Capitolul iii - Oferta publică de cumpărare - Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă - Republicare

M.Of. 772

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024 până la: 7 Octombrie 2024
CAPITOLUL III:Oferta publică de cumpărare
Art. 23
(1)Oferta publică de cumpărare reprezintă oferta unei persoane de a cumpăra valori mobiliare, adresată tuturor deţinătorilor acestora, difuzată prin mijloace de informare în masă sau comunicată pe alte căi, dar sub condiţia posibilităţii egale de receptare din partea deţinătorilor respectivelor valori mobiliare.
(2)Oferta publică de cumpărare este făcută printr-un intermediar autorizat să presteze servicii şi activităţi de investiţii.
(3)Preţul oferit în cadrul ofertelor de cumpărare este stabilit în conformitate cu reglementările A.S.F.
Art. 24
Fără a aduce atingere competenţelor prevăzute la art. 2 alin. (9), care se aplică în mod corespunzător, pentru a-şi îndeplini atribuţiile în conformitate cu prezentul titlu, A.S.F. poate, în legătură cu o ofertă publică de cumpărare:
a)să solicite ofertantului sau altor persoane implicate în ofertă să insereze informaţii suplimentare în documentul de ofertă în cazul în care protecţia investitorilor o cere;
b)să solicite emitentului, ofertantului sau altor persoane implicate în ofertă şi persoanelor care îi controlează sau sunt controlate de aceştia să furnizeze informaţii şi documente;
c)să solicite auditorilor şi conducerii emitentului, a ofertantului sau a altor persoane implicate în ofertă, precum şi intermediarilor ce intermediază efectuarea ofertei publice să furnizeze informaţii;
d)să dispună suspendarea derulării unei oferte, pe o perioadă de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, atunci când aceasta are indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentului titlu şi a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acestuia;
e)să dispună interzicerea sau suspendarea difuzării comunicatelor cu caracter publicitar ori să solicite ofertantului sau intermediarilor implicaţi în ofertă să înceteze ori să suspende comunicările cu caracter publicitar, pe o perioadă de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, de fiecare dată când aceasta are indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentului titlu şi a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acestuia;
f)să interzică o ofertă publică de cumpărare în cazul în care constată încălcarea sau are motive întemeiate să suspecteze încălcarea prezentului titlu şi a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acestuia;
g)să dispună suspendarea în orice moment sau să solicite pieţelor reglementate relevante, SMT sau SOT să suspende tranzacţionarea pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui SMT sau SOT pe o perioadă de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive atunci când aceasta are indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentului titlu şi a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acestuia;
h)să interzică tranzacţionarea pe o piaţă reglementată, în cadrul unui SMT sau în cadrul unui SOT dacă există indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentului titlu şi a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea acestuia;
i)să facă public faptul că un emitent, un ofertant sau o altă persoană implicată în ofertă nu îşi respectă obligaţiile asumate;
j)să prezinte sau să solicite emitentului dezvăluirea tuturor informaţiilor importante care pot să influenţeze evaluarea valorilor mobiliare obiect al ofertei, admise la tranzacţionare sau tranzacţionate pe un loc de tranzacţionare, pentru a garanta protecţia investitorilor sau buna funcţionare a pieţei;
k)să suspende sau să solicite pieţei reglementate, SMT sau SOT să suspende tranzacţionarea valorilor mobiliare în cazul în care, în opinia sa, situaţia emitentului este de aşa natură încât tranzacţionarea ar prejudicia interesele investitorilor;
l)să efectueze inspecţii la faţa locului pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă, pentru a asigura respectarea dispoziţiilor prezentului titlu şi a reglementărilor emise în aplicarea acestuia. A.S.F. exercită această competenţă direct în cazul entităţilor reglementate sau supravegheate şi/sau în cooperare cu alte autorităţi, în cazul altor entităţi ce intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi.
Art. 25
(1)A.S.F. se va pronunţa cu privire la aprobarea documentului de ofertă, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii.
(2)În cazul în care A.S.F. nu se pronunţă asupra documentului de ofertă în termenul stabilit la alin. (1), aceasta nu se consideră ca o aprobare tacită a documentului.
(3)Orice cerere de informaţii suplimentare sau de modificare a celor prezentate iniţial în cadrul documentului de ofertă, iniţiată de către A.S.F. sau de către ofertant, întrerupe acest termen, care va începe să curgă din nou de la data furnizării respectivei informaţii sau a modificării.
Art. 26
(1)Anunţul de ofertă publică poate fi lansat după emiterea deciziei de aprobare a documentului de ofertă de către A.S.F. şi trebuie publicat potrivit reglementărilor emise de A.S.F.
(2)Anunţul de ofertă publică conţine informaţii privind modalităţile prin care documentul de ofertă este disponibil publicului.
(3)Documentul de ofertă se consideră a fi disponibil publicului în una dintre următoarele situaţii:
a)este publicat în unul sau mai multe ziare tipărite sau online, potrivit reglementărilor emise de A.S.F.;
b)poate fi obţinut de un potenţial investitor în mod gratuit, pe suport hârtie, la sediile ofertantului şi intermediarului respectivei oferte sau la sediul operatorului pieţei pe care sunt tranzacţionate respectivele valori mobiliare;
c)este publicat în format electronic pe website-ul ofertantului sau, după caz, al intermediarului ofertei;
d)este publicat în format electronic pe website-ul operatorului de piaţă pe care se tranzacţionează respectivele valori mobiliare;
e)este publicat în format electronic pe website-ul A.S.F., în situaţia în care aceasta a decis să ofere acest serviciu.
(4)Ofertantul care publică documentul de ofertă, potrivit modalităţilor prevăzute la alin. (3) lit. a) sau b), are obligaţia să publice documentul de ofertă şi în format electronic potrivit prevederilor alin. (3) lit. c).
(5)Dacă documentul de ofertă a fost făcut disponibil publicului în format electronic, o copie pe suport hârtie trebuie furnizată, la cererea oricărui investitor, în mod gratuit, de către ofertant sau intermediarul ofertei.
Art. 27
(1)Orice comunicat cu caracter publicitar care se referă la o ofertă publică de cumpărare de valori mobiliare se realizează cu respectarea prevederilor prezentului articol.
(2)Comunicatele cu caracter publicitar anunţă că un document de ofertă a fost sau este publicat şi indică locul şi data din/de la care investitorii au putut sau pot procura respectivul document de ofertă.
(3)Informaţiile furnizate în cadrul comunicatelor cu caracter publicitar trebuie să fie corecte, complete şi precise, iar informaţiile trebuie să fie în concordanţă cu cele precizate în cadrul documentului de ofertă.
(4)Orice informaţie difuzată oral sau în scris, inclusiv în format electronic, în ceea ce priveşte oferta publică, chiar dacă aceasta nu are caracter publicitar, trebuie să fie în concordanţă cu informaţiile prevăzute în documentul de ofertă.
(5)În cazul în care ofertantul comunică verbal sau în scris informaţii importante în legătură cu oferta publică de valori mobiliare, aceste informaţii sunt incluse în documentul de ofertă sau într-un amendament la documentul de ofertă, în conformitate cu prevederile art. 28.
(6)A.S.F. verifică dacă desfăşurarea activităţilor publicitare privind oferta publică este conformă cu prevederile alin. (2)-(5).
Art. 28
(1)Orice fapt nou semnificativ sau orice eroare materială ori inexactitate materială privind informaţiile cuprinse în documentul de ofertă, care este de natură să influenţeze evaluarea valorilor mobiliare şi survine sau este constatat/constatată între momentul aprobării documentului de ofertă şi cel al închiderii perioadei de valabilitate a ofertei publice de cumpărare, se menţionează într-un amendament la documentul de ofertă fără întârziere.
(2)Amendamentul prevăzut la alin. (1) este aprobat de A.S.F. în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data depunerii acestuia, cu respectarea aceleiaşi proceduri aplicabile în cazul aprobării documentului de ofertă şi a anunţului aferent şi este adus la cunoştinţa publicului în aceleaşi condiţii în care documentul de ofertă, precum şi anunţul publicitar aferent au fost aduse la cunoştinţa publicului.
(3)Investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, în conformitate cu reglementările A.S.F.
Art. 29
(1)Oferta publică de cumpărare se desfăşoară în condiţii care să asigure egalitate de tratament pentru toţi investitorii.
(2)Conţinutul minim de informaţii pe care trebuie să îl cuprindă documentul de ofertă este stabilit prin reglementările A.S.F.