Secţiunea 1 - Dispoziţii generale - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 1:Dispoziţii generale
Art. 76
(1)S.S.I.F. are obligaţia de a respecta permanent condiţiile impuse la autorizarea iniţială prevăzute la cap. I.
(2)S.S.I.F. supune autorizării sau, după caz, notificării A.S.F. orice modificare importantă a condiţiilor avute în vedere la momentul acordării autorizaţiei iniţiale în conformitate cu reglementările A.S.F. emise în aplicarea prezentei legi.
(3)Instituţiile de credit notifică B.N.R. orice modificare importantă a condiţiilor avute în vedere la momentul acordării autorizaţiei iniţiale în conformitate cu reglementările comune A.S.F./B.N.R. emise în aplicarea prezentei legi.
(4)B.N.R. informează de îndată A.S.F. cu privire la modificarea prevăzută la alin. (3).
Art. 77
(1)A.S.F. monitorizează activitatea S.S.I.F. pentru a verifica respectarea condiţiilor de funcţionare prevăzute de prezenta lege.
(2)S.S.I.F. furnizează A.S.F. informaţiile necesare pentru verificarea respectării obligaţiilor prevăzute la alin. (1).
(3)În cazul în care este responsabilă cu autorizarea şi supravegherea activităţilor unui mecanism de publicare aprobat, denumit în continuare APA, astfel cum este definit la art. 2 alin. (1) pct. 34 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu o derogare în conformitate cu art. 2 alin. (3) din regulamentul menţionat, sau ale unui mecanism de raportare aprobat, denumit în continuare ARM, astfel cum este definit la art. 2 alin. (1) pct. 36 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu o derogare în conformitate cu art. 2 alin. (3) din acelaşi regulament, A.S.F. monitorizează activităţile respectivului APA sau ARM pentru a evalua respectarea condiţiilor de funcţionare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 600/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
(4)A.S.F. are competenţa de a solicita informaţiile necesare în vederea verificării respectării obligaţiilor prevăzute la alin. (3) de către APA sau ARM.

Art. 78
S.S.I.F. trebuie să adopte toate măsurile corespunzătoare pentru a detecta şi pentru a preveni conflictele de interese care apar între acestea, inclusiv între directorii, salariaţii sau agenţii lor delegaţi, sau orice persoană direct sau indirect legată de ele printr-o relaţie de control şi clienţii lor sau între 2 clienţi cu ocazia prestării oricărui serviciu de investiţii şi a oricărui serviciu auxiliar sau a unei combinaţii a acestor servicii, inclusiv pe cele cauzate de primirea de stimulente de la terţi sau de remunerarea proprie a unei S.S.I.F. şi de alte structuri de stimulente.
Art. 79
În cazul în care dispoziţiile organizatorice sau administrative adoptate de o S.S.I.F. în conformitate cu art. 51 pentru a preveni situaţia în care conflictele de interese afectează negativ interesele clientului nu sunt suficiente pentru a garanta, cu o certitudine rezonabilă, că riscul de a afecta interesele clienţilor va fi evitat, S.S.I.F. îşi informează în mod clar clienţii, înainte de a acţiona în numele lor, în legătură cu natura generală şi/sau sursele conflictelor de interese şi cu măsurile luate în scopul diminuării riscurilor respective.
Art. 80
Informarea prevăzută la art. 79:
a)se efectuează pe un suport durabil;
b)include suficiente detalii, ţinând seama de natura clientului, pentru a-i permite acestuia să ia o decizie documentată cu privire la serviciul în contextul căruia apare conflictul de interese.