Titlul iii - COOPERAREA CU ŢĂRILE TERŢE ŞI AJUTORUL UMANITAR - Tratat din 25-mar-1957 PRIVIND FUNCŢIONAREA UNIUNII EUROPENE (VERSIUNE CONSOLIDATĂ)

Acte UE

Jurnalul Oficial 326C

În vigoare
Versiune de la: 25 Mai 2019
TITLUL III:COOPERAREA CU ŢĂRILE TERŢE ŞI AJUTORUL UMANITAR
Art. 208: (ex-articolul 177 TCE)
(1)Politica Uniunii în domeniul cooperării pentru dezvoltare se desfăşoară cu respectarea principiilor si a obiectivelor acţiunii externe a Uniunii. Politica de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii si politicile statelor membre se completează si se susţin reciproc.
Obiectivul principal al politicii Uniunii în acest domeniu îl reprezintă reducerea si, în cele din urmă, eradicarea sărăciei. Uniunea ţine seama de obiectivele cooperării pentru dezvoltare la punerea în aplicare a politicilor care pot afecta ţările în curs de dezvoltare.
(2)Uniunea si statele membre îşi respectă angajamentele si ţin seama de obiectivele pe care le-au acceptat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite si al altor organizaţii internaţionale competente.
Art. 209: (ex-articolul 179 TCE)
(1)Parlamentul European si Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc măsurile necesare pentru punerea în aplicare a politicii de cooperare pentru dezvoltare, măsuri care pot consta în programe multianuale de cooperare cu ţări în curs de dezvoltare sau în programe având o abordare tematică.
(2)Uniunea poate încheia cu ţările terţe si cu organizaţiile internaţionale competente orice acord util pentru realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană si la articolul 208 din prezentul tratat.
Primul paragraf nu aduce atingere competenţei statelor membre de a negocia si de a încheia acorduri în cadrul organismelor internaţionale.
(3)Banca Europeană de Investiţii contribuie, în conformitate cu condiţiile prevăzute de statutul său, la punerea în aplicare a măsurilor menţionate la alineatul (1).
Art. 210: (ex-articolul 180 TCE)
(1)Pentru a favoriza complementaritatea si eficacitatea acţiunilor lor, Uniunea si statele membre îşi coordonează politicile în domeniul cooperării pentru dezvoltare si se pun de acord cu privire la programele de asistenţă, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale si al conferinţelor internaţionale. Acestea pot întreprinde acţiuni comune. Statele membre contribuie, în cazul în care este necesar, la punerea în aplicare a programelor Uniunii de asistenţă.
(2)Comisia poate adopta orice iniţiativă utilă pentru promovarea coordonării menţionate la alineatul (1).
Art. 211: (ex-articolul 181 TCE)
În cadrul competenţelor lor, Uniunea si statele membre cooperează cu ţările terţe si cu organizaţiile internaţionale competente.
Art. 212: (ex-articolul 181 A TCE)
(1)Fără a aduce atingere celorlalte dispoziţii ale tratatelor, în special articolelor 208-211, Uniunea desfăşoară acţiuni de cooperare economică, financiară si tehnică, inclusiv de asistenţă, în special în domeniul financiar, cu ţări terţe, altele decât ţările în curs de dezvoltare. Aceste acţiuni sunt în concordanţă cu politica de dezvoltare a Uniunii si se desfăşoară cu respectarea principiilor si a obiectivelor acţiunii sale externe. Acţiunile Uniunii si ale statelor membre se completează si se susţin reciproc.
(2)Parlamentul European si Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc măsurile necesare pentru punerea în aplicare a alineatului (1).
(3)În cadrul competenţelor lor respective, Uniunea si statele membre cooperează cu ţările terţe si cu organizaţiile internaţionale competente. Modalităţile de cooperare ale Uniunii pot face obiectul unor acorduri între aceasta si părţile terţe interesate.
Primul paragraf nu aduce atingere competenţei statelor membre de a negocia în cadrul organismelor internaţionale si de a încheia acorduri internaţionale.
Art. 213
În cazul în care situaţia dintr-o ţară terţă necesită o asistenţă financiară cu caracter urgent din partea Uniunii, Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă deciziile necesare.
Art. 214
(1)Acţiunile Uniunii în domeniul ajutorului umanitar se desfăşoară în cadrul principiilor şi al obiectivelor acţiunii externe a Uniunii. Aceste acţiuni vizează, în mod punctual, să acorde asistenţă şi ajutor populaţiei din ţările terţe, victime ale unor catastrofe naturale sau provocate de om, precum şi să le protejeze pentru a face faţă nevoilor umanitare care apar în aceste situaţii diferite. Acţiunile Uniunii şi ale statelor membre se completează şi se susţin reciproc.
(2)Acţiunile de ajutor umanitar se desfăşoară în conformitate cu principiile dreptului internaţional şi cu principiile imparţialităţii, neutralităţii şi nediscriminării.
(3)Parlamentul European şi Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc măsurile de definire a cadrului în care sunt puse în aplicare acţiunile de ajutor umanitar ale Uniunii.
(4)Uniunea poate încheia cu ţările terţe şi cu organizaţiile internaţionale competente orice acord util pentru realizarea obiectivelor prevăzute la alineatul (1) şi la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Primul paragraf nu aduce atingere competenţei statelor membre de a negocia şi de a încheia acorduri în cadrul organismelor internaţionale.
(5)Pentru a stabili un cadru al contribuţiilor comune ale tinerilor europeni la acţiunile de ajutor umanitar ale Uniunii, se creează un Corp voluntar european de ajutor umanitar. Parlamentul European şi Consiliul, hotărând prin regulamente în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc statutul şi modalităţile de funcţionare a acestuia.
(6)Comisia poate adopta orice iniţiativă utilă pentru promovarea coordonării acţiunilor Uniunii cu cele ale statelor membre, în scopul consolidării eficienţei şi a complementarităţii mecanismelor de ajutor umanitar ale Uniunii şi ale statelor naţionale.
(7)Uniunea asigură ca acţiunile sale umanitare sunt coordonate şi coerente cu cele ale organizaţiilor şi ale organismelor internaţionale, îndeosebi cele care fac parte din sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite.