Secţiunea 16 - Procesul de tranzacţionare şi finalizarea tranzacţiilor în SMT-uri şi în SOT-uri - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 16:Procesul de tranzacţionare şi finalizarea tranzacţiilor în SMT-uri şi în SOT-uri
Art. 66
(1)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT supun aprobării A.S.F. intenţia de constituire a SMT-ului sau a SOT-ului.
(2)Se supune aprobării A.S.F. administrarea SMT-ului sau SOT-ului, inclusiv descrierea completă a caracteristicilor acestora şi a regulilor de funcţionare ale acestor sisteme cu respectarea prevederilor prezentei legi, a reglementărilor A.S.F. emise în aplicarea acesteia şi a reglementărilor europene emise în aplicarea Directivei 2014/65/UE.
(3)A.S.F. poate solicita modificarea procedurilor emise de operatorul de piaţă sau de S.S.I.F. care administrează un SMT sau un SOT.
(4)A.S.F. stabileşte prin reglementări reguli privind:
a)documentaţia necesară privind aprobarea constituirii SMT-ului sau SOT-ului;
b)documentaţia necesară privind retragerea aprobării de constituire a SMT-ului sau a SOT-ului.
Art. 67
(1)Pe lângă cerinţele organizatorice prevăzute la art. 49-62, S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT:
a)stabilesc reguli şi proceduri transparente şi nediscreţionare pentru a garanta un proces de tranzacţionare echitabil şi organizat;
b)instituie criterii obiective pentru o executare eficientă a ordinelor;
c)stabilesc măsuri pentru administrarea corectă a operaţiunilor tehnice din cadrul sistemului, inclusiv proceduri eficiente pentru situaţii excepţionale, pentru a contracara riscurile de disfuncţionalitate a sistemelor.
(2)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT stabilesc reguli transparente privind criteriile de stabilire a instrumentelor financiare ce pot fi tranzacţionate în cadrul sistemelor lor.
(3)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT furnizează sau, după caz, se asigură că sunt accesibile publicului suficiente informaţii pentru a permite utilizatorilor săi să îşi formuleze o opinie în ceea ce priveşte decizia de a investi, ţinând seama de tipurile de utilizatori şi, în acelaşi timp, de tipurile de instrumente tranzacţionate.
(4)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT publică şi pun în aplicare reguli transparente şi nediscriminatorii, pe baza unor criterii obiective, care să reglementeze accesul la sistemul lor şi să asigure participanţilor la SMT sau SOT un tratament egal.
(5)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT instituie mecanisme prin care să identifice în mod clar şi să gestioneze potenţialele consecinţe negative pentru operarea SMT sau SOT ori pentru membri sau participanţi şi utilizatori ale oricărui conflict de interese între SMT, SOT, S.S.I.F. sau operatorul de piaţă care administrează un SMT sau un SOT şi buna funcţionare a SMT-ului sau a SOT-ului.
(6)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT au obligaţia de a respecta prevederile art. 133 şi art. 138-145 şi de a dispune de sisteme, proceduri şi mecanisme eficace în acest scop.
Art. 68
(1)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT informează în mod clar membrii sau participanţii în legătură cu responsabilităţile ce le revin în ceea ce priveşte decontarea tranzacţiilor executate în cadrul sistemului respectiv.
(2)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT dispun de mecanismele necesare pentru a facilita decontarea eficientă a tranzacţiilor efectuate prin intermediul sistemelor din cadrul SMT-ului sau al SOT-ului respectiv.
(3)SMT-urile şi SOT-urile trebuie să aibă cel puţin 3 membri sau utilizatori activi în mod real, fiecare dintre aceştia având posibilitatea de a interacţiona cu toţi ceilalţi în ceea ce priveşte formarea preţurilor.
Art. 69
În cazul în care o valoare mobiliară admisă la tranzacţionare pe o piaţă reglementată este tranzacţionată în acelaşi timp pe un SMT sau pe un SOT fără consimţământul emitentului, acesta nu este supus niciunei obligaţii de informare financiară iniţială, periodică sau specifică în privinţa respectivului SMT sau SOT.
Art. 70
(1)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT se conformează imediat oricărei decizii date de A.S.F. în conformitate cu prevederile art. 236 alin. (3) prin care se impune suspendarea sau retragerea unui instrument financiar de la tranzacţionare.
(2)S.S.I.F. şi operatorii de piaţă care administrează un SMT sau un SOT furnizează A.S.F. o descriere detaliată a funcţionării respectivului SMT sau SOT, inclusiv, fără a aduce atingere prevederilor art. 72 alin. (1) şi (6)-(8), cu privire la orice legături sau participare a unei pieţe reglementate, a unui SMT, a unui SOT sau a unui operator independent deţinute de aceeaşi S.S.I.F. sau de acelaşi operator de piaţă, precum şi o listă a membrilor, participanţilor şi/sau utilizatorilor lor.
(3)A.S.F. pune la dispoziţia ESMA, la cerere, informaţiile menţionate la alin. (2). Orice autorizaţie eliberată unei S.S.I.F. sau unui operator de piaţă pentru administrarea unui SMT sau a unui SOT se notifică ESMA.
(4)Lista actualizată a tuturor SMT-urilor şi SOT-urilor din Uniunea Europeană ce conţine informaţii cu privire la serviciile pe care SMT-urile sau SOT-urile le furnizează, precum şi codul unic de identificare pentru fiecare SMT sau SOT, utilizat în scopul raportărilor în conformitate cu art. 6, 10 şi 26 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, este publică pe site-ul de internet al ESMA.