Capitolul ii - Ingrediente şi emisii - Legea 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
M.Of. 906
În vigoare Versiune de la: 31 Martie 2024
CAPITOLUL II:Ingrediente şi emisii
Art. 3: Nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină, monoxid de carbon şi alte substanţe
(1)Nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România nu sunt mai mari de:
a)10 mg de gudron/ţigaretă;
b)1 mg de nicotină/ţigaretă;
c)10 mg de monoxid de carbon/ţigaretă.
(2)Diminuarea nivelurilor maxime ale emisiilor ţigaretelor prevăzute la alin. (1), adoptată prin acte delegate ale Comisiei Europene, este pusă în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3)Ministerul Sănătăţii notifică Comisiei Europene orice nivel maxim al emisiilor pe care îl stabileşte pentru emisiile ţigaretelor, altele decât emisiile prevăzute la alin. (1), şi pentru emisiile altor produse din tutun decât ţigaretele.
(4)Standardele referitoare la nivelurile maxime ale emisiilor pentru emisiile ţigaretelor, altele decât emisiile prevăzute la alin. (1), şi pentru emisiile produselor din tutun, altele decât ţigaretele, adoptate prin acte delegate ale Comisiei Europene, sunt puse în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 4: Metode de măsurare
(1)Emisiile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon ale ţigaretelor se măsoară pe baza Standardului ISO 4387 pentru gudron, a Standardului ISO 10315 pentru nicotină şi a Standardului ISO 8454 pentru monoxid de carbon.
(2)Exactitatea măsurătorilor referitoare la gudron, nicotină şi monoxid de carbon se stabileşte în conformitate cu Standardul ISO 8243.
(3)Măsurătorile prevăzute la alin. (1) şi (2) se verifică de către laboratoarele din România agreate şi monitorizate de către Ministerul Sănătăţii sau de către laboratoare din alte state membre, agreate şi monitorizate de autorităţile competente ale statelor respective, incluse în lista de laboratoare autorizate în statele membre, publicată de Comisia Europeană.
(4)Laboratoarele prevăzute la alin. (3) nu sunt deţinute şi nici controlate în mod direct sau indirect de către producătorii sau importatorii de produse din tutun.
(5)Ministerul Sănătăţii întocmeşte şi actualizează, în cazul în care survin modificări, lista laboratoarelor din România agreate şi monitorizate şi o transmite Comisiei Europene, însoţită de criteriile utilizate pentru agreare şi de mijloacele de monitorizare aplicate.
(6)Criteriile utilizate pentru agrearea laboratoarelor din România şi mijloacele de monitorizare a acestora prevăzute la alin. (3) se elaborează şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(7)Metodele de măsurare a emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon adaptate în baza evoluţiilor ştiinţifice şi tehnice sau a standardelor convenite la nivel internaţional şi adoptate prin acte delegate ale Comisiei Europene sunt puse în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(8)Ministerul Sănătăţii notifică Comisiei Europene orice metodă de măsurare pe care o utilizează pentru emisiile ţigaretelor, altele decât emisiile prevăzute la alin. (7), şi pentru emisiile produselor din tutun, altele decât ţigaretele.
(9)Standardele asupra cărora convin părţile la Convenţia-cadru WHO pentru controlul tutunului referitoare la metodele de măsurare, adoptate prin acte delegate ale Comisiei Europene, sunt puse în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(10)Ministerul Sănătăţii percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru verificarea măsurătorilor prevăzute la alin. (1) şi (2).
(11)Cuantumul şi procedura de percepere a tarifelor prevăzute la alin. (10) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 5: Raportarea cu privire la ingrediente şi emisii
(1)Producătorii şi importatorii de produse din tutun întocmesc, pentru fiecare denumire de marcă şi pentru fiecare tip, un dosar al produsului, care conţine următoarele:
a)lista tuturor ingredientelor, precum şi a cantităţilor corespunzătoare utilizate la fabricarea produselor din tutun, în ordine descrescătoare a masei fiecărui ingredient inclus în produsele din tutun;
b)statutul ingredientelor înscrise în lista menţionată la lit. a), inclusiv dacă acestea au fost sau nu înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 396 din 29 mai 2007, precum şi clasificarea lor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, de modificare şi de abrogare a Directivelor 67/548/CEE şi 1999/45/CE, precum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 353 din 31 decembrie 2008;
c)o declaraţie care descrie motivele pentru care aceste ingrediente au fost incluse în respectivele produse din tutun;
d)datele toxicologice relevante cu privire la ingredientele înscrise în lista menţionată la lit. a), în formă arsă sau nearsă, după caz, menţionându-se în special efectele lor asupra sănătăţii consumatorilor şi ţinând cont, printre altele, de orice efect de dependenţă;
e)un document tehnic care cuprinde descrierea generală a aditivilor utilizaţi şi a proprietăţilor acestora, în cazul ţigaretelor şi tutunului de rulat;
f)nivelurile emisiilor ţigaretelor şi produselor din tutun, altele decât ţigaretele prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (4);
g)informaţii cu privire la emisii şi nivelurile acestora, altele decât cele prevăzute la lit. f), acolo unde sunt disponibile;
h)metodele de măsurare a emisiilor utilizate, altele decât cele pentru gudron, nicotină şi monoxid de carbon şi cele pentru emisiile prevăzute la art. 4 alin. (8);
i)volumul anual al vânzărilor în România per marcă şi tip, aferente anului anterior celui de raportare, raportate în număr de ţigarete sau de kilograme, începând cu 1 ianuarie 2015;
j)studiile interne şi externe de care dispun producătorii şi importatorii produselor din tutun cu privire la cercetarea pieţei şi preferinţele diverselor grupuri de consumatori, incluzând tinerii şi fumătorii curenţi, referitoare la ingrediente şi emisii;
k)rezumatele oricăror studii de piaţă pe care producătorii şi importatorii produselor din tutun le realizează atunci când lansează produse noi.
(2)Ministerul Sănătăţii poate solicita producătorilor sau importatorilor să efectueze şi să transmită în format electronic, în termen de cel mult 18 luni de la solicitare, studii pentru evaluarea efectelor ingredientelor asupra sănătăţii, luând în considerare, printre altele, potenţialul de dependenţă şi toxicitatea lor.
(3)Informaţiile prevăzute la alin. (1) sunt furnizate Ministerului Sănătăţii de către producătorii şi importatorii de produse din tutun, în format electronic:
a)până la data de 20 noiembrie 2016, pentru produsele care sunt deja introduse pe piaţa din Uniunea Europeană;
b)înainte de introducerea pe piaţă a unui produs nou sau modificat din tutun;
c)ori de câte ori compoziţia sau alte informaţii despre un produs din tutun sunt modificate astfel încât afectează informaţiile furnizate în temeiul prezentului articol.
(4)La momentul transmiterii informaţiilor prevăzute la alin. (1), producătorii şi importatorii de produse din tutun precizează datele pe care le consideră a fi:
a)secrete comerciale, în cazul informaţiilor transmise conform prevederilor alin. (1) lit. a), f) şi g);
b)informaţii confidenţiale, pentru restul informaţiilor.
(5)Ministerul Sănătăţii aplică măsurile legale necesare pentru asigurarea confidenţialităţii acelor informaţii care sunt indicate a fi secrete comerciale şi a celor care sunt considerate a fi informaţii confidenţiale conform prevederilor legale.
(6)Informaţiile transmise conform prevederilor alin. (1) lit. a), f) şi g) care nu sunt indicate a fi secrete comerciale de către producătorii şi importatorii de produse din tutun la momentul transmiterii dosarelor produselor sunt puse la dispoziţia publicului de către Ministerul Sănătăţii, pe pagina oficială de internet.
(7)Instituţiile publice care deţin date privind volumul vânzărilor de produse din tutun în România le furnizează anual Ministerului Sănătăţii, în primul trimestru al anului curent pentru anul anterior, începând cu 1 ianuarie 2016, raportarea făcându-se în număr de ţigarete sau de kilograme.
(8)Ministerul Sănătăţii stochează informaţiile primite potrivit prezentului articol şi le pune la dispoziţia Comisiei Europene şi a celorlalte autorităţi competente din statele membre, în scopul aplicării prezentei legi, în format electronic.
(9)Procedura pentru aplicarea prevederilor alin. (1)-(8) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu prevederile actelor de punere în aplicare ale Comisiei Europene prin care se stabileşte formatul pentru transmiterea şi punerea la dispoziţie a informaţiilor privind produsele din tutun, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(10)Ministerul Sănătăţii percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru primirea, stocarea, prelucrarea şi analizarea informaţiilor transmise în temeiul prezentului articol.
(11)Cuantumul şi procedura de percepere a tarifelor prevăzute la alin. (10) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(12)Toate datele şi informaţiile transmise către şi de către Ministerul Sănătăţii în temeiul prezentului articol se furnizează în format electronic.
Art. 6: Lista prioritară a aditivilor şi obligaţiile de raportare extinsă
(1)În plus faţă de obligaţiile de raportare prevăzute la art. 5, producătorii şi importatorii de produse din tutun introduse pe piaţa din România au obligaţii de raportare extinsă pentru anumiţi aditivi conţinuţi în; ţigarete şi tutun pentru rulat şi incluşi pe lista prioritară a aditivilor.
(2)Lista prioritară a aditivilor conţine acei aditivi:
a)pentru care există indicaţii iniţiale, cercetări sau reglementări în alte jurisdicţii care sugerează că aceştia au una dintre proprietăţile stabilite la alin. (4); şi
b)care fac parte dintre aditivii cei mai utilizaţi în mod obişnuit, din punctul de vedere al masei sau al numărului, potrivit ingredientelor raportate în temeiul art. 5 alin. (1) lit. a) şi c)-h).
(3)Lista prioritară a aditivilor este stabilită şi, ulterior, actualizată de Comisia Europeană, prin acte de punere în aplicare, şi cuprinde cel puţin 15 aditivi.
(4)Producătorii şi importatorii de ţigarete şi tutun de rulat introduse pe piaţa din România şi care conţin un aditiv inclus pe lista prioritară a aditivilor prevăzută la alin. (3) efectuează studii cuprinzătoare care să examineze pentru fiecare aditiv dacă acesta:
a)contribuie la toxicitatea sau la potenţialul de dependenţă al produselor vizate şi dacă acest lucru are drept efect creşterea nivelului de toxicitate sau a potenţialului de dependenţă în oricare dintre produsele vizate, într-un mod semnificativ sau măsurabil;
b)determină o aromă caracteristică;
c)facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei; sau
d)duce la formarea de substanţe care au proprietăţi CMTR, în ce cantităţi şi dacă acest lucru are drept efect intensificarea proprietăţilor CMTR ale oricăruia dintre produsele vizate, într-un mod semnificativ sau măsurabil.
(5)Studiile menţionate la alin. (4) ţin seama de utilizarea planificată a produselor în cauză şi analizează în special emisiile care rezultă în urma procesului de combustie care implică aditivul respectiv. Studiile analizează interacţiunea aditivului respectiv cu alte ingrediente conţinute de produsele respective.
(6)Producătorii sau importatorii care folosesc acelaşi aditiv în produsele lor din tutun pot efectua un studiu comun atunci când utilizează aditivul respectiv într-o compoziţie comparabilă a produsului.
(7)Producătorii sau importatorii întocmesc un raport privind rezultatele studiilor menţionate la alin. (4), care conţine un rezumat şi o prezentare de ansamblu ce compilează lucrările ştiinţifice disponibile cu privire la aditivul respectiv şi rezumă datele interne referitoare la efectele aditivului.
(8)Producătorii sau importatorii transmit raportul prevăzut la alin. (7) Comisiei Europene şi o copie Ministerului Sănătăţii, în termen de cel mult 18 luni de la data la care aditivul respectiv este inclus în lista prioritară prevăzută la alin. (3).
(9)În situaţia în care Comisia Europeană sau Ministerul Sănătăţii solicită producătorilor sau importatorilor de produse din tutun informaţii suplimentare cu privire la un aditiv inclus pe lista prioritară a aditivilor, prevăzută la alin. (3), în termen de cel mult 6 luni de la solicitare, producătorii sau importatorii de produse din tutun includ informaţiile în raportul prevăzut la alin. (7).
(10)Procedura pentru transmiterea şi punerea la dispoziţia publicului a informaţiilor privind produsele din tutun ce trebuie raportate conform prevederilor prezentului articol este aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu prevederile actelor de punere în aplicare ale Comisiei Europene prin care se stabileşte formatul pentru transmiterea şi punerea la dispoziţie a informaţiilor privind produsele din tutun, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(11)Ministerul Sănătăţii poate solicita ca raportul prevăzut la alin. (7) să fie evaluat de un organism ştiinţific independent, în special în ceea ce priveşte exhaustivitatea conţinutului, metodologia şi concluziile lui, pentru ca informaţiile primite să fie utilizate în procesul decizional menţionat la art. 7.
(12)Ministerul Sănătăţii percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru evaluările prevăzute la alin. (11).
(13)Cuantumul şi procedura de percepere a tarifelor menţionate la alin. (12) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(14)La momentul transmiterii informaţiilor prevăzute în prezentul articol, producătorii şi importatorii de produse din tutun precizează datele pe care le consideră a fi secrete comerciale.
(15)Ministerul Sănătăţii aplică măsurile legale necesare pentru asigurarea confidenţialităţii acelor informaţii care sunt indicate a fi secrete comerciale şi a celor care sunt considerate a fi informaţii confidenţiale conform prevederilor legale.
(16)Informaţiile care nu sunt indicate a fi secrete comerciale de către producătorii şi importatorii de produse din tutun la momentul transmiterii informaţiilor în temeiul acestui articol, inclusiv rapoartele prevăzute la alin. (7), sunt puse la dispoziţia publicului de către Ministerul Sănătăţii, pe pagina oficială de internet.
(17)Toate datele şi informaţiile transmise către şi de către Ministerul Sănătăţii în temeiul prezentului articol se furnizează în format electronic.
(18)Ministerul Sănătăţii stochează toate informaţiile transmise în temeiul prezentului articol şi pune aceste informaţii la dispoziţia Comisiei Europene şi a celorlalte autorităţi competente din statele membre, în format electronic.
(19)Întreprinderile mici şi mijlocii, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 681 din 29 iulie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de obligaţiile prevăzute la alin. (1)-(9) în cazul în care un raport privind aditivul respectiv este întocmit de un alt producător sau importator de produse din tutun.
Art. 7: Reglementarea ingredientelor
(1)Introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă.
(2)Utilizarea aditivilor care sunt esenţiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zahărului menit să înlocuiască zahărul care se pierde în timpul procesului de uscare, este permisă doar dacă aditivii respectivi nu imprimă produsului o aromă caracteristică şi nu cresc în mod semnificativ sau măsurabil potenţialul de dependenţă, toxicitatea sau proprietăţile CMTR ale produsului din tutun.
(3)În cazul în care Comisia Europeană stabileşte, la cererea unui stat membru sau din oficiu, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, că un produs din tutun intră sau nu intră sub incidenţa alin. (1) şi (2), iar acest produs este introdus pe piaţa din România, Ministerul Sănătăţii aprobă respectivul act prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 45 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(4)În cazul în care Ministerul Sănătăţii are suspiciuni că un produs din tutun comercializat pe piaţa din România are o aromă caracteristică, poate declanşa procedura prin care se determină dacă un produs din tutun are o aromă caracteristică sau nu.
(5)Procedura menţionată la alin. (4):
a)este în conformitate cu prevederile actelor de punere în aplicare ale Comisiei Europene care stabilesc reglementări uniforme privind procedurile utilizate pentru a determina dacă un produs din tutun intră sau nu intră sub incidenţa alin. (1) şi (2);
b)include şi posibilitatea consultării, înainte de a adopta măsuri în temeiul alin. (1), a Comitetului consultativ independent înfiinţat la nivelul Uniunii Europene în temeiul art. 7 alin. (4) din Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 127 din 29 aprilie 2014.
(6)Ministerul Sănătăţii notifică Comisiei Europene măsurile luate în temeiul alin. (1) şi (2).
(7)Nivelurile maxime ale conţinutului pentru aditivii sau pentru combinaţia de aditivi care a dus la interdicţii în temeiul alin. (1) şi (2), adoptate prin acte delegate de către Comisia Europeană, se pun în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(8)Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin următorii aditivi:
a)vitamine sau alţi aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate;
b)cafeină sau taurină ori alţi aditivi şi compuşi stimulanţi care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea;
c)aditivi cu proprietăţi colorante pentru emisii;
d)în cazul produselor din tutun pentru fumat, aditivi care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei; şi
e)aditivi care au proprietăţi CMTR în formă nearsă.
(9)Lista aditivilor menţionaţi la alin. (8) lit. e) clasificaţi sau propuşi pentru clasificare ca având proprietăţi CMTR este aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, şi se actualizează în funcţie de lista prioritară de aditivi menţionată la art. 6 alin. (2).
(10)Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin:
a)arome în oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii;
b)tutun sau nicotină în filtre, hârtii sau capsule.
(11)Dispoziţiile şi condiţiile prevăzute în actele normative menţionate la art. 5 alin. (1) lit. b) se aplică, în mod corespunzător, produselor de tutun.
(12)Pe baza dovezilor ştiinţifice, Ministerul Sănătăţii poate interzice introducerea pe piaţă a produselor din tutun care conţin aditivi în cantităţi care amplifică efectele toxice, potenţialul de dependenţă sau proprietăţile CMTR ale unui produs din tutun la momentul consumului în mod semnificativ sau măsurabil.
(13)Ministerul Sănătăţii notifică Comisiei Europene măsurile luate în temeiul alin. (12).
(14)În cazul în care Comisia Europeană stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, dacă un produs din tutun intră sau nu intră sub incidenţa alin. (12), iar acesta este introdus pe piaţa din România, Ministerul Sănătăţii aprobă respectivul act prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 45 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(15)Nivelurile maxime pentru aditivii care amplifică efectul toxic sau potenţialul de dependenţă al unui produs din tutun, adoptate de Comisia Europeană prin acte delegate, se pun în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(16)Produsele din tutun altele decât ţigaretele, tutunul de rulat şi produsele din tutun încălzit sunt exceptate de la interdicţiile prevăzute la alin. (1) şi (10).
(17)Retragerea exceptării prevăzute la alin. (16) pentru o anumită categorie de produse adoptată de Comisia Europeană prin acte delegate se pune în aplicare prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(18)Ministerul Sănătăţii percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru a evalua dacă un produs din tutun prezintă o aromă caracteristică, dacă au fost utilizaţi aditivi interzişi sau arome interzise, precum şi dacă un produs din tutun conţine aditivi în cantităţi care cresc în mod semnificativ şi măsurabil efectul toxic, potenţialul de dependenţă sau proprietăţile CMTR ale produsului respectiv.
(19)Cuantumul şi procedura de percepere a tarifelor prevăzute la alin. (18) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(20)În ceea ce priveşte produsele din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni Europene reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse, la data intrării în vigoare a prezentei legi, dispoziţiile prezentului articol se aplică începând cu data de 15 iunie 2020.
(21)Prezentul articol nu se aplică tutunului pentru uz oral.