Secţiunea 18 - Cerinţe specifice aplicabile SOT-urilor - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 18:Cerinţe specifice aplicabile SOT-urilor
Art. 72
(1)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SOT instituie mecanisme prin care împiedică executarea ordinelor clienţilor în cadrul unui SOT cu angajarea capitalurilor proprii ale S.S.I.F. sau ale operatorului de piaţă care administrează SOT-ul sau a ordinelor oricărei entităţi care face parte din acelaşi grup sau din aceeaşi persoană juridică ca S.S.I.F. sau operatorul de piaţă.
(2)S.S.I.F. sau operatorii de piaţă care administrează un SOT se pot implica în cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu cu obligaţiuni, produse financiare structurate, certificate de emisii şi anumite instrumente financiare derivate numai în cazul în care clientul şi-a dat acordul cu privire la acest proces.
(3)S.S.I.F. sau operatorul de piaţă care administrează un SOT nu utilizează cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu pentru a executa ordinele clienţilor într-un SOT în cazul tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate care aparţin unei categorii de instrumente financiare derivate care a fost declarată ca fiind supusă obligaţiei de compensare în conformitate cu art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
(4)S.S.I.F. sau un operator de piaţă care administrează un SOT instituie mecanisme prin care se asigură că se conformează definiţiei efectuării de cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu prevăzute la art. 3 pct. 17.

(5)S.S.I.F. sau operatorii de piaţă care administrează un SOT se pot implica în operaţiuni de tranzacţionare pe cont propriu, altele decât cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu doar în ceea ce priveşte instrumentele de datorie suverană pentru care nu există piaţă lichidă.
(6)S.S.I.F. sau, după caz, operatorul de piaţă care administrează un SOT respectă următoarele:
a)administrarea unui SOT şi a unui operator independent nu trebuie să aibă loc în cadrul aceleiaşi entităţi juridice;
b)un SOT nu se poate conecta la un operator independent într-un mod care să permită interacţiunea dintre ordinele din SOT şi ordinele sau cotaţiile din operatorul independent;
c)niciun SOT nu poate fi conectat la un alt SOT într-un mod care să permită interacţionarea ordinelor din cadrul unor SOT-uri diferite.
(7)S.S.I.F. sau operatorii de piaţă care administrează un SOT pot angaja o altă S.S.I.F. pentru a desfăşura activităţi de formare a pieţei în cadrul unui SOT, în mod independent.
(8)În sensul prevederilor alin. (7) nu se consideră că o S.S.I.F. desfăşoară activităţi de formare a pieţei în cadrul unui SOT în mod independent dacă S.S.I.F. respectivă are legături strânse cu S.S.I.F. sau cu operatorul de piaţă care administrează acel SOT.
Art. 73
(1)Executarea ordinelor pe un SOT se desfăşoară în mod discreţionar. S.S.I.F. sau un operator de piaţă care administrează un SOT ia decizii în mod discreţionar numai întruna sau în ambele dintre următoarele circumstanţe:
a)în cazul în care decide să plaseze sau să retragă un ordin pe SOT-ul pe care îl administrează;
b)în cazul în care decide să nu coreleze un anumit ordin al clientului cu alte ordine disponibile în sistem la un moment dat, cu condiţia ca aceasta să fie în conformitate cu instrucţiunile specifice primite din partea unui client şi cu obligaţiile sale în conformitate cu art. 91-94.
(2)Pentru sistemul care încrucişează ordinele clienţilor, S.S.I.F. sau operatorul de piaţă poate decide dacă, în ce moment şi în ce măsură doreşte să coreleze două sau mai multe ordine în cadrul sistemului.
(3)În conformitate cu prevederile art. 72 alin. (1)-(4), (6)-(8) şi fără a aduce atingere prevederilor art. 67-70, art. 72 alin. (5) şi art. 91-94, în ceea ce priveşte un sistem care organizează tranzacţii cu valori mobiliare altele decât cele aferente titlurilor de capital, S.S.I.F. sau operatorul de piaţă care administrează SOT-ul poate facilita negocierea dintre clienţi, astfel încât să reunească două sau mai multe interese de tranzacţionare potenţial compatibile în cadrul unei singure tranzacţii.
(4)A.S.F. poate solicita, fie în cazul în care o S.S.I.F. sau un operator de piaţă solicită să fie autorizaţi în vederea administrării unui SOT, fie în mod ad-hoc, următoarele:
a)descrierea detaliată a motivelor pentru care sistemul nu corespunde unei pieţe reglementate, unui SMT sau unui operator independent;
b)descrierea detaliată a modalităţilor de exercitare a puterii discreţionare, în special în cazul în care un ordin către SOT poate fi retras;
c)descrierea modalităţilor şi a circumstanţelor în care două sau mai multe ordine ale clienţilor vor fi corelate în cadrul SOT-ului.
Art. 74
(1)S.S.I.F. sau operatorul de piaţă al unui SOT informează A.S.F. cu privire la modul în care utilizează cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu.
(2)A.S.F. monitorizează angajamentul unei S.S.I.F. sau al unui operator de piaţă de a utiliza efectuarea de cumpărări şi vânzări simultane pe cont propriu pentru a se asigura că acest angajament continuă să intre sub incidenţa definiţiei acestor tipuri de operaţiuni şi pentru a se asigura că nu dă naştere unor conflicte de interese între S.S.I.F. sau operatorul de piaţă şi clienţii acestora.
(3)S.S.I.F. sau operatorii de piaţă care administrează un SOT au obligaţia respectării prevederilor art. 81-89 şi 91-96 în cazul tranzacţiilor încheiate în cadrul respectivului SOT.