, prin clauza de plată efectivă în monedă străină.
Dacă suma este arătată într-o monedă având aceeaşi denumire, dar de o valoare diferită, în ţara de emisiune şi în aceea a plăţii, se presupune că arătarea se referă la moneda locului de plată.

Art. 451
Plata cambiilor emise în alte valute şi plătibile în lei se va face prin conversia valutară a sumelor la cursul Băncii Naţionale a României valabil în ziua prezentării la plată a cambiei.

Art. 46
Când cambia nu este prezentată spre plată în termenul prevăzut de art. 40, orice debitor are dreptul de a consemna suma la o instituţie de credit, pe cheltuiala şi riscul posesorului cambiei, recipisa depunându-se la executorul judecătoresc care a emis somaţia.

Art. 461
Prezentarea unei cambii la plată se poate face în original sau prin trunchiere.
În sensul prezentei legi, prin trunchiere se înţelege procedeul informatic care constă în următoarele operaţiuni succesive:

a)transpunerea în format electronic a informaţiilor relevante din cambia originală sau din cambia remisă la încasare de către beneficiar, printr-un canal electronic securizat;

b)reproducerea imaginii cambiei originale sau a imaginii cambiei remise la încasare de către beneficiar, printr-un canal electronic securizat, astfel cum a fost recepţionată în condiţiile art. 464; şi

c)transmiterea informaţiei electronice obţinute prin operaţiunile prevăzute la lit. a) şi b) către instituţia de credit plătitoare.

Pot face obiectul trunchierii numai cambiile acceptate.
Prezentarea la plată a unei cambii prin trunchiere produce aceleaşi efecte juridice ca şi prezentarea la plată a cambiei originale, cu condiţia ca aceasta din urmă să fi fost emisă cu respectarea prevederilor legii.
Instituţiile de credit pot recurge la procedeul trunchierii, cu condiţia ca între ele şi între instituţia de credit a beneficiarului şi beneficiar să existe o convenţie prealabilă, în contextul unui aranjament de plată şi de transfer de documente sau o convenţie constând în aderarea lor la un sistem de plăţi.

În relaţia dintre instituţiile de credit, informaţiile relevante pentru trunchiere, cuprinse în cambia originală sau în imaginea cambiei originale, transmisă printr-un canal electronic securizat, sunt stabilite potrivit convenţiilor prevăzute la alin. 5.

Imaginea cambiei originale reprezintă copia electronică a cambiei originale. Imaginea cambiei originale trebuie să respecte standardele stabilite potrivit convenţiilor prevăzute la alin. 5.
Momentul recepţionării de către instituţia de credit plătitoare, respectiv de către un sistem de plăţi a informaţiilor relevante pentru trunchiere şi a imaginii electronice a respectivei cambii, potrivit alin. 2, constituie momentul prezentării la plată.
Transmiterea către instituţia de credit plătitoare a informaţiilor relevante şi a imaginii cambiei, prin trunchiere, trebuie realizată astfel încât să se asigure autenticitatea şi integritatea acestora, prin utilizarea oricăror procedee tehnice admise de lege.
Pentru ca instituţia de credit a beneficiarului să prezinte la plată cambia, beneficiarul, client al său, trebuie să îi transmită fie cambia în original, fie imaginea cambiei originale, printr-un canal electronic securizat.

Art. 462
Când prezintă la plată o cambie în original sau imaginea cambiei originale, prin trunchiere, instituţia de credit este obligată:
a)să verifice dacă acea cambie în original sau imaginea cambiei originale respectă prevederile legale cu privire la formă şi conţinut, inclusiv succesiunea girurilor, cu excepţia autenticităţii semnăturilor trăgătorului şi giranţilor sau, după caz, a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor acestora;
b)să garanteze acurateţea şi conformitatea informaţiilor relevante pentru trunchiere, transmise electronic, cu datele din cambia în original, precum şi conformitatea imaginii cambiei cu cambia în original.
Instituţia de credit care prezintă la plată o cambie prin trunchiere răspunde de orice pierdere suferită prin nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. 1.

Art. 463
Refuzul total sau parţial la plată al unei cambii prezentate la plată prin trunchiere se face în formă electronică, de către instituţia de credit plătitoare.
În baza refuzului prevăzut la alin. 1, instituţia de credit care deţine cambia originală sau căreia beneficiarul i-a remis imaginea cambiei originale, printr-un canal electronic securizat, va înscrie pe aceasta:
a)data prezentării acesteia la plată, spre a se constata dacă prezentarea s-a efectuat în cadrul termenului prevăzut la art. 41;
b)menţiunea «Refuzat» însoţită de motivele refuzului la plată, datată şi semnată de către reprezentanţii legali sau, după caz, de împuterniciţii acestora.
Menţiunile înscrise pe cambia originală, potrivit alin. 2, cu respectarea dispoziţiilor art. 49 alin. 1, constituie dovada refuzului de plată.
În cazul în care beneficiarul a transmis instituţiei sale de credit imaginea cambiei originale, prin canal electronic securizat, pentru exercitarea dreptului de protest/regres, acesta va putea prezenta cambia originală în vederea înscrierii menţiunilor doveditoare ale refuzului de plată, de îndată ce a primit notificarea refuzului, în condiţiile stabilite conform convenţiei prealabile încheiate între aceştia. Orice pierdere sau imposibilitate de exercitare a drepturilor specifice rezultate din neprezentarea cambiei originale va fi imputabilă beneficiarului cambial, caz în care instituţia de credit nu va răspunde pentru eventuale prejudicii, dacă a informat beneficiarul cu privire la existenţa refuzului.

Art. 464
Remiterea unei cambii la încasare printr-un canal electronic securizat poate fi realizată de beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate stabilite de instituţiile de credit prin normele şi politicile interne ale acestora.
Transmiterea de către beneficiar a imaginii cambiei originale în format electronic trebuie realizată prin mijloace şi procedee tehnice care asigură autenticitatea şi integritatea acesteia, conform standardelor de securitate stabilite de Banca Naţională a României, prin reglementări emise în aplicarea prezentei legi.
Pot fi remise spre încasare, printr-un canal electronic securizat, numai cambiile acceptate.
Remiterea spre încasare a unei cambii, printr-un canal electronic securizat, produce aceleaşi efecte juridice ca şi remiterea spre încasare a cambiei originale, pe suport hârtie, cu condiţia ca aceasta din urmă să fi fost emisă cu respectarea prevederilor legii.