Hotararea 39/2019 pentru aprobarea listei celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi

M.Of. 93

În vigoare
Versiune de la: 6 Februarie 2019
Hotararea 39/2019 pentru aprobarea listei celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi
Dată act: 30-ian-2019
Emitent: Guvernul
În scopul asigurării aplicării în România a prevederilor Regulamentului delegat (UE) 2018/32 al Comisiei din 28 septembrie 2017 de completare a Directivei 2014/92/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte standardele tehnice de reglementare referitoare la terminologia standardizată a Uniunii aplicabilă celor mai reprezentative servicii legate de un cont de plăţi,
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 5 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Se aprobă Lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-

PRIM-MINISTRU

VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Contrasemnează:

Ministrul economiei,

Niculae Bădălău

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Marius Pîrvu

Ministrul afacerilor externe,

Teodor-Viorel Meleşcanu

Ministrul delegat pentru afaceri europene,

George Ciamba

ANEXĂ:Lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi

Termen

Definiţie

1. Administrarea contului

Furnizorul contului administrează contul în scopul utilizării de către client.

2. Furnizarea unui card de debit

Furnizorul contului furnizează un card de plată asociat contului clientului. Suma fiecărei tranzacţii efectuate prin card este luată total sau parţial din contul clientului.

3. Furnizarea unui card de credit

Furnizorul contului furnizează un card de plată conectat la contul de plăţi al clientului. Suma totală a tranzacţiilor efectuate prin card într-o perioadă convenită este luată total sau parţial din contul de plăţi al clientului la o dată convenită. Un contract de credit între furnizor şi client stabileşte dacă clientul trebuie să plătească dobândă pentru împrumut

4. Descoperitul de cont

Furnizorul contului şi clientul convin în prealabil că clientul poate împrumuta bani atunci când nu mai există bani pe cont. Acordul stabileşte suma maximă care poate fi împrumutată şi dacă există taxe şi dobânzi care trebuie achitate de client.

5. Transfer credit

Furnizorul contului transferă bani, în baza unei instrucţiuni date de client, din contul clientului în alt cont.

6. Ordine de plată programată

Furnizorul contului efectuează transferuri regulate, în baza unei instrucţiuni date de client, a unei sume fixe de bani din contul clientului în alt cont.

7. Debitare directă

Clientul autorizează o altă persoană (destinatarul) să dea o instrucţiune furnizorului contului să transfere bani din contul clientului către acel destinatar. Furnizorul contului transferă apoi destinatarului banii la o dată sau la date convenite de client şi de destinatar. Suma respectivă poate varia.

8. Retrageri de numerar

Clientul retrage numerar din contul clientului.

9. Depuneri de numerar

Depunere numerar în contul clientului

10. Încasare sume din contul deschis la alt prestator de servicii

Furnizorul contului încasează bani pentru un client al băncii dintr-un cont deschis la alt prestator de servicii de plată, în baza instrucţiunilor acestuia din urmă.

11. Internet banking

Furnizorul oferă un serviciu cu ajutorul căruia se accesează informaţii despre cont, se vizualizează extrasul de cont, se iniţiază transferuri, se setează mandate de debitare directă etc. prin intermediul internetului.

12. Mobile banking

Furnizorul oferă un serviciu, prin intermediul telefonului personal, cu ajutorul căruia se accesează informaţii despre cont, se vizualizează extrasul de cont, se iniţiază transferuri, se setează mandate de debitare directă etc.

13. Înlocuire dispozitiv token

Oferirea de către furnizor a unui alt dispozitiv token în cazul pierderii/distrugerii/furtului dispozitivului token iniţial

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 93 din data de 6 februarie 2019