Secţiunea 2 - Înfiinţarea unei sucursale - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 2:Înfiinţarea unei sucursale
Art. 113
(1)Serviciile şi/sau activităţile de investiţii, precum şi serviciile auxiliare pot fi furnizate pe teritoriul României de către firme de investiţii şi instituţii de credit din state membre prin dreptul de stabilire, fie prin înfiinţarea unei sucursale, fie prin utilizarea unui agent delegat stabilit în România, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi, după caz, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca respectivele servicii şi activităţi să fie incluse în autorizaţia acordată firmei de investiţii sau instituţiei de credit în statul membru de origine.
(2)Serviciile auxiliare pot fi furnizate doar împreună cu un serviciu de investiţii şi/sau o activitate de investiţii.
(3)Firmele de investiţii şi instituţiile de credit din statele membre prevăzute la alin. (1) se înscriu în Registrul A.S.F.
(4)A.S.F. nu impune obligaţii suplimentare, în afara celor autorizate în conformitate cu prevederile art. 116, în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea sucursalei unei firme de investiţii sau a unei instituţii de credit pentru care a primit notificare însoţită de informaţii similare celor prevăzute la art. 114 alin. (1) şi (4) de la o autoritate competentă din alt stat membru pentru aspectele reglementate de prezenta lege.
(5)În cazul în care firma de investiţii dintr-un stat membru apelează la un agent delegat situat în România, acesta este asimilat sucursalei firmei de investiţii de pe teritoriul României, în cazul în care aceasta a fost înfiinţată, şi este supus, în orice situaţie, dispoziţiilor prezentei legi referitoare la sucursale.
Art. 114
(1)S.S.I.F. care doreşte să înfiinţeze o sucursală pe teritoriul unui alt stat membru sau să utilizeze agenţi delegaţi stabiliţi într-un alt stat membru în care nu a înfiinţat o sucursală informează în prealabil A.S.F. şi îi comunică următoarele informaţii:
a)statul membru pe teritoriul căruia intenţionează să înfiinţeze o sucursală sau statele membre în care nu a înfiinţat o sucursală, dar în care intenţionează să utilizeze agenţi delegaţi stabiliţi pe teritoriul acestora;
b)un program de activitate care precizează, printre altele, serviciile şi/sau activităţile de investiţii, precum şi serviciile auxiliare pe care le va furniza;
c)în cazul în care este înfiinţată, structura organizatorică a sucursalei, cu precizarea dacă sucursala intenţionează să utilizeze agenţi delegaţi, precum şi identitatea respectivilor agenţi delegaţi;
d)în cazul în care se utilizează agenţi delegaţi într-un stat membru în care o S.S.I.F. nu a înfiinţat o sucursală, o descriere a utilizării preconizate a agentului/agenţilor delegat/delegaţi şi o structură organizatorică, inclusiv lanţul ierarhic, precizând modul în care agentul/agenţii se încadrează în structura corporativă a S.S.I.F.;
e)adresa de la care pot fi obţinute documente în statul membru gazdă;
f)numele persoanelor însărcinate cu administrarea sucursalei sau a agentului delegat.
(2)În cazul în care S.S.I.F. utilizează un agent delegat stabilit în alt stat membru decât România, acest agent delegat este asimilat sucursalei, în cazul în care aceasta a fost înfiinţată, şi este supus, în orice situaţie, dispoziţiilor legislaţiei referitoare la sucursale din statul membru gazdă.
(3)Cu excepţia cazurilor în care A.S.F., în urma analizării activităţilor avute în vedere de S.S.I.F., consideră că structura administrativă sau situaţia financiară a S.S.I.F. nu este adecvată, A.S.F. notifică informaţiile prevăzute la alin. (1), în termen de 3 luni de la primirea acestora, autorităţii competente a statului membru gazdă desemnate ca punct de contact în conformitate cu art. 237 alin. (1)-(5) şi informează S.S.I.F. în acest sens.
(4)Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1), A.S.F. comunică autorităţii competente a statului membru gazdă informaţii detaliate privind sistemul de compensare a investitorilor la care participă S.S.I.F.
(5)În situaţia modificării informaţiilor prevăzute la alin. (4), A.S.F. informează autoritatea competentă a statului membru gazdă în legătură cu aceasta.
(6)În cazul în care refuză comunicarea informaţiilor către autoritatea competentă a statului membru gazdă, A.S.F. precizează motivele refuzului său S.S.I.F. respective, în termen de 3 luni de la primirea tuturor informaţiilor.
(7)La primirea unei comunicări din partea autorităţii competente a statului membru gazdă sau, în absenţa unei astfel de comunicări, în termen de maximum două luni de la data notificării transmise de către A.S.F., sucursala poate fi înfiinţată şi îşi poate începe activitatea.
Art. 115
(1)Orice instituţie de credit care intenţionează să utilizeze un agent delegat stabilit în alt stat membru decât România pentru a furniza servicii şi/sau activităţi de investiţii, precum şi servicii auxiliare în conformitate cu prezenta lege notifică A.S.F. şi îi furnizează informaţiile prevăzute la art. 114 alin. (1).
(2)Cu excepţia cazurilor în care B.N.R. constată şi informează A.S.F. cu privire la faptul că structura administrativă sau situaţia financiară a instituţiei de credit nu este corespunzătoare, A.S.F. notifică informaţiile primite conform alin. (1), în termen de 3 luni de la primirea acestora, autorităţii competente a statului membru gazdă şi informează instituţia de credit respectivă cu privire la aceasta.
(3)În cazul în care B.N.R. solicită A.S.F. să refuze notificarea informaţiilor către autoritatea competentă a statului membru gazdă, A.S.F. precizează motivele refuzului său instituţiei de credit respective, în termen de 3 luni de la primirea tuturor informaţiilor.
(4)La primirea unei comunicări din partea autorităţii competente a statului membru gazdă sau, în absenţa unei astfel de comunicări, în termen de maximum două luni de la data transmiterii notificării de către A.S.F., agentul delegat îşi poate începe activitatea. Unui astfel de agent delegat i se aplică dispoziţiile legislaţiei referitoare la sucursale din statul membru gazdă.
Art. 116
(1)Sucursala unei firme de investiţii sau a unei instituţii de credit dintr-un stat membru trebuie să respecte obligaţiile prevăzute la art. 60, 81-89 şi 91-96 din prezenta lege şi la art. 14-26 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, precum şi măsurile adoptate în conformitate cu aceste dispoziţii de către A.S.F. A.S.F. se asigură că sucursala respectivă îşi îndeplineşte aceste obligaţii.
(2)A.S.F. este abilitată să examineze măsurile instituite de sucursală şi să solicite modificarea lor, dacă o asemenea modificare este strict necesară pentru a permite A.S.F. să verifice respectarea de către sucursala din România a unei firme de investiţii sau a unei instituţii de credit dintr-un stat membru a obligaţiilor prevăzute la alin. (1) în ceea ce priveşte serviciile furnizate şi/sau activităţile desfăşurate pe teritoriul României.
Art. 117
(1)În cazul în care o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru şi-a înfiinţat o sucursală pe teritoriul României, ulterior notificării către A.S.F., autoritatea competentă a statului membru de origine a acestei firme de investiţii poate proceda, în exercitarea responsabilităţilor sale, la verificări la faţa locului la această sucursală.
(2)A.S.F. poate proceda, în exercitarea responsabilităţilor sale şi după ce a informat autoritatea competentă a statului membru gazdă, la efectuarea de inspecţii la sediul sucursalei unei S.S.I.F. înfiinţate pe teritoriul altui stat membru.
Art. 118
(1)În cazul modificării uneia dintre informaţiile comunicate în conformitate cu art. 114 alin. (1), S.S.I.F. anunţă în scris A.S.F., cu cel puţin o lună înainte de aplicarea modificării respective.
(2)A.S.F. informează autoritatea competentă a statului membru gazdă în legătură cu această modificare.