Titlul xvi - REŢELE TRANSEUROPENE - Tratat din 25-mar-1957 PRIVIND FUNCŢIONAREA UNIUNII EUROPENE (VERSIUNE CONSOLIDATĂ)

Acte UE

Jurnalul Oficial 326C

În vigoare
Versiune de la: 25 Mai 2019
TITLUL XVI:REŢELE TRANSEUROPENE
Art. 170: (ex-articolul 154 TCE)
(1)Pentru a contribui la realizarea obiectivelor menţionate la articolele 26 şi 174 şi pentru a permite cetăţenilor Uniunii, agenţilor economici, precum şi colectivităţilor regionale şi locale să beneficieze pe deplin de avantajele care decurg din realizarea unui spaţiu fără frontiere interne, Uniunea contribuie la crearea şi dezvoltarea de reţele transeuropene în sectoarele infrastructurilor de transporturi, telecomunicaţii şi energie.
(2)În cadrul unui sistem de pieţe deschise si concurenţiale, acţiunea Uniunii urmăreşte să favorizeze interconectarea si interoperabilitatea reţelelor naţionale, precum si accesul la aceste reţele. Aceasta ţine seama, în special, de necesitatea conectării regiunilor insulare, a celor fără ieşire la mare si a celor periferice cu regiunile centrale ale Uniunii.
Art. 171: (ex-articolul 155 TCE)
(1)În scopul realizării obiectivelor menţionate la articolul 170, Uniunea:
- stabileşte un ansamblu de orientări care cuprinde obiectivele, priorităţile, precum si liniile directoare ale acţiunilor preconizate în domeniul reţelelor transeuropene; aceste orientări identifică proiecte de interes comun;
- pune în aplicare orice acţiune care se poate dovedi necesară pentru a asigura interoperabilitatea reţelelor, în special în domeniul armonizării standardelor tehnice;
- poate susţine proiecte de interes comun susţinute de statele membre si definite în cadrul orientărilor menţionate la prima liniuţă, în special sub formă de studii de fezabilitate, de garanţii pentru împrumuturi sau de dobânzi reduse; de asemenea, Uniunea poate contribui la finanţarea, în statele membre, a unor proiecte specifice în domeniul infrastructurii de transporturi prin intermediul Fondului de Coeziune constituit în conformitate cu articolul 177.
Acţiunea Uniunii ţine seama de viabilitatea economică potenţială a proiectelor.
(2)Statele membre îşi coordonează între ele si în cooperare cu Comisia, politicile duse la nivel naţional care pot avea un impact semnificativ asupra realizării obiectivelor menţionate la articolul 170. Comisia, în strânsă colaborare cu statele membre, poate adopta orice iniţiativă utilă promovării acestei coordonări.
(3)Uniunea poate decide să coopereze cu ţări terţe pentru promovarea proiectelor de interes comun si pentru asigurarea interoperabilităţii reţelelor.
Art. 172: (ex-articolul 156 TCE)
Orientările si celelalte măsuri menţionate la articolul 171 alineatul (1) se adoptă de către Parlamentul European si Consiliu, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară si după consultarea Comitetului Economic si Social si a Comitetului Regiunilor.
Orientările si proiectele de interes comun care privesc teritoriul unui stat membru necesită aprobarea statului membru în cauză.