Titlul xix - CERCETAREA ŞI DEZVOLTAREA TEHNOLOGICĂ ŞI SPAŢIUL - Tratat din 25-mar-1957 PRIVIND FUNCŢIONAREA UNIUNII EUROPENE (VERSIUNE CONSOLIDATĂ)

Acte UE

Jurnalul Oficial 326C

În vigoare
Versiune de la: 25 Mai 2019
TITLUL XIX:CERCETAREA ŞI DEZVOLTAREA TEHNOLOGICĂ ŞI SPAŢIUL
Art. 179: (ex-articolul 163 TCE)
(1)Uniunea are ca obiectiv consolidarea bazelor sale ştiinţifice şi tehnologice, prin crearea unui spaţiu european de cercetare în care cercetătorii, cunoştinţele ştiinţifice şi tehnologiile să circule liber, precum şi favorizarea creşterii competitivităţii sale, inclusiv în industrie, precum şi promovarea activităţilor de cercetare considerate necesare în temeiul altor capitole din tratate.
(2)În acest scop, aceasta încurajează în întreaga Uniune întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, centrele de cercetare şi universităţile, în eforturile lor de cercetare şi dezvoltare tehnologică de înaltă calitate; aceasta susţine eforturile de cooperare ale acestora, urmărind, în special, să permită cercetătorilor să coopereze liber, dincolo de frontiere, iar întreprinderilor să exploateze pe deplin potenţialul pieţei interne, îndeosebi prin deschiderea achiziţiilor publice naţionale, prin definirea normelor comune şi prin eliminarea obstacolelor juridice şi fiscale din calea acestei cooperări.
(3)Toate acţiunile Uniunii desfăşurate în conformitate cu tratatele în domeniul cercetării si dezvoltării tehnologice, inclusiv acţiunile cu caracter demonstrativ, sunt decise si puse în aplicare în conformitate cu dispoziţiile prezentului titlu.
Art. 180: (ex-articolul 164 TCE)
Urmărind aceste obiective, Uniunea desfăşoară următoarele acţiuni care completează acţiunile întreprinse în statele membre:
a)pune în aplicare programele de cercetare, de dezvoltare tehnologică si demonstrative, promovând cooperarea cu si între întreprinderi, centre de cercetare si universităţi;
b)promovează cooperarea în materie de cercetare, de dezvoltare tehnologică si demonstrativă a Uniunii cu ţările terţe si organizaţiile internaţionale;
c)diseminează si valorifică rezultatele activităţilor în materie de cercetare, de dezvoltare tehnologică si demonstrativă ale Uniunii;
d)stimulează formarea profesională si mobilitatea cercetătorilor din Uniune.
Art. 181: (ex-articolul 165 TCE)
(1)Uniunea si statele membre îşi coordonează acţiunile în domeniul cercetării si dezvoltării tehnologice, în scopul asigurării coerenţei reciproce a politicilor naţionale si a politicii Uniunii.
(2)Comisia, în strânsă colaborare cu statele membre, poate adopta orice iniţiativă utilă promovării coordonării menţionate la alineatul (1), în special iniţiative menite să stabilească orientările si indicatorii, să organizeze schimbul celor mai bune practici si să pregătească elementele necesare pentru supravegherea si evaluarea periodice. Parlamentul European este pe deplin informat.
Art. 182: (ex-articolul 166 TCE)
(1)Parlamentul European si Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, după consultarea Comitetului Economic si Social, adoptă un program-cadru multianual, în care sunt prevăzute toate acţiunile Uniunii.
Programul-cadru:
- stabileşte obiectivele ştiinţifice si tehnologice care trebuie realizate prin acţiunile preconizate la articolul 180, precum si priorităţile conexe;
- indică liniile directoare ale acestor acţiuni;
- stabileşte cuantumul global maxim si condiţiile de participare financiară a Uniunii la programul - cadru, precum si cotele-părţi alocate fiecărei acţiuni preconizate.
(2)Programul-cadru se adaptează sau completează în funcţie de evoluţia situaţiei.
(3)Programul-cadru este pus în aplicare prin intermediul unor programe specifice, dezvoltate în cadrul fiecărei acţiuni. Fiecare program specific precizează condiţiile de realizare, stabileşte durata si prevede mijloacele considerate necesare. Totalul cuantumurilor considerate necesare, stabilite de programele specifice, nu poate depăşi cuantumul global maxim stabilit pentru programul-cadru si pentru fiecare acţiune.
(4)Consiliul, hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială si după consultarea Parlamentului European si a Comitetului Economic si Social, adoptă programele specifice.
(5)În completarea activităţilor prevăzute în programul-cadru multianual, Parlamentul European si Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară si după consultarea Comitetului Economic si Social, stabilesc măsurile necesare pentru punerea în aplicare a spaţiului european de cercetare.
Art. 183: (ex-articolul 167 TCE)
Pentru punerea în aplicare a programului-cadru multianual, Uniunea:
- stabileşte normele de participare a întreprinderilor, centrelor de cercetare si universităţilor;
- stabileşte normele aplicabile difuzării rezultatelor cercetării.
Art. 184: (ex-articolul 168 TCE)
La punerea în aplicare a programului-cadru multianual pot fi decise programe complementare, la care participă numai anumite state membre care le asigură finanţarea, sub rezerva unei participări eventuale a Uniunii.
Uniunea adoptă normele aplicabile programelor suplimentare, în special în domeniul diseminării cunoştinţelor si al accesului altor state membre.
Art. 185: (ex-articolul 169 TCE)
La punerea în aplicare a programului-cadru multianual, Uniunea poate să prevadă, în acord cu statele membre în cauză, participarea la programe de cercetare şi dezvoltare derulate de mai multe state membre, inclusiv participarea la structurile create pentru realizarea acestor programe.
Art. 186: (ex-articolul 170 TCE)
La punerea în aplicare a programului-cadru multianual, Uniunea poate să prevadă cooperarea în materie de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrativă a Uniunii cu ţări terţe sau cu organizaţii internaţionale.
Condiţiile acestei cooperări pot face obiectul unor acorduri între Uniune şi terţele părţi în cauză.
Art. 187: (ex-articolul 171 TCE)
Uniunea poate constitui întreprinderi comune sau orice altă structură necesară bunei desfăşurări a programelor de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative ale Uniunii.
Art. 188: (ex-articolul 172 TCE)
Consiliul, la propunerea Comisiei şi după consultarea Parlamentului European şi a Comitetului Economic şi Social, adoptă dispoziţiile prevăzute la articolul 187.
Parlamentul European şi Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară şi după consultarea Comitetului Economic şi Social, adoptă dispoziţiile prevăzute la articolele 183, 184 şi 185. Adoptarea programelor complementare necesită acordul statelor membre în cauză.
Art. 189
(1)În scopul promovării progresului ştiinţific şi tehnic, a competitivităţii industriale, precum şi pentru punerea în aplicare a politicilor sale, Uniunea elaborează o politică europeană a spaţiului. În acest scop, aceasta poate promova iniţiative comune, poate sprijini cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi poate coordona eforturile necesare explorării şi exploatării spaţiului.
(2)Pentru a contribui la realizarea obiectivelor prevăzute la alineatul (1), Parlamentul European şi Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, stabilesc măsurile necesare, care pot lua forma unui program spaţial european, excluzând orice armonizare a actelor cu putere de lege şi a normelor administrative ale statelor membre.
(3)Uniunea stabileşte orice relaţie utilă cu Agenţia Spaţială Europeană.
(4)Prezentul articol nu aduce atingere celorlalte dispoziţii din prezentul titlu.
Art. 190: (ex-articolul 173 TCE)
La începutul fiecărui an, Comisia prezintă un raport Parlamentului European şi Consiliului. Acest raport priveşte în special activităţile desfăşurate în materie de cercetare şi de dezvoltare tehnologică şi de propagare a rezultatelor în cursul anului precedent, precum şi programul de lucru pe anul în curs.