Art. 21. - Vinurile de consum curent sint acelea care se obtin din soiuri sau sortimente de soiuri de mare productie, in podgorii sau centre viticole specializate in aceasta directie de productie. Din aceasta categorie fac parte si vinurile ce se obtin din viile razlete. - Legea 21/1971 viei si vinului

B.Of. 156

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 17 Decembrie 1971
ART. 21
Vinurile, in functie de calitatea si insusirile lor tehnologice, pot fi: de consum curent, de calitate superioara si speciale.
a)Vinurile de consum curent sint acelea care se obtin din soiuri sau sortimente de soiuri de mare productie, in podgorii sau centre viticole specializate in aceasta directie de productie. Din aceasta categorie fac parte si vinurile ce se obtin din viile razlete.
Taria alcoolica minima a vinurilor de consum curent este de 8% in volume.
b)Vinurile de calitate superioara sint cele care se obtin din soiuri sau sortimente de soiuri cu insusiri tehnologice deosebite, in podgorii sau centre viticole specializate in aceasta directie de productie si dupa o tehnologie anume stabilita.
Taria alcoolica a acestor vinuri este de cel putin 10,5% in volume.
Unele din aceste vinuri, care se disting prin originalitatea insusirilor si caracteristicilor, imprimate de locul de producere delimitat, de soiul sau sortimentul de soiuri, de modul de cultura, de nivelul productiei si de tehnologia consacrata, se vor numi vinuri de calitate superioara cu denumiri de origine.
Punerea in consum a vinurilor de calitate superioara se face cu indicarea podgoriei sau a centrului viticol, a soiului sau sortimentului de soiuri, iar la vinurile de calitate superioara cu denumire de origine se va indica si locul de producere delimitat in acest scop, precum si anul de recolta.
Vinurile produse in podgorii si centre viticole, dar care nu indeplinesc conditiile pentru vinuri de calitate superioara, vor fi trecute in categoria vinurilor de consum curent si valorificate ca atare.
c)Vinurile speciale sint cele obtinute din musturi sau vinuri supuse unor tratamente autorizate, in cursul prelucrarii sau dupa aceea si ale caror caracteristici sint determinate de insusirile tehnologice ale materiei prime si de tehnologia aplicata la prelucrare.
Din categoria vinurilor speciale fac parte: vinurile spumante, vinurile spumoase, vinurile aromatizate, vinurile cu adaos de zahar, de must concentrat, de mistel sau alcool alimentar, cu caracteristicile tehnologice prevazute in normele tehnice de calitate.