Art. 61. - În vederea asigurării lichidităţii, un F.I.A.I.M.O.B. poate investi în activele menţionate la art. 35 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi g) şi în instrumente financiare derivate admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare şi poate să deţină conturi curente şi numerar în lei şi valută, cu respectarea următoarelor limite: - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 61
(1)Un F.I.A. destinat investitorilor profesionali specializat în investiţii imobiliare, denumit în continuare F.I.A.I.M.O.B., este autorizat de A.S.F. şi investeşte cel puţin 75% din activele sale în active imobiliare, în sensul prezentei legi, sau în acţiuni neadmise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare ale societăţilor cu profil imobiliar, respectiv părţi sociale ale societăţilor cu profil imobiliar ale căror situaţii financiare sunt auditate cel puţin cu o frecvenţă anuală şi care îşi reevaluează activele cel puţin anual, precum şi de fiecare dată când se înregistrează tranzacţii cu active din portofoliul său investiţional. În scop de supraveghere prudenţială, A.S.F. poate solicita ca procesul de evaluare a activelor, respectiv ca auditarea situaţiilor financiare ale societăţilor cu profil imobiliar în care sunt investite activele F.I.A.I.M.O.B. să se realizeze cu o frecvenţă mai mare decât cea anuală.
(2)Un F.I.A.I.M.O.B. nu poate investi mai mult de 50% din valoarea activelor sale într-un singur activ imobiliar sau în acţiuni neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare ale unei singure societăţi cu profil imobiliar/părţi sociale ale unei singure societăţi cu profil imobiliar.
(3)În scopul calculării limitei prevăzute la alin. (2), proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată sunt considerate un singur activ imobiliar. Proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată reprezintă proprietăţile din cadrul aceluiaşi proiect imobiliar.
(4)În vederea asigurării lichidităţii, un F.I.A.I.M.O.B. poate investi în activele menţionate la art. 35 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi g) şi în instrumente financiare derivate admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare şi poate să deţină conturi curente şi numerar în lei şi valută, cu respectarea următoarelor limite:
a)valoarea depozitelor bancare constituite la aceeaşi instituţie de credit nu poate reprezenta mai mult de 20% din activele F.I.A. Valoarea conturilor curente şi a numerarului deţinut în lei şi în valută nu trebuie să depăşească 10% din activele sale;
b)valorile mobiliare şi instrumentele pieţei monetare prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. a) şi b) emise de un singur emitent, deţinute de un F.I.A. specializat în investiţii imobiliare, nu pot reprezenta mai mult de 10% din activele sale.
(5)Un A.F.I.A., în numele unui F.I.A.I.M.O.B., poate deţine calitatea de asociat sau asociat unic în cadrul unei societăţi cu răspundere limitată sau de acţionar în cadrul unei societăţi pe acţiuni înregistrate la oficiul registrului comerţului, fără a fi considerate ca aparţinând patrimoniului A.F.I.A. şi nu pot face obiectul niciunei pretenţii fie din partea creditorilor A.F.I.A., fie în cazul falimentului sau al lichidării administrative a respectivului A.F.I.A.
(6)În cursul desfăşurării activităţii sale, un F.I.A.I.M.O.B. are în vedere ca expunerea sa, calculată potrivit metodei angajamentului în conformitate cu art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 231/2013, să nu depăşească triplul valorii activului net prevăzută la art. 111 alin. (1) din regulamentul respectiv.
(7)F.I.A.I.M.O.B., subiect al prezentei legi, utilizează în denumirea lor sintagma societate de investiţii alternative imobiliară sau fond imobiliar de investiţii alternative, după caz.