Secţiunea 1 - Selecţia poliţiştilor de penitenciare - Legea 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare

M.Of. 631

În vigoare
Versiune de la: 16 Iunie 2023
SECŢIUNEA 1:Selecţia poliţiştilor de penitenciare
Art. 11
Pot dobândi calitatea de poliţist de penitenciare persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
a)au cetăţenia română şi domiciliul în România;
b)cunosc limba română;
c)îndeplinesc condiţiile de studii şi vechime prevăzute de lege;
d)au 18 ani împliniţi, capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei;
e)nu au antecedente penale sau nu sunt în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
f)îndeplinesc condiţiile specifice postului;
g)nu le-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani;
h)au un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare. În aprecierea acestei condiţii se va avea în vedere ca prin întregul său comportament persoana să se arate demnă de respectul şi încrederea impuse de profesia de poliţist de penitenciare. Procedura de desfăşurare a verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei;

i)nu au fost agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate ca poliţie politică şi nici nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii;

j)obţin autorizaţie, pentru funcţiile care implică lucrul cu informaţii clasificate, după promovarea concursului.
Art. 12
Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în procesul de selecţie a poliţiştilor de penitenciare, garantează aplicarea principiilor de egalitate, merit, capacitate profesională şi de transparenţă.
Art. 13
(1)Încadrarea reprezintă numirea ca poliţist de penitenciare şi se poate face prin următoarele modalităţi:
a)repartizarea cu prioritate pe locurile anume rezervate în acest scop a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care pregătesc personal pentru poliţia penitenciară - ofiţeri şi agenţi;
b)concurs, din sursă externă;
c)transferul cadrelor militare şi poliţiştilor din cadrul altor instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului.
(2)Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare - curs de zi, cu diplomă de licenţă, sunt încadraţi ca poliţişti de penitenciare definitivi, fără concurs, în funcţii publice de execuţie şi li se acordă gradul de subinspector de poliţie penitenciară.
(3)Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare - curs de zi, cu durata studiilor mai mare de 4 ani, care au primit pe perioada studiilor un grad profesional sau militar de ofiţer, sunt încadraţi la absolvire poliţişti de penitenciare definitivi, fără concurs, în funcţii publice de execuţie, li se acordă gradul de subinspector de poliţie penitenciară şi li se ia în calcul, la stabilirea stagiului minim în grad, perioada scursă de la ultima avansare.
(4)Candidaţii declaraţi "Admis" în cadrul instituţiilor de învăţământ superior pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare semnează un angajament prin care se obligă să lucreze cel puţin 9 ani în poliţia penitenciară, după absolvirea studiilor.
(5)Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pentru pregătirea agenţilor de poliţie penitenciară, cu durata de cel puţin un an şcolar, sunt încadraţi ca poliţişti de penitenciare definitivi, fără concurs şi li se acordă gradul de agent de poliţie penitenciară.
(6)Candidaţii declaraţi "Admis" la instituţiile de învăţământ pentru pregătirea agenţilor de poliţie penitenciară semnează un angajament scris prin care se obligă să lucreze cel puţin 5 ani în poliţia penitenciară, după absolvirea studiilor.
(7)Persoanele prevăzute la alin. (4) şi (6) care nu respectă angajamentul sunt obligate să restituie cheltuielile de şcolarizare, proporţional cu perioada rămasă până la împlinirea termenului, cu excepţia cazului în care nerespectarea angajamentului se datorează unor motive neimputabile ori în cazul transferului sau încadrării la alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului. Obligaţia recuperării cheltuielilor de şcolarizare revine unităţii la care cel în cauză era încadrat la data încetării raporturilor de serviciu.
(8)Persoanele care deţin grade militare sau profesionale, în activitate sau în rezervă, superioare celor acordate la absolvire nu pot candida pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare.
Art. 14
(1)Încadrarea ca poliţist de penitenciare prin modalitatea prevăzută la art. 13 alin. (1) lit. c) se aprobă la cerere, potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane prevăzute la art. 20, în raport cu funcţia pe care se solicită transferul, cu respectarea condiţiilor obligatorii cumulative pentru numirea în acea funcţie, precum şi a următoarelor condiţii:
a)atribuţiile de serviciu ale funcţiei pe care se solicită transferul să fie similare cu cele ale funcţiei anterioare sau, după caz, să corespundă specialităţii studiilor;
b)transferul să se facă pe funcţii din aceeaşi categorie şi de acelaşi fel, respectiv funcţii de execuţie sau, după caz, funcţii de conducere; în cazul persoanelor care ocupă funcţii de conducere, transferul se poate face pe funcţii de conducere de nivel minim, conform domeniului de activitate, sau pe funcţii de execuţie;
c)persoana care solicită transferul să susţină şi să promoveze o evaluare a cunoştinţelor profesionale;
d)să existe acordul instituţiei de unde se transferă şi al celei unde se transferă.
(2)În situaţia în care mai multe persoane îndeplinesc condiţiile pentru transferul pe aceeaşi funcţie, efectuarea transferului se face în funcţie de rezultatul evaluării cunoştinţelor profesionale prevăzute la alin. (1) lit. c).
(3)Procedura efectuării transferului, documentele necesare, modul de desfăşurare a evaluării şi de încadrare a personalului se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
Art. 15
Organizarea şi desfăşurarea concursului prevăzut la art. 13 alin. (1) lit. b) se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justiţiei; la concurs poate participa, în calitate de observator, câte un reprezentant al organizaţiilor sindicale ale poliţiştilor de penitenciare, reprezentative la nivelul sistemului penitenciar. Perioada în care poliţistul de penitenciare participă la concurs, în calitate de observator desemnat de organizaţia sindicală, este asimilată timpului efectiv lucrat şi se pontează în mod corespunzător, în limita duratei normale a timpului de muncă. Pe această perioadă nu se acordă drepturi de cazare, diurnă sau transport.