Art. 60. - Certificarea existenţei şi conţinutului operei de artă se poate face pe baza următoarelor documente: - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 60
(1)F.I.A. specializate în investiţii în bunuri şi mărfuri, denumite în continuare F.I.A.B.M., sunt acele F.I.A.I.P. înfiinţate ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii autorizate de A.S.F. al căror obiect îl reprezintă investiţia directă în active fizice din domeniul de activitate sau ramura economică prevăzută în documentele de constituire ale F.I.A.I.P., inclusiv obiecte de artă, metale preţioase, terenuri agricole şi păduri.
(2)Valoarea iniţială a activului net, respectiv a capitalului social al F.I.A.B.M. nu poate fi mai mică de echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, valoarea titlului de participare fiind de minimum contravaloarea în lei a 10.000 euro.
(3)Prevederile art. 54 alin. (3) şi art. 56 alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi F.I.A.B.M.; de asemenea, prevederile art. 55 se aplică în mod corespunzător şi F.I.A.B.M., cu excepţia acelor F.I.A.B.M. specializate în investiţii în obiecte de artă.
(4)În cazul F.I.A.B.M. specializat în investiţii în obiecte de artă, investiţiile sunt realizate în acele opere de artă prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(5)Prevederile art. 61-63 aplicabile F.I.A. specializate în investiţii imobiliare se aplică în mod corespunzător şi F.I.A. specializate în investiţii în opere de artă, referirile la investiţii imobiliare, activ/e imobiliar/e, respectiv societăţi cu profil imobiliar şi specialitatea evaluare proprietăţi imobiliare fiind considerate a fi făcute la investiţiile în opere de artă, operă/e de artă, respectiv operatori economici atestaţi de Ministerul Culturii specializaţi în comerţul cu opere de artă şi specialitate evaluare bunuri mobile - opere de artă.
(6)Certificarea existenţei şi conţinutului operei de artă se poate face pe baza următoarelor documente:
a)certificatul de vânzare prevăzut la art. 81 din Normele privind comerţul cu bunuri culturale mobile aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.420/2003, cu modificările şi completările ulterioare, însoţit de factura de achiziţie, în situaţia în care opera de artă se dobândeşte de la un operator economic atestat de Ministerul Culturii; sau
b)contractul de vânzare-cumpărare, în situaţia în care opera de artă se dobândeşte de la un colecţionar persoană fizică sau juridică.
(7)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.B.M. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu prevederile art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
(8)F.I.A.B.M. subiect al prezentei legi utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternative în bunuri şi mărfuri sau fond de investiţii alternative în bunuri şi mărfuri, după caz.