Capitolul 2 - Productia vinicola - Legea 21/1971 viei si vinului

B.Of. 156

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 17 Decembrie 1971
CAP. 2:Productia vinicola
ART. 21
Vinurile, in functie de calitatea si insusirile lor tehnologice, pot fi: de consum curent, de calitate superioara si speciale.
a)Vinurile de consum curent sint acelea care se obtin din soiuri sau sortimente de soiuri de mare productie, in podgorii sau centre viticole specializate in aceasta directie de productie. Din aceasta categorie fac parte si vinurile ce se obtin din viile razlete.
Taria alcoolica minima a vinurilor de consum curent este de 8% in volume.
b)Vinurile de calitate superioara sint cele care se obtin din soiuri sau sortimente de soiuri cu insusiri tehnologice deosebite, in podgorii sau centre viticole specializate in aceasta directie de productie si dupa o tehnologie anume stabilita.
Taria alcoolica a acestor vinuri este de cel putin 10,5% in volume.
Unele din aceste vinuri, care se disting prin originalitatea insusirilor si caracteristicilor, imprimate de locul de producere delimitat, de soiul sau sortimentul de soiuri, de modul de cultura, de nivelul productiei si de tehnologia consacrata, se vor numi vinuri de calitate superioara cu denumiri de origine.
Punerea in consum a vinurilor de calitate superioara se face cu indicarea podgoriei sau a centrului viticol, a soiului sau sortimentului de soiuri, iar la vinurile de calitate superioara cu denumire de origine se va indica si locul de producere delimitat in acest scop, precum si anul de recolta.
Vinurile produse in podgorii si centre viticole, dar care nu indeplinesc conditiile pentru vinuri de calitate superioara, vor fi trecute in categoria vinurilor de consum curent si valorificate ca atare.
c)Vinurile speciale sint cele obtinute din musturi sau vinuri supuse unor tratamente autorizate, in cursul prelucrarii sau dupa aceea si ale caror caracteristici sint determinate de insusirile tehnologice ale materiei prime si de tehnologia aplicata la prelucrare.
Din categoria vinurilor speciale fac parte: vinurile spumante, vinurile spumoase, vinurile aromatizate, vinurile cu adaos de zahar, de must concentrat, de mistel sau alcool alimentar, cu caracteristicile tehnologice prevazute in normele tehnice de calitate.
ART. 22
Vinul de hibrizi se obtine din strugurii de hibrizi direct producatori si este destinat, in principal, pentru obtinerea alcoolului de vin si otetului.
Vinul de hibrizi poate fi pus in consum ca atare, cu conditia sa fie valorificat sub denumirea de "vin de hibrizi".
Amestecul de struguri sau de vin provenit de la vitele altoite si indigene, cu cel de hibrizi direct producatori, in scopul valorificarii este interzis. In cazul in care se produce un asemenea amestec, vinul rezultat este considerat "vin de hibrizi" si va fi valorificat in conditiile prevazute la alineatul precedent.
ART. 23
Vinurile proprii consumului sint cele care au fost realizate prin practici si tratamente autorizate si se incadreaza sub raportul insusirilor organoleptice si al compozitiei chimice in limitele stabilite prin normele tehnice.
ART. 24
Vinurile care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 23 sint improprii consumului. Ele sint destinate industrializarii pentru fabricarea alcoolului din vin sau otetului, fie direct, fie dupa o prelucrare corespunzatoare.
ART. 25
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu consultarea organelor centrale si a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene interesate, stabileste pentru fiecare podgorie si centru viticol tipurile de vin si de produse pe baza de must sau vin, precum si tehnologia de producere a acestora.
ART. 26
Vinurile de calitate superioara cu denumire de origine, in functie de perioada de recoltare a strugurilor, se vor putea incadra in urmatoarele trepte de calitate : cules la maturitate deplina, la supramaturare si la stafidire.
Denumirea de origine va putea fi purtata si de unele vinuri speciale, de produsele obtinute din distilate de vin invechite, precum si de alte produse vinicole care vor indeplini conditiile prevazute la art. 21 lit. b alin. 3.
ART. 27
Obtinerea, maturarea, conditionarea si imbutelierea vinurilor de calitate superioara, a vinurilor speciale, a distilatelor de vin invechite, precum si a altor produse vinicole, care poarta denumire de origine, se vor efectua in arealul de producere delimitat si in conditiile stabilite prin normele tehnice.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor va autoriza, in cazuri cu totul exceptionale si sub control special, ca maturarea, conditionarea si imbutelierea vinurilor si a produselor pe baza de vin, care poarta denumire de origine, sa se efectueze in intreprinderi specializate din afara arealului de provenienta. In acest caz, pe eticheta va figura, in mod obligatoriu, si denumirea intreprinderii care efectueaza imbutelierea.
ART. 28
Pentru satisfacerea cerintelor si exigentelor consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor si Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, precum si catedrele de specialitate din invatamintul superior agricol vor stabili masuri tehnice si organizatorice menite sa asigure imbunatatirea tehnologiilor de obtinere a vinurilor si diversificarea gamei de produse pe baza de must si vin, potrivit potentialului natural al podgoriilor din tara noastra.
ART. 29
Producerea vinurilor se face in interiorul podgoriei sau centrului viticol, de catre intreprinderile si organizatiile socialiste care au sarcini de plan, iar de ceilalti cultivatori numai pentru strugurii din productia proprie.
ART. 30
Producerea vinurilor speciale, cum sint cele spumante, spumoase, aromatizate sau alcoolizate, a distilatelor de vin si a altor bauturi pe baza de struguri, de must sau de vin, se face numai in intreprinderi sau unitati autorizate de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
ART. 31
Tratamentele aplicate strugurilor la prelucrare, mustului si produselor pe baza de must si vin, permise in practica de vinificare si conservare, sint cele stabilite prin normele tehnice, emise de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu avizul Ministerului Sanatatii.
ART. 32
Sint interzise urmatoarele practici in producerea vinurilor :
a)adaugirea in must sau vin a alcoolului, distilatelor alcoolice de orice fel, mustului concentrat, zaharului si produselor aromatizante sau colorante alimentare ;
b)adaugirea in must sau vin a apei, substantelor indulcitoare si a altor produse care modifica compozitia si insusirile organoleptice ;
c)cupajarea vinurilor din podgorii diferite si de categorii diferite, in afara celor admise in baza normelor tehnice ;
d)amestecarea vinurilor sanatoase cu cele improprii consumului;
e)tratarea mustului si vinului cu produse si materiale neautorizate;
f)alte practici, in afara celor stabilite prin normele tehnice.
Sint exceptate de la prevederile acestui articol lit. a vinurile speciale de la art. 21 alin. 1 lit. c.
In anii cu conditii nefavorabile pentru acumularea zaharului in struguri, in mod exceptional, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, la propunerea organelor de specialitate, va putea autoriza, dupa caz, adaugirea a cel mult 30g zahar la litrul de must, cu conditia ca vinul obtinut sa nu contina zahar nefermentat. Aceste vinuri nu vor putea purta denumire de origine.
ART. 33
Obtinerea bauturilor fermentate din stafide sau din alte materii prime decit struguri ca : mere, coacaze, agrise sau alte fructe, in scopul comercializarii, este permisa numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor. Aceste bauturi nu pot fi denumite vinuri.
ART. 34
Unitatile producatoare de vin de consum curent si de calitate superioara, precum si cele care depoziteaza, conditioneaza ori imbuteliaza aceste vinuri, nu au dreptul sa tina in acelasi local musturi concentrate, misteluri, distilate si alcool de orice fel, zahar si solutii zaharoase, bauturi si sucuri care nu provin din struguri sau derivate ale acestora, substante colorante si aromatizante.
ART. 35
Comercializarea vinurilor si a celorlalte produse vinicole constituie monopol de stat si se realizeaza prin organizatii economice de specialitate.
Exportul vinului si al produselor pe baza de must si vin se va face prin unitatile specializate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Cooperativele agricole de productie pot valorifica, in conditiile legii, cantitatile ramase disponibile dupa achitarea obligatiilor catre stat. Membrii cooperatori si producatorii individuali pot valorifica cantitatile destinate consumului propriu daca achita taxele legale si le vind direct din gospodarie consumatorilor.
ART. 36
Transportul vinurilor si al celorlalte bauturi obtinute pe baza de struguri si vin, de la unitatile in care s-au produs catre unitatile de depozitare, maturare, conditionare, imbuteliere sau comercializare, precum si catre cele de industrializare, va fi insotit de buletinul de analiza si de buletinul de atestare a denumirii de origine pentru produsele indreptatite a purta aceasta denumire.
ART. 37
Vinurile si celelalte bauturi pe baza de vin, cu denumire de origine, destinate consumului intern, vor fi comercializate, in mod obligatoriu, numai imbuteliate.
ART. 38
Calitatea vinurilor si a celorlalte bauturi provenite din must si vin, importate, trebuie sa fie dovedita prin certificate eliberate de laboratoare recunoscute in tara de origine. Certificatul va contine, in masura in care conventia dintre state nu prevede altfel, indicatii asupra provenientei, compozitiei chimice si confirmarea ca acestea corespund prevederilor legii din tara de origine.
ART. 39
Vinurile si celelalte bauturi provenite din must si din vin, importate fara a fi imbuteliate, vor fi comercializate sub denumirea cu care au fost importate ; cele care se imbuteliaza in tara vor purta pe eticheta mentiunea "imbuteliat in Romania".