Secţiunea 5 - Cerinţe specifice aplicabile diferitelor tipuri de F.I.A. destinate investitorilor profesionali - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 5:Cerinţe specifice aplicabile diferitelor tipuri de F.I.A. destinate investitorilor profesionali
SUBSECŢIUNEA 51:F.I.A. cu capital privat
Art. 53
(1)F.I.A. cu capital privat, denumite în continuare F.I.A.C.P., sunt acele F.I.A.I.P. autorizate de A.S.F. şi înfiinţate ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii al căror obiect de activitate îl constituie investiţia în active cu grad ridicat de risc.
(2)În sensul prevederilor alin. (1), în cazul F.I.A.C.P. de tipul societăţilor de investiţii, activul cu grad ridicat de risc reprezintă contribuţia/participarea directă sau indirectă a F.I.A. la înfiinţarea unei societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dezvoltarea ei sau admiterea acesteia în cadrul unui loc de tranzacţionare din România, prin participarea la capitalul social al respectivei societăţi.
(3)Valoarea nominală a acţiunii emise de F.I.A.C.P. de tipul societăţilor este de minimum 10.000 lei.
(4)În sensul prevederilor alin. (1), în cazul F.I.A.C.P. de tip contractual, activul riscant reprezintă activele eligibile pentru investiţie, definite în regulile fondului.
(5)Valoarea iniţială a unităţii de fond emise de F.I.A.C.P. de tip contractual este de minimum 10.000 lei.
(6)F.I.A.C.P. utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternativă cu capital privat sau fond de investiţii alternative cu capital privat, după caz.
Art. 54
(1)Capitalul social subscris al F.I.A.C.P. de tip societate de investiţii nu poate fi mai mic decât contravaloarea în lei a 1.000.000 euro, sumă ce trebuie vărsată în maximum 12 luni de la înfiinţarea respectivei F.I.A.C.P. Prin excepţie de la prevederile art. 17 alin. (2), capitalul social vărsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris.
(2)Cel puţin 50% din valoarea capitalului social subscris al F.I.A.C.P. de tip societate de investiţii este reprezentată de aport în bani, aportul în natură putând fi reprezentat de active corporale, cu excepţia terenurilor.
(3)Evaluarea activelor F.I.A.C.P. se realizează prin utilizarea metodelor de evaluare conforme principiului valorii juste stabilite în documentele constitutive, cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului (UE) nr. 231/2013, şi se realizează cel puţin anual, precum şi atunci când sunt înregistrate tranzacţii cu activele F.I.A.C.P., dar şi anterior onorării fiecărei solicitări a unui investitor de răscumpărare din activul F.I.A.C.P.
Art. 55
(1)Activele corporale de natura imobilelor sunt evaluate de un evaluator independent, respectivele active imobiliare neputând fi achiziţionate sau vândute fără ca acestea să fi fost evaluate în prealabil, cu excepţia situaţiei în care operaţiunea în cauză se derulează într-un interval de 6 luni de la data unei evaluări anterioare, iar în acest interval nu a intervenit un eveniment care să determine o schimbare semnificativă a valorii imobilului respectiv.
(2)Achiziţionarea de active imobiliare în numele unui F.I.A.C.P. nu se poate face la un preţ care este cu mai mult de 10% mai mare decât cel determinat de către un evaluator independent.
(3)Vânzarea de active imobiliare în numele unui F.I.A.C.P. nu se poate face la un preţ care este cu mai mult de 10% mai mic decât cel determinat de către un evaluator independent.
(4)Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în situaţii excepţionale, care trebuie specificate în regulile fondului sau în actul constitutiv al F.I.A.C.P., după caz.
(5)În situaţia înregistrării unei achiziţii sau vânzări în condiţiile stipulate la alin. (2) sau (3), această situaţie trebuie detaliată în raportul anual al respectivului F.I.A.C.P., cu specificarea exactă a motivelor efectuării acelei tranzacţii, a datei tranzacţiei, a contrapărţii tranzacţiei, precum şi a preţului contractului.
Art. 56
(1)Înfiinţarea şi funcţionarea F.I.A.C.P. se realizează cu respectarea prevederilor prezentei legi şi a reglementărilor A.S.F.
(2)În aplicarea prevederilor art. 51 şi 52, în ceea ce priveşte obligaţiile de transparenţă şi raportare ale F.I.A.C.P., sunt avute în vedere prevederile anexei nr. IV la Regulamentul (UE) nr. 231/2013.
(3)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.C.P. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzute la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
(4)Titlurile de participare emise de F.I.A.C.P. pot fi distribuite şi către investitorii de retail, cu respectarea următoarelor condiţii:
a)F.I.A.C.P. trebuie să investească cel puţin 50% din activele sale în societăţi neadmise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare sau tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ;
b)documentele publicitare oferite investitorilor de retail conţin informaţii clare, concrete şi complete privind tipurile de riscuri specifice investiţiei, precum şi orizontul temporar al acesteia;
c)politica de investiţii a F.I.A.C.P. stabilită în documentele de constituire se încadrează în prevederile art. 35, cu excepţia limitelor investiţionale stabilite la alin. (2) lit. n) şi o) din acelaşi articol;
d)evaluarea activelor din portofoliul F.I.A.C.P. se realizează în conformitate cu prevederile art. 37;
e)F.I.A.C.P. se conformează în mod corespunzător cu regulile de transparenţă stabilite la art. 36 şi 38.
SUBSECŢIUNEA 52:F.I.A. speculative
Art. 57
(1)F.I.A. speculative, denumite în continuare F.I.A.S.P.E.C., sunt acele F.I.A.I.P. înfiinţate ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii autorizate de A.S.F. care investesc preponderent în instrumente financiare derivate şi/sau care utilizează strategii de investiţii şi operaţiuni care implică utilizarea substanţială a efectului de levier, definit la art. 3 pct. 16 din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea obţinerii unor randamente pozitive indiferent de condiţiile şi fluctuaţiile pieţelor financiare.
(2)În vederea încadrării ca F.I.A.S.P.E.C., documentele constitutive ale F.I.A. prevăd faptul că, în vederea atingerii obiectivului investiţional, expunerea globală a respectivului F.I.A., calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, depăşeşte triplul valorii activului net prevăzute în regulamentul respectiv, această depăşire realizându-se prin utilizarea unora dintre metodele prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul (UE) nr. 231/2013, respectiv prin utilizarea uneia sau mai multora dintre strategiile specifice menţionate în anexa nr. IV la acelaşi regulament, cu respectarea prevederilor art. 24 alin. (3) din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (2), documentele constitutive ale F.I.A.S.P.E.C. pot permite scăderea expunerii sale globale sub limita triplului valorii activului net, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice în fiecare an.
Art. 58
(1)În vederea dobândirii de către o persoană fizică a calităţii de acţionar al unui F.I.A.S.P.E.C. de tipul societăţilor de investiţii, investiţia minimă individuală este reprezentată de contravaloarea în lei a sumei de 125.000 euro, reprezentând valoarea minimă a unui titlu de participare al F.I.A.S.P.E.C., stabilită la cursul B.N.R. de la data subscrierii.
(2)În cazul unei persoane juridice sau entităţi de tip contractual fără personalitate juridică, investiţia minimă individuală menţionată la alin. (1) este reprezentată de contravaloarea în lei a sumei de 1.250.000 euro, reprezentând valoarea minimă a capitalului social, respectiv a activului net al F.I.A.S.P.E.C., stabilită la cursul B.N.R. de la data subscrierii.
(3)În cazul F.I.A.S.P.E.C. de tip contractual, investiţia minimă individuală a unei persoane sau entităţi de tip contractual fără personalitate juridică este reprezentată de contravaloarea în lei a sumei de 125.000 euro, stabilită la cursul B.N.R. de la data subscrierii.
Art. 59
(1)Documentul de ofertă şi regulile/actul constitutiv al unui F.I.A.S.P.E.C. trebuie să conţină suplimentar avertismentelor menţionate la art. 8 alin. (4) şi o atenţionare cu privire la faptul că în general acest tip de F.I.A. poate performa în perioade de scădere sau de instabilitate/volatilitate a pieţelor financiare.
(2)Prevederile art. 54 alin. (3), art. 55 şi art. 56 alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi F.I.A.S.P.E.C.
(3)F.I.A.S.P.E.C. subiect al prezentei legi utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternative speculative sau fond speculativ de investiţii alternative, după caz.
SUBSECŢIUNEA 53:F.I.A. specializate în investiţii în bunuri şi mărfuri
Art. 60
(1)F.I.A. specializate în investiţii în bunuri şi mărfuri, denumite în continuare F.I.A.B.M., sunt acele F.I.A.I.P. înfiinţate ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii autorizate de A.S.F. al căror obiect îl reprezintă investiţia directă în active fizice din domeniul de activitate sau ramura economică prevăzută în documentele de constituire ale F.I.A.I.P., inclusiv obiecte de artă, metale preţioase, terenuri agricole şi păduri.
(2)Valoarea iniţială a activului net, respectiv a capitalului social al F.I.A.B.M. nu poate fi mai mică de echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, valoarea titlului de participare fiind de minimum contravaloarea în lei a 10.000 euro.
(3)Prevederile art. 54 alin. (3) şi art. 56 alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi F.I.A.B.M.; de asemenea, prevederile art. 55 se aplică în mod corespunzător şi F.I.A.B.M., cu excepţia acelor F.I.A.B.M. specializate în investiţii în obiecte de artă.
(4)În cazul F.I.A.B.M. specializat în investiţii în obiecte de artă, investiţiile sunt realizate în acele opere de artă prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(5)Prevederile art. 61-63 aplicabile F.I.A. specializate în investiţii imobiliare se aplică în mod corespunzător şi F.I.A. specializate în investiţii în opere de artă, referirile la investiţii imobiliare, activ/e imobiliar/e, respectiv societăţi cu profil imobiliar şi specialitatea evaluare proprietăţi imobiliare fiind considerate a fi făcute la investiţiile în opere de artă, operă/e de artă, respectiv operatori economici atestaţi de Ministerul Culturii specializaţi în comerţul cu opere de artă şi specialitate evaluare bunuri mobile - opere de artă.
(6)Certificarea existenţei şi conţinutului operei de artă se poate face pe baza următoarelor documente:
a)certificatul de vânzare prevăzut la art. 81 din Normele privind comerţul cu bunuri culturale mobile aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.420/2003, cu modificările şi completările ulterioare, însoţit de factura de achiziţie, în situaţia în care opera de artă se dobândeşte de la un operator economic atestat de Ministerul Culturii; sau
b)contractul de vânzare-cumpărare, în situaţia în care opera de artă se dobândeşte de la un colecţionar persoană fizică sau juridică.
(7)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.B.M. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu prevederile art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
(8)F.I.A.B.M. subiect al prezentei legi utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternative în bunuri şi mărfuri sau fond de investiţii alternative în bunuri şi mărfuri, după caz.
SUBSECŢIUNEA 54:F.I.A. specializate în investiţii imobiliare
Art. 61
(1)Un F.I.A. destinat investitorilor profesionali specializat în investiţii imobiliare, denumit în continuare F.I.A.I.M.O.B., este autorizat de A.S.F. şi investeşte cel puţin 75% din activele sale în active imobiliare, în sensul prezentei legi, sau în acţiuni neadmise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare ale societăţilor cu profil imobiliar, respectiv părţi sociale ale societăţilor cu profil imobiliar ale căror situaţii financiare sunt auditate cel puţin cu o frecvenţă anuală şi care îşi reevaluează activele cel puţin anual, precum şi de fiecare dată când se înregistrează tranzacţii cu active din portofoliul său investiţional. În scop de supraveghere prudenţială, A.S.F. poate solicita ca procesul de evaluare a activelor, respectiv ca auditarea situaţiilor financiare ale societăţilor cu profil imobiliar în care sunt investite activele F.I.A.I.M.O.B. să se realizeze cu o frecvenţă mai mare decât cea anuală.
(2)Un F.I.A.I.M.O.B. nu poate investi mai mult de 50% din valoarea activelor sale într-un singur activ imobiliar sau în acţiuni neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare ale unei singure societăţi cu profil imobiliar/părţi sociale ale unei singure societăţi cu profil imobiliar.
(3)În scopul calculării limitei prevăzute la alin. (2), proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată sunt considerate un singur activ imobiliar. Proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată reprezintă proprietăţile din cadrul aceluiaşi proiect imobiliar.
(4)În vederea asigurării lichidităţii, un F.I.A.I.M.O.B. poate investi în activele menţionate la art. 35 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi g) şi în instrumente financiare derivate admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare şi poate să deţină conturi curente şi numerar în lei şi valută, cu respectarea următoarelor limite:
a)valoarea depozitelor bancare constituite la aceeaşi instituţie de credit nu poate reprezenta mai mult de 20% din activele F.I.A. Valoarea conturilor curente şi a numerarului deţinut în lei şi în valută nu trebuie să depăşească 10% din activele sale;
b)valorile mobiliare şi instrumentele pieţei monetare prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. a) şi b) emise de un singur emitent, deţinute de un F.I.A. specializat în investiţii imobiliare, nu pot reprezenta mai mult de 10% din activele sale.
(5)Un A.F.I.A., în numele unui F.I.A.I.M.O.B., poate deţine calitatea de asociat sau asociat unic în cadrul unei societăţi cu răspundere limitată sau de acţionar în cadrul unei societăţi pe acţiuni înregistrate la oficiul registrului comerţului, fără a fi considerate ca aparţinând patrimoniului A.F.I.A. şi nu pot face obiectul niciunei pretenţii fie din partea creditorilor A.F.I.A., fie în cazul falimentului sau al lichidării administrative a respectivului A.F.I.A.
(6)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.I.M.O.B. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
(7)F.I.A.I.M.O.B., subiect al prezentei legi, utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternative imobiliară sau fond imobiliar de investiţii alternative, după caz.
Art. 62
Evaluarea activelor imobiliare se efectuează de către un evaluator independent, înscris în Registrul public al A.S.F., cu respectarea reglementărilor emise de A.S.F. Depozitarul certifică modalitatea de calcul al activului net, preluând în calculul acestuia valoarea activelor imobiliare înscrisă în raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul independent, responsabil pentru evaluare.
Art. 63
(1)Metoda de evaluare a activelor imobiliare va fi menţinută de F.I.A.I.M.O.B. pe o perioadă de minimum 3 ani şi va fi prevăzută în regulile sau actul constitutiv al acestuia, după caz.
(2)Reevaluarea activelor imobiliare se va realiza cel puţin cu o frecvenţă anuală, precum şi de fiecare dată când se înregistrează tranzacţii cu active din portofoliul său investiţional sau la solicitarea A.S.F. şi va fi corelată cu politica de emisiuni şi răscumpărări a F.I.A.I.M.O.B. Cheltuielile cu evaluarea activelor imobiliare vor fi suportate de către F.I.A.
(3)Un F.I.A.I.M.O.B. nu poate cumpăra sau vinde active imobiliare fără ca acestea să fi fost evaluate în prealabil în condiţiile prevăzute la art. 62.
(4)Achiziţionarea sau vânzarea de active imobiliare nu se poate face la un preţ care este cu mai mult de 10% mai mare, în situaţia achiziţionării, respectiv cu mai mult de 10% mai mic, în situaţia vânzării, decât cel determinat de către un evaluator independent.
(5)Prevederile alin. (4) nu se aplică în situaţii excepţionale, care trebuie specificate în regulile sau actul constitutiv al F.I.A.I.M.O.B., după caz.
(6)Situaţiile excepţionale menţionate la alin. (5) vor fi detaliate în raportul anual al respectivului F.I.A.I.M.O.B., cu specificarea exactă a motivelor efectuării tranzacţiei, a datei tranzacţiei, a contrapărţii tranzacţiei, precum şi a preţului contractului.
(7)Detaliile prevăzute la alin. (6) vor face obiectul unei note de informare care va fi transmisă investitorilor în cel mult 30 de zile de la data efectuării tranzacţiei.
Art. 64
(1)Certificarea existenţei activelor imobiliare, în funcţie de tipul activului, se face pe baza extrasului de carte funciară pentru informare nu mai vechi de 30 de zile, precum şi a actului de proprietate.
(2)F.I.A.I.M.O.B. nu investesc direct în construcţii nefinalizate care nu se încadrează în definiţia activului imobiliar de la art. 2 lit. b).
(3)Frecvenţa de răscumpărare a titlurilor de participare emise de F.I.A.I.M.O.B. este corelată cu profilul investiţional şi politica de administrare a riscului de lichiditate a portofoliului investiţional al F.I.A.I.M.O.B. în condiţii normale sau excepţionale de lichiditate, în conformitate cu prevederile art. 47 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013.
SUBSECŢIUNEA 55:F.I.A. cu capital de risc
Art. 65
F.I.A. cu capital de risc, denumite în continuare F.I.A.C.R., autorizate de către A.S.F., constituite ca F.I.A.C. sau ca F.I.A.S., îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 345/2013 şi a măsurilor de implementare adoptate de Comisia Europeană.
Art. 66
Pentru a putea fi distribuite în alte state membre, F.I.A.C.R., subiect al prezentei legi, vor utiliza în denumirea lor acronimul EuVECA, conform art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 345/2013, notificarea transfrontalieră a distribuţiei realizându-se cu respectarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 593/2014 al Comisiei din 3 iunie 2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare în ceea ce priveşte formatul notificării în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind fondurile europene cu capital de risc.
Art. 67
(1)Autorizarea de către A.S.F. a F.I.A.C.R. se realizează în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(2)În situaţia în care Regulamentul (UE) nr. 345/2013 nu distinge, obligaţiile ce rezidă în sarcina administratorilor F.I.A.C.R. sunt cele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale reglementărilor A.S.F. aplicabile A.F.I.A. înregistraţi la A.S.F., cu luarea în considerare a prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 345/2013.
(3)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.C.R. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
SUBSECŢIUNEA 56:F.I.A. de antreprenoriat social
Art. 68
F.I.A. de antreprenoriat social, denumită în continuare F.I.A.A.S. autorizate de către A.S.F., constituite ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii, îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 346/2013 şi a măsurilor de implementare adoptate de Comisia Europeană.
Art. 69
Pentru a putea fi distribuite în alte state membre, F.I.A.A.S., subiect al prezentei legi, vor utiliza în denumirea lor acronimul EuSEF, conform art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 346/2013, notificarea transfrontalieră a distribuţiei realizându-se cu respectarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 594/2014 al Comisiei din 3 iunie 2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare în ceea ce priveşte formatul notificării în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind fondurile europene de antreprenoriat social.
Art. 70
(1)Autorizarea de către A.S.F. a F.I.A.A.S. se realizează în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(2)În situaţia în care Regulamentul (UE) nr. 346/2013 nu distinge, obligaţiile ce rezidă în sarcina administratorilor F.I.A.A.S. sunt cele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale reglementărilor A.S.F. aplicabile A.F.I.A. înregistraţi la A.S.F., cu luarea în considerare a prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 346/2013.
(3)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.A.S. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.